(20.20 hodin)
(pokračuje Nekl)

Je také zřejmé, že lidé toto rozhodnutí sice kritizovali, ale věřili, že vláda rozpočtové odpovědnosti povede ČR k rozvoji a i přes přicházející finanční, hospodářskou a morální krizi k růstu ekonomiky, zachování sociálního smíru a alespoň základních sociálních jistot a lidské důstojnosti. Bohužel opak je pravdou.

Nevím, jak vy, vládo a poslanci vládní koalice, ale já dnes a denně hovořím se spoluobčany, kteří jsou zklamáni, kteří den ze dne uvažují, co bude zítra, za týden, za měsíc. A věřte, nejsou to diskuse radostné a optimistické. Když to nazvu slušně, jsou již z vašeho vládnutí a z vaší arogance zhnuseni. Často slýchám: Prosím tě, vystup tam za nás a řekni jim to pěkně od plic! Myslím, že toto je vhodný okamžik. Dovolte tedy, abych tlumočil to, o co jsem žádán.

Znáte například názory drobných živnostníků a řemeslníků, vašeho bývalého voličského jádra? Můj známý stolař, který provozuje malou dílnu, mi při každém setkání říká: Co to tam v tom parlamentě proboha děláte? Myslíte vůbec na lidi? Vědí poslanci ODS, TOP 09 a dnes i LIDEM, jaké nám působí potíže? Jak likvidují nás, malé a střední, kteří by měli mít naopak zelenou, protože bychom měli být, jak je ve všech programech ODS, nositeli tvorby HDP a zaměstnanosti? Díky nekompetentní ekonomické politice klesá kupní síla občanů, my ztrácíme zákazníky a zakázky, přežíváme jen tak tak. Vždyť musíme stále a stále opravovat zastaralé stroje, protože na moderní a nové nejsme schopni vydělat. Jsme rádi za každou zakázku a jde opravdu o přežití. A přitom odbyt u nás realizují nadnárodní korporace, které jen minimálně odebírají výrobky nás malých a středních.

Znáte například názory advokátů a ostatních právníků? V tom chaosu, který současná vládní koalice vnáší do právního systému, se už těžko vyznávají. A jak nazývají nový občanský zákoník, nebudu ani komentovat.

Znáte názory mladých lidí, kteří nemohou sehnat práci a bojí se založit rodinu, protože díky sociální nejistotě nevědí, kde budou bydlet a za co pořídí výbavičku pro své potomky? A když už mají přece jen děti, kde vezmou na mimoškolní aktivity, kroužky či dětský letní tábor? Víte o tom, že rok od roku roste počet dětí, které ze sociálních důvodů neodjíždějí na školy v přírodě, zimní výcvikové kurzy a školní výlety? Není vám těch dětí líto?

Znáte problémy důchodců, seniorů, kteří žijí od důchodu k důchodu a mají strach z toho, že jejich případná nemoc bude vyžadovat nemocniční léčbu? Že neutáhnou bydlení a ještě dlouhodobý pobyt v nemocnici? Že jim po zaplacení toho, co je velmi nutné, zbývá pár korun na denní výdaje? Ano, jak jedna vaše kolegyně vtipně poznamenala, zažili válku a jsou zvyklí být skromní. Ale oni měli po válce perspektivu lepšího života. Dnes se obávají toho nejhoršího.

Znáte názory státních zaměstnanců, pedagogických a nepedagogických pracovníků, hasičů a policistů, vědců a pracovníků v kultuře? Ne těch vyvolených, co dostávají lukrativní role v nekonečných televizních seriálech, ale například pracovníků muzeí, knihoven, oblastních divadel či těch, co pracují s dětmi v národopisných souborech. Ne že jim stále a pořád snižujete platy, jako například školským zaměstnancům v této době, ale stále méně peněz dáváte na jejich činnost.

Znáte názory střední generace, kterou dnes již jímá hrůza ze schválených změn v důchodovém systému? Jejich obava je z toho, že nemají žádnou perspektivu a důchodů se buď ve zdraví nedožijí, a když ano, tak skončí o žebrácké holi. Opakovaně se mně ptají: Na co máme tento stát? Jaké má vůči nám povinnosti? A odpovídají si sami: Na nic, jsme jen loutkami v rukou soudobých rádobyvůdců, kteří myslí především na sebe a na skupinu svých kamarádů z horních deseti tisíc!

A mohl bych pokračovat v pro většinu národa známých pravdách. Co zemědělci, co zaměstnanci nadnárodních korporací, pokladníci a skladníci v super- a hypermarketech apod. Víte, že lidé jsou v šoku z toho, že na nic není, a přitom se každou chvíli dovídají, kolik stovek milionů se vyhazuje oknem za špatně zadané zakázky a nefungující projekty. A ptají se: Kolik za co a kolik komu? A udivují je vysoké odměny vedoucích státních úředníků.

Dnes ráno jsem se zájmem vyslechl v televizi vystoupení pana předsedy Stanjury. Hovořil o tom, že klub ODS bude hlasovat jednotně, protože se tak usnesla většina. Je vidět, že i v ODS platí bolševické většina má pravdu. Obracím se proto na menšinu v klubech ODS, TOP 09 a LIDEM. Uvědomujete si, že většina v klubu je mnohem méně jak většina v národě? Umožněte konec vládnutí současné vlády, současné sestavy a lidem dejte nový výběr svých zástupců.

Obracím se na vládu. Podřiďte se většině a odstupte! Věřte, že za tento čin sklidíte od minimálně 80 % občanů aplaus a poděkování.

Děkuji za vaši pozornost a vaše zamyšlení. (Potlesk KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím nyní o slovo pana poslance Michala Doktora a dále je přihlášena paní kolegyně Marie Nedvědová.

 

Poslanec Michal Doktor: Hezký podvečer, dámy a pánové. Dovolte, abych se vyslovil k relativně brzo opakovanému návrhu skupiny poslanců, resp. jednoho politického subjektu, na vyslovení nedůvěry vládě. A dovolte, budu ve svých poznámkách zmiňovat věci, které ještě nezazněly, ale i věci, kterých už se mých předřečníci dotkli, a za to se tedy předem omlouvám, ale vzhledem k tomu, kolikátý jsem v pořadí, těžko se takových věcí lze vyvarovat.

Tak za prvé. Myslím si, že čím dříve naše jednání ukončíme, tím lépe, a to především proto, že ať už bude výsledek hlasování jakýkoliv, myslím si, že bude tento výsledek ústavně zpochybnitelný, že naše jednání je z hlediska formálního neústavní, a přestože na mne mnozí pohlížíte s nepochopením, a již jednou jsem toto zažil, a sice v situaci, kdy Topolánkova vláda navrhovala zkrácení svého funkčního období, jsem tu také stál a říkal jsem, že ta věc je neústavní, tak teď opakuji, že naše jednání v tuto chvíli, resp. hlasování, na kterém nebude účasten, případně bude bráněno v účasti panu poslanci Davidu Rathovi, je neústavní. Jsem o tom hluboce přesvědčen. Byl bych rád, kdyby někdo v oblasti teorie práva, resp. zejména ústavního práva, velmi rychle zpracoval analýzu pro Poslaneckou sněmovnu. Dá se podle mě předpokládat, že podobná atmosféra se bude opakovat, a po tu dobu, pokud bude David Rath poslancem českého parlamentu zvoleným v řádných legitimním volbách, má podle mého hlubokého přesvědčení právo účastnit se tohoto jednání.

Je zvláštní, že poslanci sociální demokracie se teď usmívají a sami na toto riziko nemysleli. Možná že pomýšlejí na to, že tato komedie se bude ještě opakovat, ale i z hlediska kvality našeho rozhodování je myslím tohle velmi důležitá věc, o které je třeba přemýšlet. Samozřejmě že respektuji, že jediný, kdo může podat námitku neústavnosti takového rozhodnutí, je výhradně pan poslanec David Rath, nemám v této věci tedy žádný petit, nicméně považuji za důležité, aby tuto věc někdo přezkoumal a řekl Poslanecké sněmovně jasný názor.

Za druhé. Myslím si, že k tomu pokračujícímu jednání a hlasování samotnému nejsou téměř žádné důvody. Především si myslím, že Miroslav Kalousek jako člověk z toho člověčího hlediska je stále stejný člověk, jakým byl kdykoliv v minulosti. Zmínila to ve svém projevu paní místopředsedkyně vlády a já si opravdu myslím, že Miroslav Kalousek je stále stejný. O to více nerozumím pohnutkám, které dnes vedou pana místopředsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka k tomu divadlu, které tady hraje. Já mám pocit, že v roce 2006 se vám, dámy a pánové ze sociální demokracie, s panem Miroslavem Kalouskem velmi dobře vládlo. Mám pocit, že v roce 2004, 2005, v době, kdy šlapala ekonomika minimálně 5 procenty, jste si užívali ten luxus. Nepamatuji si, že by pan místopředseda Poslanecké sněmovny Zaorálek z toho místa, kde seděl ještě o seslík výše, volal na tehdejšího šéfa rozpočtového výboru: Pane předsedo, rozpočtového výboru, už konečně něco dělejte, pojďte dělat nějaké zásadní změny vázané na soustavu veřejných rozpočtů, pojďte dělat nějaké zásadní reformy, takhle ta ekonomika nemůže šlapat dlouho! Poměrně vám to spolu klapalo. A dnes pan Zaorálek kritizuje pana Kalouska a mám pocit, že kritizuje stále stejného člověka. Považuji to od sociální demokracie za nefér. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP