(13.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vás všechny registruji, ale bohužel pořadí mám pan poslanec Polčák, Filip, Chvojka, Dolejš, Sobotka, Babák. Takové je pořadí. Pan poslanec Polčák jako první.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Budu velmi stručný, děkuji, pane místopředsedo. Já jsem se chtěl vyjádřit k tomu vašemu vyjádření a teď nevím, jakou formu zvolit, když je to vaším prostřednictvím. Tak by možná bylo vhodné na to pamatovat. Takže vaším prostřednictvím k panu poslanci Zaorálkovi.

Já se nechci příliš zastávat paní vicepremiérky Peake, ona je toho schopna sama, ale nepamatuji si, že by v tom minulém volebním období byly zrušeny anonymní akcie. Je třeba poukázat, že to, co přijala minulá Sněmovna, se týkalo zákona o veřejných zakázkách, kde se stanovila určitá pasáž, která byla ovšem v přímém rozporu s právem Evropské unie, a proto tehdy, docela i napříč politickým spektrem, došlo ke změně zákona o zadávání veřejných zakázek. Myslím, že to byl první zákon, který přijala zrovna tato Sněmovna v tomto volebním období.

Myslím si, že v tom vašem vystoupení - vaším prostřednictvím, pane místopředsedo - byla řada nepřesností -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas! Ne, ještě ne, omlouvám se, ještě máte čas.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Na úkor paní vicepremiérky Peake. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Měl jste ještě čas, ale nevadí. Pan poslanec Vojtěch Filip. Já beru první ty písemné, omlouvám se. (Námitka ze sálu.) Ne, ne, faktické, beru faktické, vy se hlásíte i fakticky, v tom je ten problém, že já mám ty faktické písemně a pak se hlásíte z místa, takže se snažím to nějak spojit. Pan poslanec Filip je tady napsaný, tak mu dávám slovo. Pak bude pan poslanec Chvojka. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Paní a pánové, já mám dvě poznámky, jednu ke kolegovi Šťastnému. Za prvé si nemyslím, že by kolega Jiří Dolejš špatně uvedl ten zákon. Myslím si, že text přečetl docela srozumitelně. Jinak za ocitování textu ještě jednou děkuji, pane kolego, a byl bych velmi šťasten, kdyby každý občan České republiky měl majetek nad 20 milionů, ale sám uznáte, že tomu tak není. Takže v tomto ohledu tady přeháníte. A naopak těch, kteří by podle tohoto zákona museli něco vyplňovat, něco nechat oceňovat, je tak málo proti těm, kteří tak již musí činit kvůli sociálním dávkám, že ten nepoměr, který jste tady zavedli, je obrovský.

A druhý vzkaz je panu kolegovi Paggiovi. Víte, pane kolego prostřednictvím předsedajícího, ono se uvidí ve volbách... (Předsedající: Čas!) ... jestli budou ti lidé věřit více vám, kteří přejdete tam nebo onde, nebo mně, který z žádné ... (Předsedající: Čas!) ... politické strany do jiné nepřechází.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Chvojka je další přihlášený, dám mu taky dvě minuty. Pak pan poslanec Dolejš.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. My bychom na paní Karolínu Peake neměli být zlí a to myslím nejsme, my bychom měli být féroví. Já jsem jí zapomněl tento týden pogratulovat ke dvěma věcem, to si gratulaci zaslouží. Myslím si, že každá práce nese své plody.

První věc, ke které bych chtěl pogratulovat, to je zlomení rekordu, který paní Peake udělala v Hyde Parku, kde dosáhla 90procentní neúspěšnosti. To je myslím výsledek její práce. A myslím si, že si zaslouží tento rekord ocenění.

A druhá věc je, co jsem četl na internetu v sobotu - její platforma LIDEM už má sto rovných členů, tak to si také zaslouží gratulaci. Když byste dělali konferenci, tak při poměru 1 : 10 to můžete udělat v obýváku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Dolejš a také dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano, děkuji. Já jsem chtěl poděkovat panu kolegovi Borisi Šťastnému za jeho demonstraci, protože pokud nás náhodou někdo poslouchá, tak možná pochopil, kde koho tlačí bota. To není o presumpci viny, to je o tom, že politickým rozhodnutím, a tedy společenskou dohodou všech zde hlasujících přijmeme opatření, které povede ty, kteří se dostanou přes hranici 20 a 50 milionů, k aktivnímu přiznání, jak se k tomu majetku dostali a jestli tento majetek řádně zdanili. Jestli tohle někomu vadí... Nevím, jestli je to nějaký freudovský problém. Já slibuji - doufám, že tady na světě budu ještě hodně dlouho, a doufám, že ne celý život v politice - tak pokud na stará kolena se této majetkové hranice dotknu, tak mi rozhodně nebude činit problém onu agendu naplnit, protože budu v podstatě rád, že takový majetek budu mít, a přál bych to opravdu každému.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Tejc a pak pan poslanec Sobotka? Ten má všechno, řádnou i faktickou. Pan poslanec Sobotka bude chtít i fakticky? Ne, jenom tu řádnou, takže fakticky ne, dobře. Pan poslanec Tejc v tom případě.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já jsem si velmi rád vyslechl poznámku pana poslance Šťastného, že by se to mělo řešit standardně, že by se standardně měli trestat ti, kteří skutečně páchají trestnou činnost, zejména tu finanční, korupci, neplatí daně. Ale já bych chtěl upozornit na to, že to, že to není stát schopen činit v dnešních dnech, a nejenom v těchto dnech, ale v posledních letech, není ani tak z toho důvodu, že by tomu bránila sociální demokracie, ale brání tomu ODS.

Já bych chtěl připomenout, díky komu mimo jiné ti zločinci, kteří neplatí daně, v tuto chvíli stále pobíhají po svobodě. Uvědomme si, že to byla ODS, která snížila za dobu pravicových vlád počet policistů o 8 tisíc. Osm tisíc policistů ze 47 tisíc. Já chci vidět ty policisty, kteří teď mají čas na to, aby hledali ty zločince.

A chci také upozornit na to, že to byl Ivan Langer, který zrušil finanční policii týden po nástupu do funkce bez jakékoli analýzy. To byla ta finanční policie, která měla tohle hlídat, a byla to finanční policie, která měla odhalovat tuto závažnou trestnou činnost standardně, jak po tom teď voláte. Pak se ptám, proč jste jako ODS dopustili to, že Ivan Langer týden po nástupu do své funkce, kdy ještě tato vláda, která byla jmenována, neměla ani důvěru, bez jakékoli analýzy tuto finanční policii zrušil. Jestliže jste odstranili systémové nástroje, je potřeba hledat zákonné nástroje, které tady teď hledáme jako opozice. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, ale ještě pořád jsou faktické. Pan poslanec Babák je zřejmě poslední faktická, jak jsem pochopil. Dvě minuty, poslední dvě minuty.

 

Poslanec Michal Babák: Vážený pane předsedající, krátce bych zareagoval jen na dva předřečníky.

Co se týče skupinky LIDEM, tak já jsem byl vychován k tomu, abych do mrtvol nekopal, takže k tomu se vyjadřovat nebudu.

Ale co se týče pana Borise Šťastného prostřednictvím předsedajícího, i když si ho nesmírně vážím, tak si myslím, že v tuto chvíli myslím nazývat zločinci lidi, kteří podávají nějaké daňové přiznání, že je úplně mimo mísu, s prominutím. To bychom museli nazývat veškeré osoby samostatně výdělečně činné, že jsou zločinci. A já se potkávám s lidmi na ulici, někteří mají i příjem a majetek nad 20 milionů, a ti, kteří si ho vydělali solidním způsobem a řádně ho zdanili, rádi podají jakékoli přiznání tak, aby mohli odhalit např. ty, kteří jej ukradli a kteří si na něj někde pokoutným způsobem vydělali.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď ještě, omlouvám se, ale ještě je tu faktická pana poslance Johna, který se ještě dodatečně přihlásil, že chce také faktickou. Takže mu musím dát také dvě minuty.

 

Poslanec Radek John: Já se omlouvám, ale jenom bych chtěl upozornit, že ne tento zákon dělá z lidí zločince, ale právě postoj ODS dělá z lidí zločince. Já se bavím s řadou lidí, kteří jsou bohatí a vydělali to legálně, a ti jsou skutečně naštvaní, že se jim brání prokázat legalitu nabytého majetku a oddělit je od těch lumpů, zločinců a hajzlů, kteří to ukradli. Oni ti bohatí by opravdu chtěli prokázat národu ano, já jsem ten poctivý bohatý, který platil daně a který to vydělal dobrou prací a já chci být příklad pro tuto republiku. A když vy, ODS, neumožníte oddělit zrno od plev, tak tam budou vždycky s těmi lupiči, zločinci, pančovateli alkoholu a těmi, kteří kradli v této zemi, a nikdy ty podnikatele neočistíte. Takže řada podnikatelů říká: já už ODS nevolím, protože mi prostě brání očistit se. A protože jsem celkem vyplňoval majetkové přiznání, tak je to operace na pět minut. Tak co blázníme! To ti bohatí opravdu rádi udělají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a teď už se otevírají řádné. První řádně přihlášený je pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já jsem životní optimista a jsem přesvědčen o tom, že správné věci se nakonec prosadí i v této Poslanecké sněmovně. Já si vzpomínám na rok 2004, kdy se tady vedla velmi, ale velmi podobná debata, úplně mi ji připomněl pan poslanec Šťastný, když tady mluvil o té hrůze, kterou podle něj představuje zákon o majetkových přiznáních. Přesně o takové hrůze tady mluvili jeho kolegové z ODS, když jsme tady navrhovali kolkování lihovin. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP