(11.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Petr Gazdík se nyní přihlásil. Nebude vystupovat, takže pan kolega František Laudát. (V sále je hluk.)

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, jenom dvě krátké poznámky. Za prvé. Během evropského předsednictví se podařilo tedy těm, co nám mají zajistit světlé zítřky, ho shodit, a víte, že jednou z priorit byla energetika. Mně se ten zákon samozřejmě taky nelíbí. A komu by se asi líbil, jestliže nakládá nějaké další povinnosti, s výjimkou tedy kolegy Paroubka a Šlégra, tak jsem se začal zajímat o to, kde byly kořeny. Nemám to potvrzeno, nicméně byl enormní zájem o to, aby energetická politika byla rovněž jednotnou evropskou politikou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, prosím o klid!

 

Poslanec František Laudát: Co by to udělalo s naší energetikou při známém postoji německé kancléřky, rakouských vlád a dalších s našimi Dukovany, s Temelínem, vám asi nemusím vykládat. Údajně, nemám to ověřeno, je to pouze z jednoho zdroje, při zákulisních jednáních jako kompromis byla navržena varianta, se kterou se dneska pereme.

Poznámka č. 2. Nevím, co se odehrávalo za Fischerovy vlády, co ona udělala, neudělala, protože ona většinou neudělala.

Poznámka č. 3. Ono to tady již padlo. Buď je to impeachment. My jsme v hospodářském výboru dostali sazebník pokut. Bylo to velice inspirativní čtení a jediný otazník, který tady zazněl, byť ministr Kuba už tady slíbil, že to tak není, zda skutečně až na ty dvě dílčí věci, že to je skutečně minimalistická transpozice toho, co musíme udělat. Neschválit v případě toho, že to je pod impeachmentem, tento zákon je prachobyčejná klukovina, kterou stejně ve finále všichni ti lidé zaplatí, protože je to jedna kasa a zase to půjde z daní občanů téhle země.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Laudátovi. Prosím pana kolegu Milana Urbana.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, dovolte abych reagoval na zatím proběhlou diskusi. Ve svém úvodním slově jsem se věnoval této normě jen krátce, protože jsem myslel, že tím, že prošla prvním, druhým, třetím čtením, tak diskuse tady bylo mnoho, ale zdá se, že ještě je třeba o této věci diskutovat před nějakým posledním závěrečným hlasováním, zda podpořit, nebo nepodpořit prezidentské veto.

Někteří kolegové říkali, že jednotlivci této problematice nerozumějí, že to je složité. Jiní říkali, že si tady, kdo chce hlasovat pro veto prezidenta, hrajeme na nějaké hrdinství s panem prezidentem, že už to bylo dávno rozhodnuto. Já bych se tedy pokusil velmi zjednodušeně říct, co tato norma znamená.

Norma, pokud bude přijata, znamená, že každému, kdo vlastní nějaký dům nebo nějaký byt, v čase přijde domů chlapík, který bude mít na rameni termokameru, přijde a změří byt nebo dům a podle toho, jestli vám to utíká v tamtom rohu nebo na tamté východní nebo západní stěně, vám vystaví certifikát, tedy takový štítek, který si přilepíte na ten dům. Samozřejmě za to zaplatíte 5, 7, 8, 10 tisíc korun každý, ale nic jste nezateplili. Žádný štítek ten dům nezateplí. Jestli tedy výrobní družstva tolik stojí o to, aby se tady rozjelo stavebnictví, jak říkal pan předseda Paroubek, tak ať to těm lidem zaplatí, protože to nebudou malé peníze, které budou muset ti lidé vynaložit, pokud tato norma bude přijata. Ten chlapík s tou termokamerou neodejde s prázdnou peněženkou.

A já nevidím sebemenší důvod, proč bychom tady měli zastupovat výrobní družstva, stavební podniky, Evropskou komisi. My tady musíme hájit zájmy lidí! Proto v této chvíli souhlasíme s vetem prezidenta. Děkuji vám. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Gazdík je další přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Petr Gazdík: Hezké dobré dopoledne, vážený pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o půl hodiny na poradu našeho poslaneckého klubu. Děkuji. Prosím poslanecký klub TOP 09 a Starostové do místnosti č. 106. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já tomu vyhovím, jenom dám ještě slovo panu poslanci Tejcovi.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já bych chtěl v rámci této pauzy, která byla nebo bude vyhlášena, požádat o to, aby se poslanecký klub sešel ve Státních aktech teď hned. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže třicetiminutová pauza. Pokračovat budeme v 11.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.05 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP