(15.40 hodin)
(pokračuje Bárta)

A to je to, že pravicová vláda, slibující, a nejenom ústy ministra práce a sociálních věcí, nejenom ústy ministra financí, ale i ústy předsedy vlády, a dokonce volební kampaně ODS, vyšší adresnost sociálních dávek, tak celý tento nesmírně drahý prokorupční manévr ve skutečnosti znamenal v zásadě nulové úspory na sociálních dávkách. A i když já jsem si několikrát korespondoval s Ministerstvem práce a sociálních věcí, interpeloval jsem a žádal jsem vysvětlení, kolik konkrétně se na dávkách ušetřilo, tak realita je taková, že to říci neumíme. Naopak, můžeme se pochlubit tím, že minimálně za první kvartál tohoto roku byly v mnoha případech proplaceny některé dávky opakovaně, osobám, které je neměly dostat, nebo je dostaly naopak opakovaně s tím, že je měly dostat jenom jednou, nebo že dokonce máme případy, kdy naopak některé konkrétní osoby urgovaly tyto dávky a získaly je se značným zpožděním. Sečteno, podtrženo, tento velký manévr strany, která je stranou Starostů a TOP 09, sebral oněm starostům zásadní kompetenci zajišťovat ve svých obcích kontrolu nad větší adresností sociálních dávek, přesunul tuto kompetenci pod centrální, neřízený, obludně veliký a složitý úřad práce. A pod tímto složitým a obludným úřadem práce místo jasného zvýšení efektivity o desítky procent slýcháme v zásadě jenom dílčí čísla, kdy žonglujeme s tím, o kolik nějaký software mohl stát více, či méně.

Vedle jasného porušení slibu vyšší adresnosti dávek je podobně zásadní situace v otázce dotýkající se veřejně prospěšných prací. Když se podíváme především na Šluknovsko, když se podíváme do oblastí s větším počtem nepřizpůsobivých osob, když se podíváme do míst, kde - obzvláště na onom Šluknovsku - se situace během loňského podzimu, zimy a jara začala velmi zásadním způsobem vyhrocovat a vláda tady slibovala zásadní koncepční kroky pro to, jak tento problém řešit, realita je taková, že můžeme číst řadu vyjádření konkrétních starostů, kteří konstatují, že v této oblasti se zcela zásadním způsobem vláda zprotivila svým slibům a nenaplnila očekávání, která tito konkrétní starostové měli. Koneckonců výsledek TOP 09 i Starostů v Libereckém a Ústeckém kraji jasně ukazuje na to, jak dalece občané spočítali, obzvláště v Libereckém kraji, výsledky oněch slibů a práce právě TOP 09 a Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Více peněz na veřejně prospěšnou službu, více peněz na veřejně prospěšné práce, více peněz na konkrétní adresnost sociálních dávek - to jsou přece ty nejpravicovější zásady sociální politiky. Adresnost, a dostaneš, jen když budeš pracovat. Přesto MPSV zcela jednoznačně nenaplnilo toto očekávání. A v kontextu toho, že místo toho, aby se tyto peníze daly potřebným lidem, se evidentně tady minimálně o 20 milionů nadsazujou zakázky na nějaký konkrétní software, což je právě ono obvinění s panem náměstkem Šiškou, tak to i oněch nešťastných 20 milionů by mohlo znamenat 10 % navýšení některých budgetů na tyto konkrétní položky, kupříkladu veřejně prospěšných prací apod.

Současná situace je taková, že není jisté, že tato vláda přežije, a já pevně doufám, že Věci veřejné udělají vše pro to, aby se sociální demokracií a s opozicí - a doufám, že nejenom s nimi - učinily maximum pro to, že tato vláda padne.

Přesto v této napjaté chvíli, přesto v této složité situaci, kdy hovořit o snaze tady hledat nějaká koncepční řešení, když tady za pár měsíců možná budou předčasné volby, přesto v této situaci se domnívám, že by bylo fér alespoň ujištění předsedy vlády o tom, že změní situaci na Ministerstvu práce a sociálních věcí, že vzhledem k tomu, že tady média opakovaně píšou o tom, že sponzoři TOP 09 jsou napojeni na konkrétní zakázky na Ministerstvu práce a sociálních věcí, tudíž že je jasné, že jakýkoliv nástupce, nebo spíše nástupkyně, kterou můžeme očekávat z řad TOP 09 na MPSV, bude jako zástupce TOP 09 spíše pokračovat v tom nejenom nekoncepčním, nejenom prokorupčním, ale v každém případě i v oblasti sociální jednoznačně veřejnosti neprospěšném postupu.

Proto prosím pana premiéra, aby aspoň dal garance, že toto ministerstvo nebude v kompetenci TOP 09, že v rámci této uvolněné pozice se zjedná náprava alespoň do podmínek, jak vypadalo MPSV za dob, kdy na tomto ministerstvu jako ministr seděl právě současný premiér Nečas. Koneckonců, možná v novém a jiném složení ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas by mohl býti velmi prospěšným řešením.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, vy chcete zařazení nového bodu, ale na kdy?

 

Poslanec Vít Bárta: Promiňte, paní předsedkyně, jako první bod po pevně zařazených bodech.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dnes jako první bod po pevně zařazených bodech?

 

Poslanec Vít Bárta: Ano, pokud se ta realita naplní, jako že si nemyslím, že se naplní, ale jako první bod po pevně zařazených bodech, pokud možno dnes.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr, poté pan kolega Jan Hamáček. Pan ministr Jaromír Drábek. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já budu reagovat skutečně jen velmi krátce. Nechci zneužít diskusi o programu, ale proti některým nepravdivým údajům se musím ohradit.

Meziroční úspora na provoz informačních technologií je cca 200 mil. korun. Software byl zadán na základě řádně vysoutěžené rámcové smlouvy, na rozdíl od dosavadního softwaru, který byl dvacet let provozován bez jakéhokoliv výběrového řízení.

Byla tady řeč o opakovaném vyplácení, jinými slovy o duplicitách. Těch bylo za první pololetí přibližně necelých 100 z 10 mil. vyplacených dávek, tedy tisícina procenta. Myslím si, že ta čísla hovoří za všechno.

Co se týká sponzorů TOP 09, tak TOP 09 je jediná parlamentní strana, která průběžně zveřejňuje všechny své sponzory. Je zvláštní, že to kritizují ti, kteří něčeho takového nejsou schopni.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o slovo pana poslance Jana Hamáčka.

 

Poslanec Jan Hamáček: Dobrý den. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl rovněž zařazení nového bodu. Název toho bodu by byl změny v orgánech Poslanecké sněmovny. Já bych poprosil, aby byl tento bod, a činím tak po konzultaci s předsedou volební komise, zařazen na příští čtvrtek, což je, pokud se nepletu, 1. listopadu, a aby tak bylo učiněno po pevně zařazených bodech. Já si nejsem jist, že tam již někdo něco nenačetl. Ale pokud je tam, jak se říká, volno, tak aby to byl první pod po písemných interpelacích. Pokud tam již někdo přede mnou něco navrhl, tak samozřejmě poté, jak dopadne hlasování o těchto předchozích návrzích. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP