(19.30 hodin)
(pokračuje Rykala)

Zvýšením daně z přidané hodnoty se po okurkové sezóně dostáváme zpět do rutiny, kdy se ministr Kalousek snaží prosazovat zvýšení daní. Jak o něm všichni víme, pan ministr se přímo vyžívá ve zvyšování daní a v sužování českého obyvatelstva. Ať už je to neúměrná výše spotřební daně na pohonné hmoty, jejichž cena každým týdnem přesahuje dosavadní rekordy, anebo je to právě neustálé zvyšování daně z přidané hodnoty.

Daňové zákony jsou měněny velice často. Česká republika tak vypadá velice nedůvěryhodně. Dokonce i naši tuzemští soukromí podnikatelé mnohdy nevědí, která daň zrovna platí a která ne a jestli se jim ještě vyplatí v České republice podnikat, anebo se raději budou věnovat něčemu jinému. Pan ministr Kalousek si ani neuvědomuje, že občané republiky už nejsou zvědaví na jeho politiku - na politiku škrtů, na politiku, kdy se šetří na rodinách s dětmi, kdy se šetří na pracujících a kdy se šetří na důchodcích.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zvýšením DPH na 15 a 21 % nezískáme potřebné desítky miliard do státní kasy. To ví každý správný ekonom, který se zabývá fiskální politikou státu. Zvýšení daní právě naopak sníží konkurenceschopnost našich podniků, sníží kupní sílu našich občanů a v neposlední řadě podrývá naši ekonomiku.

Ti z vás, co uznáváte prezidenta Klause jako ekonoma, vzpomeňte si na jeho slova: Zvyšováním daňových sazeb naše veřejné finance a naši ekonomiku neposílíme. S panem prezidentem jsem si nikdy nenotoval. Dnes však udělám opak. Já jsem zastáncem faktu, že zvýšením DPH akorát podkopeme nohy sami sobě a prohloubíme ekonomickou recesi našeho státu.

Proti zvyšování DPH však není jen sociální demokracie, není jen pan prezident a nejsou to rebelové z Občanské demokratické strany. Jsou to také odboráři, kteří hlasitě volají po zamítnutí návrhu tohoto zákona, bez něhož dle slov ministra Kalouska nebudeme schopni zachovat schodek státního rozpočtu pro příští rok na úrovni sto miliard korun.

Pane Kalousku, pokuste se podívat i někam jinam než na zvýšení daní, rozhlédněte se doprava i doleva. A přece pokud jste nejlepší ministr financí, tak budete schopen, i když tento balíček daňových zákonů neprojde, sestavit rozpočet České republiky. Vy však žádný náhradní plán nemáte. Nemáte plán B. To raději odejdete jako zpráskaní psi a požádáte voliče o hlas v předčasných volbách.

Tento Kalouskův škrtící balíček kritizují i odbory. Českomoravská konfederace odborových svazů se domnívá, že závěry, na kterých se shodli ekonomičtí ministři, ukazují na hrubý problém v oblasti veřejných financí. A kdo přivedl do problémů tuto republiku? Od roku 2006 vlády pravice. Dovolím si pak dodat, že od roku 2006 jsou u moci - nejdříve vláda Mirka Topolánka a dnes vláda Petra Nečase. Kdybyste tak chtěli kontrovat, jak máte ve zvyku, že za současný stav veřejných financí může právě sociální demokracie, budete se hrubě mýlit. Sociální demokracie této zemi už šest let nevládne. Dnes po šesti letech pravicových vlád jsou veškeré chyby podepsány vašima rukama, Mirku Topolánku, Mirku Kalousku a Petře Nečasi. Pravice českou ekonomiku nezachránila, experimentuje na lidech a vy nesete, pravicová vláda, ODS a TOP 09, odpovědnost za své činy.

Vážená vládo České republiky, nemáte podporu lidí této země. Vedle slov prezidenta republiky, opozičních stran a odborů jsou zde i názory docela obyčejných lidí, kteří zkrátka volají po jiných opatřeních, než jsou ta vaše. Politika zvyšování daní a snižování životní úrovně obyvatel nikam nevede. A proto navrhuji za klub sociální demokracie tento asociální návrh zákona zamítnout v prvním čtení a prosím všechny poslance, aby toto zamítnutí podpořili a chránili tak zájmy státu a občanů této země.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dalším přihlášeným je pan kolega Ladislav Šincl, po něm dostane slovo pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, vážený pane ministře, vážené poslankyně, vážení poslanci, přiznám se, že tomu moc nerozumím. Docela nedávno zde byl totiž předložen identický návrh vrácený Senátem, označený sněmovním tiskem 695. Tento návrh zde byl projednán a dne 5. 9. 2012 ho zde Poslanecká sněmovna nepřijala. Pro bylo potřeba 101 hlasů, ale pro bylo jen 94 poslanců. Poslanecká sněmovna tak dala jasně najevo, že s tímto návrhem nesouhlasí. Jak vidno, tak vláda přes hromadu vyřčených argumentů se nepoučila a je to tu zase úplně ve stejné podobě. Vláda se prostě rozhodla, že za každou cenu tento balíček, který nechce ani Poslanecká sněmovna ani Senát, a dokonce ani prezident, zde protlačí, a tak sníží životní úroveň obyvatel. Prostě jak jsem řekl, hlava mi to nebere.

Již jsem k tomu tisku několikrát vystupoval, ale protože podle mého názoru je tento návrh klíčový, tak musím tady některé věci zopakovat. Musím zopakovat, že negativně ovlivní životy deseti milionů obyvatel České republiky a negativně ovlivní hospodářský vývoj naší země v příštích letech.

Paradoxní je, že tímto návrhem chce ministr financí podle důvodové zprávy zbrzdit zadlužování státu, které z velké části za minimálně posledních šest let sám pomáhal způsobit. Fakta jsou totiž taková, že díky vládám ODS a TOP 09 veřejný dluh České republiky nastoupal až na neuvěřitelných 1,7 bilionu korun. Opakuji: 1,7 bilionu korun, což je v současné chvíli téměř 44 % namísto 28 % hrubého domácího produktu v roce 2006, kdy vládla sociální demokracie. Jen za tu dobu zhruba dvou minut, co zde hovořím, stoupl veřejný dluh pro zajímavost o 592 800 korun. Díky této vládě.

Tento balíček obsahuje body, které dle mého názoru jsou špatně. Jde zejména o několikrát opakované navýšení DPH, zejména její snížené sazby tentokrát na 15 %, což je třikrát vyšší sazba, než když byla sociální demokracie u vlády, kdy byla snížená sazba DPH 5 %.

Podle nových plánů této vlády by další zvýšení mělo mít největší přínos pro státní rozpočet. Novým předpokladem, novým plánem je to, že by toto mělo přinést až plus 16 miliard korun. Jenže může to být zase všechno úplně jinak. Jak praví klasik - šedá teorie, zelený je strom života. Média v pondělí 2. července 2012 totiž informovala, že za první pololetí roku 2012 stát vybral na DPH méně než v prvním pololetí roku 2011. Inkaso DPH za první pololetí roku 2012 představovalo 92,1 miliardy korun, tj. 41,6 rozpočtu, což je o 6,9 procentního bodu nižší plnění než v červnu minulého roku. Inkaso DPH meziročně tedy kleslo o 2,5 mld. korun, tj. o 2,6 %. Důležité je upozornit na fakt, že státní rozpočet počítal s růstem o 15,5 % proti skutečnosti roku 2011, což měla hlavně ovlivnit především novela zákona o DPH, která zvýšila sníženou sazbu daně z přidané hodnoty z 10 % na 14 % s účinnosti od 1. ledna 2012. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP