(12.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

A já se obávám, že o rizicích se mluví na veřejnosti strašně málo. A obávám se toho, že pokud projdou tyto zákony a spustí se reklamní kampaně penzijních fondů, tak už v těch reklamních kampaních jakékoli argumenty proti druhému pilíři zcela zaniknou. Prostě proto, že té mašinerii, která bude financována stovkami milionů korun určenými na reklamu, není nikdo schopen v rámci občanské společnosti čelit. Proto je strašně důležité, aby ty argumenty tady zaznívaly, aby tady zazněly. Aby lidé věděli, že z druhého pilíře už nemohou vystoupit. Jakmile se jednou rozhodnou, že tam půjdou, už nemohou vystoupit. Aby lidé věděli, že vklady v druhém pilíři nejsou pojištěny. To znamená, peníze nejsou pojištěny tak jako vklady v našich bankách. Není žádný garanční fond, není žádný systém pojištění. Znamená to, že na rozdíl od uložení peněz v bance v okamžiku, kdy fond zkrachuje, kdy ho někdo vytuneluje, udělá finanční operace a fond přijde o majetek, majetek občanovi nikdo nenahradí. Není tam žádné pojištění finančních prostředků a není tam ani žádná explicitní legislativní státní garance za peníze, které si tam lidé třicet let do soukromého fondu budou spořit. To je další velké riziko, které tady existuje. Nemůžete vystoupit, nemáte pojištěn vklad, který tam budete vršit postupně každý měsíc během těch dalších třiceti až čtyřiceti let, a nikde nemáte záruku, že potom někdy v roce 2030 tam peníze ještě najdete. To je ten zásadní rozdíl nejistoty, do které nás tato vláda posouvá.

Státní průběžný systém je přirozeně závislý na demografickém vývoji. Průběžný systém se musí vypořádat se stárnutím populace, ale proti fondovému soukromému spoření má jednu obrovskou výhodu. Státní průběžný systém je totiž odolný proti finančním a ekonomickým krizím. Státní průběžný důchodový systém se nemůže vytunelovat. Nikdo nemůže ta aktiva kamkoli převést. Je to prostě systém založený na mezigenerační solidaritě a průběžném financování. Když se podíváte na to, jak dopadly soukromé penzijní fondy po finanční krizi, kterou jsme zažili v minulých letech, je přece evidentní, že přišly o velkou část svých aktiv a teď budou muset řadu let čekat a jejich klienti budou řadu let s napětím čekat, jestli se tam ty finanční prostředky ještě někdy vrátí. A já bych byl velmi nerad, abychom v naší zemi nahradili jistotu průběžného financování penzí experimentem a dobrodružstvím se soukromým spořením ve fondech. Je to velké riziko v situaci, kdy to může skončit absolutním fiaskem, a navíc v době, kdy stát má obrovské rozpočtové problémy, které není schopen z krátkodobého hlediska vyřešit. A skutečně nerozumím tomu, proč v této situaci vláda hazarduje takovýmto způsobem nejen s občany České republiky, ale i se stabilitou českých veřejných rozpočtů.

Poslední poznámka a ta je skutečně už velmi praktická. V případě, že budeme poraženi, že zákony dnes proválcujete Poslaneckou sněmovnou, tak bych skutečně požádal o to, aby v zájmu občanů této země nebyl administrací této reformy pověřen ministr práce a sociálních věcí Drábek. Jednou jsme si to už vyzkoušeli a myslím, že by bylo dobré se poučit.

A teď to říkám předsedovi vlády Petru Nečasovi. My jsme tady zažívali každý den na jaře letošního roku obrovské stresy občanů, které byly spojeny s nefungováním úřadů práce. To byla obrovská vládní ostuda. V téhle zemi se to v posledních deseti patnácti letech nikdy nestalo, takové obrovské fiasko státního aparátu a státní správy, které jsme viděli na jaře na úřadech práce. Nikdo z toho nevyvodil žádnou personální odpovědnost. Znamená to, že tady máme stále stejného ministra práce a sociálních věcí a týž ministr práce a sociálních věcí, který nezvládl nový software na úřadech práce, má mít teď na starosti administraci stokrát složitější a závažnější důchodové reformy, vzniku takzvaného druhého pilíře. To přece nemůže dopadnout dobře. Nezlobte se na mě, dámy a pánové, ale nevěřím v to, že ministr Drábek je schopen garantovat, že se ze spuštění druhého pilíře po Novém roce nestane stejná katastrofa, jako bylo spuštění nového systému na úřadech práce. Myslím si, že je velká pravděpodobnost, že to skončí stejným fiaskem. Občanům to nepřeji. Jako opozice bychom z toho mohli mít škodolibou radost, ale této zemi a našim občanům nepřejeme, aby byli znovu konfrontováni s obrovskou mírou neschopnosti, kterou předvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí na jaře letošního roku, když se spouštěl systém úřadů práce. Není to tak dlouho, všichni si to ještě pamatujeme.

Chci vyzvat předsedu vlády v případě, že tyto zákony tady projdou, aby zajistil, že někdo jiný bude mít na starosti uvedení druhého pilíře do praxe než právě současný ministr práce a sociálních věcí. Myslím si, že by bylo na místě, kdyby pan ministr Drábek odešel ze svého úřadu nejen kvůli tomu, co se stalo na jaře na úřadech práce, ale také kvůli tomu, co tady řekl před několika dny v Poslanecké sněmovně. Protože to, jak se vyjádřil k valorizaci důchodů v minulých letech, to je něco, co pobouřilo velké množství občanů v naší zemi, velké množství seniorů. Myslím si, že vláda by měla mít zájem na tom, aby tady existoval sociální dialog, aby tady existoval sociální dialog i s občany, kteří jsou už v důchodovém věku. Samotný fakt, že ministrem práce a sociálních věcí je pan Drábek, jakémukoli takovému dialogu mezi vládou a seniory absolutním způsobem brání. Doufám, že pan premiér tyto věci promyslí a že bude reagovat. Pokud nebude reagovat, je jasné, že míříme do další katastrofy. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka pan kolega Vít Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, nezbývá mi, než reagovat na svého předřečníka. Apeluju na zdravý rozum v sociální demokracii. Myslím si, že neschopnost pana Drábka je daleko lepší než všehoschopnost pana ministra financí, což je jediná druhá možná kompetence, která by tu nastala. Z tohoto hlediska vzhledem k tomu, jak pan Kalousek pracuje se svým jojem, s panem premiérem, se obávám, že by ještě mohl vyhovět sociální demokracii a to by pro tuto zemi byla teprve katastrofa, kterou bychom neufinancovali. Prosím v zájmu všech parlamentních stran - nepřipusťme toto řešení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré poledne, vážené kolegyně a kolegové. Na úvod snad jenom stručný komentář k vystoupení kolegy Sobotky.

Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou. Možná to tak někdy v mediálním světě vypadá, ale není to tak.

Za prvé. To, co jedno obskurní médium otisklo jako mou citaci, samozřejmě vůbec není pravda. Vy jste tady byli, slyšeli jste, co jsem říkal, je to ve stenozáznamu, který je všem občanům dostupný. V mediálním světě holt někdy fungují i podpásovky. Velmi mě to mrzí, ale to je tak všechno, co s tím mohu dělat.

Za druhé. Shodou okolností včera projednával výbor pro sociální politiku zprávu za první pololetí o výplatě nepojistných sociálních dávek. Každý z vás má možnost se s ní seznámit, každý z vás má možnost posuzovat stav podle faktických informací, a ne podle nějaké mediální reality. Fakt, že se od ledna letošního roku vyplácejí dávky v zákonném termínu, fakt, že se každý měsíc vyplatí téměř 2 miliony dávek, je naprosto nezpochybnitelný. Fakt, že bez jediného dne přestávky od 2. ledna byly všechny pobočky úřadů práce v provozu, žádného klienta neodmítly, je nezpochybnitelný. A jestli někdo po několika měsících si myslí, že znovu vykope něco, co se ukázalo, že je skutečně jen fáma a mediální hra, tak to samozřejmě dělat může, ale myslím si, že projednáváme úplně jiné téma.

Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP