(17.30 hodin)
(pokračuje Bárta)

Jinými slovy řečeno, za stamiliony tady stát staví základní páteřní systém a ministr Dobeš v rámci své nekvalifikovanosti, improvizace a kšeftů pro firmy, které jsou s ním skamaráděny, naprosto ignoruje základní strategii vlády k elektronizaci veřejné správy.

Druhou věcí je, že registry dále fungují velmi pomalu a díky tomu naopak na úrovni samospráv a regionů zvyšují náklady na úředníky místo toho, aby úředníků mohlo ubývat.

Tedy sečteno a podtrženo, žádám pana ministra Dobeše, aby vysvětlil, kdy a za kolik budou registry vozidel napojeny na základní registr. Za druhé, kdy registr vozidel začne fungovat alespoň takovou rychlostí jako jeho předchůdce. A za třetí, kdy základní registr vozidel začne plnit všechny funkce bez toho, aniž by úředníci museli neustále opravovat chyby, které v nedokonalém polofunkčním systému vznikají.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, píšu si opět po pevně zařazených bodech hlasovat. (Posl. Bárta souhlasně přikyvuje.)

A máme tu pana poslance Josefa Novotného staršího - informace ministra financí o přípravě legislativy k financování politických stran. Je to tak? (Ano.) Můžeme tedy. Ano, prosím.

 

Poslanec Josef Novotný st.: Vážený pane místopředsedo, zbytku vlády, vážení již trošku unavení kolegové, reagoval bych trošku ještě, abych to odlehčil, na pana Gazdíka. Připomnělo to trošku takový ten vtip, který jsem slýchal za komunistů, kdy stranický šéf vyčítá nějakému členovi, že nebyl na stranické schůzi, na poslední stranické schůzi. A on mu říká, kdybych věděl, že je poslední, tak určitě přijdu. Tady kdybych já věděl, že blokujeme pád vlády svými vystoupeními, tak bych své vystoupení rozhodně odložil.

Nicméně důvod, proč chci zařadit nový bod Informace o přípravě legislativy týkající se financování politických stran, považuji za velice důležitý v tom, že v současné době běží dvě politické kampaně a třetí je připravena, jak nám sdělil premiér, když nám vyhrožoval, že jestli nedáme dohromady jakýsi počet hlasů, tak vláda padne a půjdeme všichni domů a nikam se nedostaneme. Tak to je jeden důvod. Nelze řešit tento problém financování politických stran jinde. Policie už se zase bojí, takže věci spojené s politikou a financováním politických stran bude odkládat a média v tom celém systému jedou, jsou zapojena a nepředpokládám, že by se to přes média vyřešilo.

A co je nejpodstatnější, tak to je problém, o kterém chci hovořit, týká se samotné legitimity vás, nás všech, legitimity poslanců, kteří sedí v této sněmovně. Řeknu proč a zkusím zbilancovat volby, které proběhly. Jejich výsledkem jsou později po volbách zveřejněné podivné slevy. Kampaně byly mnohem dražší než to, co se vykázalo, a řeknu, já jsem se podrobně zabýval na Vysočině v krajském formátu množstvím propagačních materiálů a billboardů například strany TOP 09 a to zjištění je hrozivé: 34 billboardů TOP 09, Věci veřejné - 2 kusy. Věci veřejné nula telefonních budek - stovky telefonních budek atd. Osm materiálů do rodin - jeden nebo dva materiály do rodin. Podobně to bylo v tom poměru, nebudu s tím zdržovat, protože ODS měla vykázanou asi polovinu toho, co skutečně ta kampaň stála, ČSSD jednu třetinu devadesátiprocentní slevy na tištěnou inzerci. Tehdy se velice ironicky ptal, dělal si srandu manažer Langer z manažera Tvrdíka a navrhoval odeesce, aby si Tvrdíka koupila jako manažera na příští volby, že dokáže udělat 90procentní slevy. Něco neuvěřitelného, když pořizovací cena reklam není samozřejmě 10 %. Ty slevy šly hluboce pod pořizovací náklady. Podobné nesrovnalosti by se našly i u KSČM v drobnějších částkách. A Věci veřejné těch sto milionů, stejných, co měla TOP 09, měly auditovány několika způsoby, jestli náhodou to nefinancuje pan Bárta nebo někdo jiný.

Jaký je výsledek toho, co se v minulých volbách stalo? Samozřejmě jsou to podivné zákony, které dlužíme potom těm, kteří tyto slevy zajistili. Je to zadlužení, které se promítá - například Praha je velmi zadlužená - ve výši rozpočtu. Já jsem to tady neslyšel, že by se to tady řešilo. Skutečně rozpočet Prahy rovná se dluh Prahy. Oni to mají schované třeba v dopravním podniku. Dopravní podnik, který je znám svými kmotrovskými smlouvami a teď se to řeší, má dluh 10 miliard. Je vás zde třetina Pražáků. Neslyšel jsem, že by to někoho trápilo! Přitom je to součástí financování volebních kampaní. Výsledkem jsou zákony, které naopak dusí ekonomiku státu, zvyšují se daně, předřečníci zde mluvili o důchodcích atd. Díry v cedníku naší ekonomiky, které jsme se zavázali, když jsme byli ještě v koalici, že je budeme zacelovat, že budeme ty úniky řešit, tak ty se nám nejenže nedaří, ale naopak vznikají nové. Všichni ministři, kteří nastoupili, zadávají bez výběrových řízení IT zakázky - předražené, všechno spěchá, pozdě, nemůžeme vypsat, prostě takovéto výmluvy!

A našly se takové nové formy. Jedna z nich jsou placené kampaně, kdy se najme nějaký investigativní novinář, kdy se do toho zapojí deníky, které potom mají zaručen příjem z inzerce, a tyto se vrhnou na kohokoliv, koho chtějí zlikvidovat, a dělají to sofistikovaně, dlouhodobě a lidem se to prostě natlačí do mozků. Takže se stalo, že já jsem byl v té době, kdy probíhal puč půjčky Víta Bárty, osloven jedním novinářem, kterého jsem znal ze Senátu a kterého jsem považoval za solidního, a snažil se ze mě dostat něco jako že pan Bárta kradl. Já jsem řekl, že nekradl, že hloupě půjčoval své peníze. Nechtěl to slyšet a po nějaké delší diskusi jsem se dostal k tomu, že on vlastně dostal v tom týdnu tři trojstrany, celostrany a prostě musel napsat v duchu, co mu zadal majitel a editor a tito lidé kolem novin. A tak prostě hledal a hledal. Tak já jsem si toho novináře přestal vážit. Na druhou stranu skutečně vyšly tři strany od něj proti Věcem veřejným bez ohledu na to, že objektivní pravdu nakonec ukázal soud v duchu, ve kterém jsem mu to hned potom říkal. Takže to je další forma, která se používá teď jako zkreslování skutečné přízně voličů za peníze, které jsou kdoví jakého původu.

A další forma, která se zde zavedla teď, jsou částky za puče. Puče se aktivně zúčastnil i premiér téhle vlády, kdy přemlouval poslance, a samozřejmě jak platforma, která zde vznikla, tak v prvních pučích létaly částky, které jsou slíbeny na volby. Kdo to zaplatí? Kmotři a tyto souvislosti se státními podniky jsou vám všem známy. Čili tohle je situace, která je po volbách a která tady funguje.

Já se teď zmíním o tom, jak o funguje. Máme zde státní podniky nebo polostátní podniky, které uvolňují obrovské částky na inzerci, a ta inzerce se zadává buď přímo, nebo přes prostředníky v médiích, které potom píší proti stranám, které mají být zlikvidovány, a zároveň potom poskytnou slevy, které se dohodnou, slevy, které potom představují až 90 % na inzerci a vlastně zkreslí volby. Najímají se bílí koně, kteří provádí výběr "fíček" ze zakázek stavebních a různých veřejných od podnikatelů. Přesně mají určeno, kam mají dojít, za kým mají dojet, co je domluveno, a tito prostředníci, kdyby náhodou to prasklo, tak se jich strana zřekne, všechno bude jaksi zatlučeno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP