(18.00 hodin)
(pokračuje Peake)

Ráda bych se zde ještě krátce zmínila o tom, čím pan senátor Dienstbier uzavřel svou úvodní řeč, tedy tím, že všechny politické strany podle jeho přesvědčení mají zájem na tom, aby se upravil způsob financování politických stran. Já chci říci, že pokud všechny politické strany mají tento zájem, mají i tuto možnost. Nikoliv to pouze upravit v zákoně, ale podle pravidel, která chtějí nastavit, se už v tuto chvíli chovat. Nikdo jim v tom nebrání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já jenom kratičkou reakci na to, co tady řekl pan kolega Chvojka a co mi šeptal pan senátor Dienstbier. Co může Sněmovna udělat v prvním čtení? Buď návrh zákona zamítnout, nebo vrátit navrhovateli k přepracování. Já vždycky cítím, že zamítnutí návrhu zákona znamená ne, tento princip nechci. Tak jsem to já měl vždycky nastavené. A já říkám ano, chci princip transparentnějšího financování politických stran, ale to, co je předloženo, se mi zdá nevyhovující, proto doporučuji, aby tento návrh zákona byl vrácen navrhovateli k přepracování. Pokud jej vláda nepředloží, pak může navrhovatel, tj. Senát, předložit v duchu vládních připomínek a v duchu toho, co tady zaznělo v obecné rozpravě, jiný návrh, protože tento nám nevyhovuje. Takže tam já vidím rozdíl mezi zamítnutím, kterým říkám principiálně ne, a vrácením k přepracování, kterým říkám principiálně ano. Ale jsou tam chyby, které se mi zdají ve Sněmovně neopravitelné, a proto navrhuji vrácení k přepracování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď ještě pořád probíhá obecná rozprava, do které už se snad v této chvíli nehlásí nikdo. Nehlásí se nikdo a my budeme zřejmě hlasovat. Před hlasováním ale obecnou rozpravu ukončím.

O závěrečné slovo mě požádal pan senátor Jiří Dienstbier, takže mu umožním závěrečné vystoupení. A na vás mezitím gonguji, abyste se dostavili, protože jak jsem zaregistroval, v průběhu rozpravy zazněl návrh pana poslance Marka Bendy na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, což je zřejmě tedy návrh, který budeme muset hlasovat. Nyní prosím, pan senátor Jiří Dienstbier má ještě slovo. Prosím, máte slovo.

 

Senátor Jiří Dienstbier: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, rád bych zareagoval na některé věci, které tady říkal pan poslanec Benda. Především na argument, že navrhuje vrátit zákon k dopracování, protože vláda předkládá vlastní návrh zákona. Já se obávám, že tento argument slýcháme příliš často u celé řady potřebných úprav a často jsme se potom nikdy vládního návrhu zákona, který by byl projednán a schválen, nedočkali.

Jak jsem říkal, tento návrh zákona byl v Senátu připravován velmi dlouhodobě a pečlivě a myslím si, že je dobrým základem možné právní úpravy, s tím, že jsem zdůraznil, že i tady by se následně vedla debata a v případě, že by někdo přišel s lepším řešením, tak jistě ve formě pozměňovacího návrhu je to možné. Jestliže je tady ovšem argument, že vláda má vlastní návrh zákona, a proto by se měl návrh vrátit k dopracování, tak se ptám, co se stane v případě, že návrh bude dopracován, bude sem předložen v nějaké verzi, která tedy možná bude posouzena jako lepší - budeme tady opět čelit argumentu, že vláda připravuje vlastní návrh zákona? Já myslím, že to je rozpor v tom návrhu. Já bych skutečně pochopil, kdyby pan poslanec Benda navrhl zamítnutí zákona, jestliže tedy vláda připravuje svůj vlastní, lepší, jak tady bylo tvrzeno, ale považuji doopravdy za poněkud pokrytecké chtít po Senátu, aby dopracovával něco, co stejně Sněmovna s poukazem na vládní návrh nemá vůbec v zájmu projednat.

K některým bodům, které tady zazněly. Především že chybí shoda i u vládního zákona na dohledovém orgánu, nebo tedy na kontrole. Ano, senátní návrh zachovává současný stav, kdy kontrolu nad zprávami politických stran provádí kontrolní výbor této Sněmovny. Akorát přidává jednu další zprávu, která se týká vyúčtování té které kontrolní kampaně. Takže oproti dnešnímu stavu se nic nemění z hlediska kontrolního orgánu, pouze se rozšiřuje rozsah kontroly v návaznosti na zavedení pravidel financování kampaní politických stran.

Pokud tady zaznělo od paní místopředsedkyně vlády Karolíny Peake, že každá strana má už dnes možnost postupovat korektně a průhledně, tak si myslím, že to je sice na jednu stranu pravda, ale na druhou stranu tady každou chvilku slýcháme informace o tom, jak ta která strana přijala nějaké miliony od právnické osoby s neprůhlednou a nedohledatelnou majetkovou strukturou. Takže je vidět, že ta úprava je velmi naléhavá. A setrval bych na stanovisku, že by bylo velmi záhodno zakázat dary od právnických osob, protože dary od právnických osob vždy mohou být neprůhledné, zejména je-li neprůhledná jejich majetková struktura. Právnické osoby, poukazoval-li jsem na občanský princip, nemají volební právo, nemohou svým hlasem ovlivňovat rozhodování v jakémkoli typu voleb. Myslím si, že obdobně bychom se měli chovat v ovlivňování politického rozhodování i z pohledu financování, a proto tedy ten návrh na limit darů ve výši jednoho milionu korun a omezení pouze na fyzické osoby. Je to princip, který není vůbec neobvyklý. Najdete ho v různých evropských státech, např. bych uvedl Francii, kde je podobná právní úprava, a já ji považuji za zcela logickou.

Ale na závěr bych zopakoval svoji žádost o propuštění do dalšího legislativního procesu. Nechť je obsah navrhovaného zákona podroben rozpravě ve výborech Poslanecké sněmovny, kritické rozpravě, a ať každý navrhne řešení případně ještě lepší, než je v tomto návrhu. Ale nerad bych se dočkal toho, že v Senátu budeme návrh zákona dopracovávat ještě pětkrát a pětkrát tady uslyšíme následně argument, že vláda připravuje svůj vlastní návrh zákona, a žádná úprava řadu dalších let tady v tomto směru nebude.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Benda by ještě mohl vystoupit, ale nemá to v úmyslu. Takže já poprosím všechny, kdo se už snad dostavili, aby se usadili do lavic, protože se musíme vypořádat s návrhem, který zazněl v průběhu rozpravy z úst pana poslance Marka Bendy, který navrhl, abychom hlasovali o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Takže prosím ještě jednou všechny, aby se posadili. Je tady požadavek vás odhlásit, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili, kdo budete hlasovat.

 

Budeme hlasovat návrh poslance Bendy, vrátit k dopracování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vrácení k dopracování, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 39, přihlášeno je 157. Pro hlasovalo 77, proti 53. To by znamenalo, že návrh na vrácení by byl zamítnut. Ale kontrola hbitě běží...

 

(Po chvilce:) Vypadá to, že žádnou oběť nemáme... (Smích v sále.) Přece jen se našla, ryba, ještě o tom neví... Tak jak dlouho budu čekat než ji vylovíte...? Á, pan poslanec Lobkowicz. Prosím, copak se stalo? (Smích v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP