(17.10 hodin)
(pokračuje Bárta)

Dnes vám mám potřebu sdělit informaci, která sama o sobě je dle mého názoru informací, která patří do kompetence orgánů činných v trestním řízení, a jedná se o informaci, která dle mého názoru státní kasu může stát více než jednu miliardu korun. Podstata další lumpárny v resortu Ministerstva dopravy, podstata další lumpárny na Ředitelství silnic a dálnic je, že Ředitelství silnic a dálnic, potažmo Ministerstvo dopravy, připustilo tzv. fiktivní převzetí stavby. Jinými slovy řečeno, všichni víte, že se staví D1 dál z Ostravy na státní hranice bez ohledu na to, že všichni víme, že ji stavěla společnosti EUROVIA, bez ohledu na to, že víme, že společnost EUROVIA je se státem v zásadním reklamačním sporu o onen úsek do Ostravy, tak Ředitelství silnic a dálnic připustilo, že společnost EUROVIA využila mezery ve smlouvě a tzv. fiktivně předala tuto stavbu, tedy z Ostravy na státní hranice, státu, potažmo Ředitelství silnic a dálnic. Tímto fiktivním předáním za prvé Ředitelství silnic a dálnic, potažmo stát, nemůže uplatňovat sankce za pozdní předání nekvalitního díla. Za druhé, tímto postupem všechny náklady nyní s provozem této stavby přecházejí nikoliv na vadného dodavatele, ale přecházejí na stát. A v tuto chvíli bez ohledu na to, že je jasně patrné, že na tomto úseku stavby jsou stejné problémy jako na dálnici do Ostravy, tak státu nezbývá, než jen pasivně se bránit oním reklamačním řízením, které je tak právně tak náročné na dokazování z hlediska nedodělků a vad, které na této stavbě jsou.

Dámy a pánové, převzetí, fiktivní převzetí D47 na státní hranice je zapotřebí považovat za krádež za bílého dne. Je třeba považovat za zcela účelovou a dle mého názoru záměrnou pomoc společnosti EUROVIA, aby chránila své vady a nedodělky a stát za tyto věci musel zaplatit dvakrát. Jednou za nekvalitní dílo, podruhé za odstraňování vad a škod, které na této nekvalitní dálnici jsou. Jsem přesvědčen, že tato věc úzce souvisí s panem Frkalem, úzce souvisí s panem Frankem, tedy s kmotry pana ministra Dobeše. A žádám pana ministra Dobeše, aby v tomto bodu vysvětlil a dal jasné garance, jakým způsobem se bude transparentně postupovat v reklamačním řízení vůči společnosti EUROVIA.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď se mi přihlásil pan poslanec Pavel Kováčik přednostně. Jen jsem si nezaznamenal, jenom si ověřím, že to je zřejmě po pevně zařazených bodech, je to tak? (K poslanci Bártovi. Ten odsouhlasí.) Výborně. A nyní prosím pana poslance Kováčika.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, přeji hezké dobré teď už skoro pozdní odpoledne.

Musím říci, že jsem momentálně tak trošičku zmaten. Až do nedávné chvíle jsem si myslel, že Věci veřejné přešly do opozice. A teď mám dojem, že svou - pravda, předem ohlášenou a oprávněnou - obstrukcí spíše pomáhají premiéru Nečasovi vytvořit čas pro to, aby dokázal přemluvit svých sedm nebo šest nebo kolik statečných odpůrců daňových zákonů. Ale to je možná pouze můj dojem. Promiňte mi, že jsem se tady s vámi o něj podělil.

Já chci přednést jeden konkrétní návrh k tématu, které možná právě pod lavinou oněch silných témat, která jsou obsahem návrhu programu této schůze, může trošku zapadnout, a myslím si, že by nemělo zapadnout. Protože ať budeme vydávat koho budeme vydávat, ať schvalujeme, či neschvalujeme daně, ať restituujeme, či nerestituujeme, či cokoliv jiného děláme, běžný život občanů běží dál. A myslím si, že jsme tady mimo jiné také od toho, abychom naslouchali problémům, které občané mají, a abychom se alespoň pokusili je pomoci vyřešit.

A proto prosím, aby byl zařazen na program této schůze Poslanecké sněmovny, a to na dobu co nejbližší, řekl bych ještě před řádnými body, aby na to byly čerstvé síly - to znamená jako bod 1, nevyjde-li jako bod 1, potom jako první bod našeho pátečního jednání, bod s názvem Informace ministra zemědělství České republiky o řešení situace těch zemědělských podniků, které byly velmi silně postiženy abnormálním suchem. Jen dodávám, že jde o minimálně tři okresy v kraji Jihomoravském a řadu podniků i v jiných okresech, které jsou pověstné tím, že jsou ve srážkovém stínu.

Doporučení, které jsem tady v této Poslanecké sněmovně při nedávných interpelacích od pana ministra Bendla slyšel, že si zemědělci měli na tento problém myslet předem a ušetřit si z dotací minulých let, já neberu. A neberou to doporučení ani zemědělci. Jsem přesvědčen o tom, že těch skutečně velmi vážně suchem postižených zemědělců zase není tak masivně tolik, aby tento stát nenašel formy, metody a také prostředky, jak jim pomoci a jak udržet podnikání v zemědělství v těchto okresech alespoň při životě, alespoň při překlenutí problémů a škod, které v letošním roce nastaly.

Zatím vždycky v historii, alespoň co já pamatuju v této Poslanecké sněmovně, jsme se dokázali domluvit na tom, že se postiženým zemědělcům pomůže. Zatím vždycky se to státu, tedy daňovému poplatníkovi, vyplatilo. Dnes v této situaci nebo v této době, kdy se přece jenom začíná slyšet na to, že potravinová soběstačnost je velmi důležitá věc, řekl bych životně důležitá pro Českou republiku, že české potraviny je třeba řekněme upřednostnit při spotřebě, protože správný vlastenec se mimo jiné vyznačuje také tím, že v obchodě se snaží nakupovat české potraviny nebo potraviny od českých výrobců, tak prostě máme právo na to, abychom měli i v budoucnu šanci kupovat a spotřebovávat české potraviny a zemědělské výrobky, abychom nebyli nuceni jenom tím, že teď nedokážeme těm postiženým pomoci, ještě daleko více potravin než v této chvíli do České republiky dovážet.

Věřím, že tento v lavině tak důležitých témat zdánlivě nepodstatný problém pomůžete vyřešit a podpoříte zařazení tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom abych si to zopakoval: ten bod by se měl zařadit jako první bod dnes, a když ne, tak v pátek. Kdyby to nevyšlo dnes, tak v pátek, dobře.

A teď bych požádal znova pana poslance Bártu, protože tady je další jeho bod, kterým je informace ministra práce o nárůstu počtu důchodců pod hranicí chudoby. Je to tak? Je to ono. Prosím, můžete.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, žádám o zařazení nového bodu s názvem Informace ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o nárůstu počtu důchodců pod hranicí chudoby v roce 2012. A nyní mi ho dovolte odůvodnit.

Je samozřejmě zcela nesporné, že tristní stav státní pokladny v současné době nutí vládu k tomu, aby bylo přikročeno k nepříjemným škrtům, a to mimo jiné také na straně mandatorních výdajů. Jedním z nejvíce bolestivých opatření má být, že vláda odstupuje od plné valorizace starobních důvodů, a tedy dopouští to, aby reálná hodnota důchodů klesala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP