(15.10 hodin)
(pokračuje Semelová)

Z finančních důvodů zastavují výrobu nových učebnic nakladatelství. Pracovní sešity a další pomůcky hradí rodiče, stejně jako pobyt ve školních družinách a klubech. Zrušilo se pastelkovné a náklady se stále více přenášejí na školy a na rodiče, kteří nevědí, co mají platit dřív a především z čeho. Bezplatný pobyt v posledním ročníku mateřských škol je omezen na 12 měsíců, což komplikuje finanční situaci rodičům dětí s odkladem školní docházky, z důvodu úspor mají místo vzdělávání v mateřských školách hlídat dětské skupiny chůvy a osoby s živnostenským listem.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Paní kolegyně, musím vás upozornit na časový limit.

 

Poslankyně Marta Semelová: Chci se proto zeptat, jaké kroky pro zlepšení situace konáte.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Vzhledem k tomu, že pan ministr Fiala je omluven, dostanete písemnou odpověď v zákonné době 30 dnů.

Další interpelaci vznáší pan poslanec František Novosad na ministra zemědělství Petra Bendla. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, vážený pane ministře, naše zemědělství ve všech oblastech bylo na velmi vysoké úrovni. Česká kvalita zemědělských produktů měla v celé Evropě vysoké hodnocení. A co se děje dnes? Je pravdou, že obchody jsou plné zboží a není problém se sortimentem. Občan, který si chce nakoupit, hledá v prvé řadě české výrobky - ale kde jsou? Kde je ten kvalitní český výrobek? A teď se nestačí divit, co je v regálech. A teď budu konkrétní já. Mrkev - Francie, česnek - Čína nebo Španělsko, brambory - Polsko nebo Maďarsko, jahody - Španělsko, jablka - Bulharsko, med - Čína, Indie, Korea. O masných výrobcích ani nebudu hovořit. Ten seznam by samozřejmě mohl být dál a ještě delší.

Já se ptám, vážený pane ministře, co s tím chcete udělat a jaká opatření uděláte, aby se toto nedělo. Děkuji vám předem za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan ministr Bendl odpoví na vaši interpelaci. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Pane místopředsedo, vážené dámy poslankyně, páni poslanci, pane poslanče, já jsem moc rád za tu dnešní interpelaci, protože vzpomenete-li si, v minulosti se nikdy příliš o kvalitě potravin v souvislosti se zemědělstvím nemluvilo. Až poslední měsíce se zase začínáme více bavit o tom, že zemědělství opravdu souvisí s kvalitou potravin a to, jak se budeme chovat k zemědělství, se potom následně projeví ve věcech, o kterých jste mluvil ve své otázce.

Česká republika v loňském roce dosáhla v oblasti zemědělství pozitivního výsledku, který už dlouhou dobu nezaznamenala, jestli vůbec někdy, čímž ale vůbec nezpochybňuji to, co se děje v oblasti trendů české zemědělské politiky nebo českého zemědělství, neboť je známo, že rozvojové země investují zejména do rostlinné výroby a všeho, co souvisí s rostlináři, a průmyslové a vyspělé země v oblasti zemědělství investují zejména do živočišné výroby. Ty trendy, které tady byly v minulosti a které se já se svými kolegy snažím otočit od podpory rostlinné výroby k podpoře živočišné, získávají podporu v českém zemědělství. Myslím, že lidé v zemědělství začínají chápat, že rostlináři sice možná toho hodně vyvezou, protože dneska se hodně mluví o soběstačnosti a zapomínáme říkat lidem, že jsme soběstační v řadě důležitých komodit, jako je třeba obilí nebo skot nebo mléko nebo cukr apod., ale že pro nás není podstatné, v čem jsme absolutně soběstační, ale podstatné je, děláme-li potraviny s tzv. přidanou hodnotou, podporujeme-li oblasti, kde se vytváří přidaná hodnota. A to je právě ta živočišná výroba. Tam, kam otáčíme kolem postupně a pomalu, neboť je to nastaveno, české zemědělství je navázané na drogu jménem dotace, která devastuje české zemědělství, protože omezuje konkurenceschopnost, pomáhá jiným jinde a my se složitě a těžko snažíme dostat na stejné nebo alespoň podobné podmínky podpor, jakých se dostává zemědělcům jiných zemí. Naše evropské dohody, které jsme v minulosti měli, příliš té konkurenceschopnosti v oblasti potravin s přidanou hodnotou a v oblasti živočišné výroby nepřidávaly.

To, na co my se teď opravdu soustředíme ve spolupráci s nevládními organizacemi a se všemi, kterým jde o české zemědělství a o potraviny, ne o "nepotraviny", tak se snažíme směřovat podpory právě k těmto oblastem. Zlepšení podmínek chovu prasat, zejména odchovu selat, protože tam jsme velmi špatně konkurenceschopní, to je náš obrovský problém, stejně jako oblast citlivých sektorů, mezi které patří drůbež, vejce, tolik přetřásaná zejména na začátku letošního roku - tam já osobně vidím, že máme nasměrovat společné úsilí.

Jinak je také pravdou, jak často nadáváme a říkáme, a ptal jste se, kde jsou české potraviny. Musím říct, a to považuji za pozitivní trend, že stoupá množství vyvezených potravin, kvalitních potravin s přidanou hodnotou, zpracovaných potravin. Dokonce rychleji roste vývoj potravin z České republiky než dovoz potravin. Já vím, že pozitivní zprávy ne vždycky chceme slyšet. Jiná věc je, co uděláme s tím, aby řetězce na svých pultech více propagovaly a prodávaly české potraviny, protože kvalitní jsou. I tady, byť mě za to řetězce nemají moc rády, zvedáme množství kontrol. Můžeme zdokladovat, že stoupá množství kontrol v obchodech tak, abychom hlídali kvalitu. Snažíme se pomáhat propagovat naše výrobky podporou značky Klasa či Regionální potravina. Mezi regiony a mezi jednotlivými kraji se snažíme upozorňovat v tom pozitivním smyslu slova na ty kvalitní potraviny, které se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku mezi farmáři a sedláky dnes vyrábějí a produkují.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Pane kolego, budete pokládat doplňující otázku?

 

Poslanec František Novosad: Děkuji za odpověď. Jen chci panu ministrovi říct, že si budu velice dobře pamatovat jeho slova.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pane ministře, budete ještě reagovat?

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Já taky. Pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, samozřejmě, protože jedna věc je, jak diskutujeme o potravinách tady, tady je to trošku spíš pro tu kameru naproti, a jak se o tom bude mluvit tam, kde opravdu půjde do tuhého a kde budeme hledat opravdová řešení pro to, aby se české potravině dařilo. Já věřím, že mě nebo nás podpoříte a podpoříte české zemědělství v tom trendu změny podpory zejména živočišné výroby, která na sebe váže to, jak jsem říkal, přidanou hodnotu, to je takový spíš ekonomický termín, ale zejména pracovní příležitosti, protože víme, že v rostlinné výroby té práce lidé tolik nemají, kdežto dobytek potřebuje nažrat, dobytek potřebuje, aby se o něj lidi starali. Takže všude tam, kde je dobytek, je potřeba pracovních příležitostí, a kde jinde než na venkově, takže věřím, že nám v tom pomůžete.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Můžeme přikročit k další interpelaci, kterou vznáší pan poslanec Ohlídal na ministra školství Petra Fialu. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP