Začátek schůze Poslanecké sněmovny
18. července 2012 ve 14.31 hodin
Přítomno: 178 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 43. schůzi Poslanecké sněmovny, vítám vás na ní a oznamuji vám, že schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 50 poslanců. Pozvánka vám byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů dne 13. července 2012.

Nejprve vás požádám, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na předchozí schůzi, tedy 42., dnes dopoledne.

Jako první úkol je před námi určení dvou ověřovatelů této schůze. Ještě přivolávám naše kolegy do sněmovny, abychom o návrhu na ověřovatele mohli hlasovat.

Zatím oznámím, že je navrženo, abychom určili za ověřovatele pana poslance Františka Laudáta a pana poslance Jiřího Petrů. Ptám se, zda má někdo jiný návrh na určení ověřovatelů? Jiný návrh na ověřovatele není. Budeme tedy hlasovat o těch dvou jménech. Mezitím, než přijdou kolegové, oznamuji, že pan kolega Marek Šnajdr má náhradní kartu č. 52.

 

Takže navrženo je, aby ověřovateli schůze byli pan poslanec František Laudát a pan poslanec Jiří Petrů.

Zahajuji hlasování číslo 1. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby se tito jmenovaní stali ověřovateli 43. schůze. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 1 - přítomno 146, pro 133, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 43. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Františka Laudáta a pana poslance Jiřího Petrů.

 

Nyní k omluvám. O omluvení své neúčasti na tomto jednání požádali - protože se změnil ten seznam proti dopolednímu, tak musím přečíst ty omluvy nové - tito poslanci: Pavel Bém - osobní důvody, Jiří Besser - zdravotní důvody, Jan Bureš - osobní důvody, Václav Cempírek - osobní důvody, Josef Dobeš - osobní důvody, Václav Horáček - rodinné důvody, Václav Klučka - zdravotní důvody, Jaroslav Krupka - neuvádí důvod, Pavol Lukša - rodinné důvody, Alfréd Michalík - zdravotní důvody, Josef Novotný ml. - osobní důvody, Jiří Paroubek - osobní důvody, Petr Skokan - osobní důvody, Pavel Staněk - zdravotní důvody, Jaroslav Škárka - neuvádí důvod, Jiří Šlégr - osobní důvody a David Vodrážka - též osobní důvody.

Z členů vlády se omlouvají pan ministr Kamil Jankovský - pracovní důvody a pan ministr Karel Schwarzenberg - pracovní důvody.

Pan poslanec Paroubek ruší svou omluvu, je zde a má náhradní kartu č. 51. To byly omluvy.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 43. schůze. Znovu připomínám, že návrh je uveden na pozvánce. Připomenu též, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad schůze.

Jako první se ke zdůvodnění tohoto návrhu pořadu schůze přihlásila paní předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Prosím. Současně prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, předstupuji před vás s požadavkem Věcí veřejných a také sociální demokracie a klubu KSČM na schválení mimořádné schůze, resp. na ustavení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k možným snahám o ovlivňování policejního vyšetřování v souvislosti s kauzou CASA.

Podnětem k návrhu na zřízení vyšetřovací komise -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, paní předsedkyně, já ještě jednou požádám všechny členy Sněmovny, aby zasedli do svých lavic, přerušili hovory, které se netýkají této věci, převedli je mimo jednací síň a věnovali pozornost pouze paní předsedkyni Klasnové, které bylo uděleno slovo.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Děkuji, paní předsedající. Podnětem k návrhu na zřízení vyšetřovací komise jsou veřejné výroky a telefonáty ministra financí Miroslava Kalouska na adresu orgánu činného v trestním řízení, příslušného policejního orgánu, jakož i na adresu Policie České republiky, resp. policejního prezidenta Petra Lessyho, jimiž by mohlo být ovlivněno policejní vyšetřování vedené v souvislosti s okolnostmi nákupu vojenských letounů CASA.

Jsem přesvědčena, že požadavek na svolání tohoto mimořádného vyšetřovacího orgánu je nejen plně legitimní, ale také plně žádoucí. A to nejen proto, že spor mezi složkami moci výkonné má z Ústavy České republiky posuzovat Poslanecká sněmovna, že dolní komoře českého Parlamentu vkládá Ústava do rukou kontrolní pravomoc vůči moci výkonné, právo posuzovat chování vlády jako celku, ale i jednotlivých ministerstev a státních úředníků. A také proto, že sněmovní vyšetřovací komise bude, jak doufám, zcela nezávislým orgánem.

Generální inspekce bezpečnostních sborů bude na základě nepříliš standardního podnětu šetřit pouze příslušníky Policie České republiky. Navíc nejsem po jednání bezpečnostního výboru, jehož jsem se zúčastnila, přesvědčena o nezávislosti tohoto nedávno zřízeného kontrolního orgánu a garancích nezneužití této k odstranění nepohodlných aktivních policistů, včetně policejního prezidenta. Chci věřit, že členové Generální inspekce bezpečnostních sborů budou věc šetřit profesionálně a v souladu se svou přísahou, přesto se minimálně v osobě Ivana Bílka obávám jisté tendenčnosti. Kromě toho bude Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřovat i to, kdo sdělil médiím, že ministr financí volal vyšetřovateli nákupu letounů CASA, přičemž vyšetřovatel Mazánek tento hovor vnímal jako nepřípustný nátlak.

Vyšetřováni jsou tedy nyní policisté, kterým volal ministr financí Miroslav Kalousek. Ale kdo vyšetří, proč jim ministr Kalousek volal, co říkal, zda překročil hranici svých pravomocí a kompetencí, zda překročil hranici své politické odpovědnosti, zda se skutečně dopustil nátlaku a výhrůžek, tak jak tomu mohou nasvědčovat výroky ministra v médiích i zde na plénu Poslanecké sněmovny? Právě toto by měla vyšetřit nezávislá sněmovní komise, po jejímž vzniku voláme.

Tedy nikoliv nákup letounů CASA a to, zda byly letouny CASA předražené a jaká vznikla škoda České republice. To je výhradní práce policie a soudu. Ale právě to, zda je zaručen nezávislý výkon Policie České republiky, to, zda nedochází k politickému nátlaku. Na stranu nikoliv policejního prezidenta, ale nezávislosti policie se dnes postavil i prezident České republiky. Útoky nesmějí pokračovat, uvedl dnes prezident Václav Klaus.

Já se obávám, že ministr financí cíleně destabilizuje bezpečnostní sbor, nectí profesní a politickou neutralitu a zpochybňuje elementární principy právního státu, když jako vrcholový politik neuznává logiku dělení moci a nezávislost vyšetřovacích orgánů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP