(16.50 hodin)
(pokračuje Paggio)

Pro příjmy nad 100 tis. korun nám efektivní zdanění klesá. Neděláme nic jiného, než že narovnáváme degresi. Narovnáváme daňovou degresi a je to správné. Je to rovné zdanění. My zavádíme rovnou daň pro všechny příjmové skupiny. I pro ty nízkopříjmové i pro ty vysokopříjmové bude stejné procento z jejich platu. Je to rovná daň. Milionářská daň neexistuje.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Tím jsme vyčerpali obecnou rozpravu. Nikdo už se nehlásí do obecné rozpravy, proto obecnou rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že v obecné rozpravě nepadl žádný návrh, můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. V podrobné rozpravě jako první vystoupí pan zpravodaj, pan poslanec Suchánek. Připraví se pan poslanec Šincl.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se chtěl jako zpravodaj přihlásit ke třem pozměňujícím návrhům. Dva jsou legislativně technické, to je v systému umístěno pod číslem 4202 a 4226, a jeden kompromisní návrh, který jsem si osvojil, koaliční, předsedy ODS pana Petra Nečase, který je pod číslem 4203. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Šincl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Dovolte, abych se přihlásil i já k pozměňovacím návrhům, které jsou elektronicky podány a označeny pod sněmovními dokumenty 4198 a sněmovním dokumentem 4200. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Babák. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Babák: Pane předsedající, jak jsem avizoval v obecné rozpravě, chci se přihlásil k našim čtyřem pozměňovacím návrhům. První pozměňovací návrh je pod číslem 4228 a řeší technicko-legislativní nedostatky pozměňovacího návrhu, které jdou z rozpočtového výboru, čili zachování sazeb DPH 14 a 20 %. Druhý pozměňovací návrh je pod číslem 4230 a ten řeší zachování těchto dvou sazeb jako řekněme sólo návrh, očištění od všech ostatních pozměňovacích návrhů. Další pozměňovací návrh je pod číslem 4231, který snižuje sazbu spotřební daně na naftu, jak již jsem avizoval. A čtvrtý a poslední pozměňovací návrh pod číslem 4232 je pozměňovací návrh na tzv. znovuzavedení solidární daně, kdyby náhodou Občanské demokratické straně vyšel pozměňovací návrh, který ruší tuto solidární daň.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Dalším přihlášeným je pan poslanec Boris Šťastný, připraví se paní poslankyně Langšádlová.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Dámy a pánové, jak jsem anoncoval v rozpravě obecné, rád bych se přihlásil k pozměňujícímu návrhu pod číslem 4225. Tento obsahuje dva alternativní návrhy.

Alternativní návrh číslo 1 ruší bez náhrady solidární přirážku, u které samozřejmě já, jak předřečníci správně upozornili, také odmítám, aby byla nazývána milionářskou daní. Jen pro zajímavost, milionářská daň byla zavedena v historii naší země pouze jednou, a to v roce 1947, a šlo o daň z majetku. Toto je zavedení druhé sazby daně z příjmu.

Ve druhém alternativním návrhu, čili pod bodem 2, alternativní návrh II, se navrhuje, aby solidární přirážka byla zavedena pouze pro rok 2013, tedy aby skutečně zrušila nebo vynulovala zmiňovanou degresi pro vyšší příjmové skupiny a po zrušení tzv. superhrubé mzdy aby nedošlo k nárůstu nebo k zavedení progrese. Protože pokud by existovala vedle sebe jak superhrubá mzda, tak tato přirážka, resp. superhrubá mzda byla zrušena a solidární přirážka byla zavedena, došlo by k zavedení daňové progrese. Tento pozměňující návrh, alternativní, číslo II, je totožný s návrhem předloženým nebo osvojeným zpravodajem rozpočtového výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Dalším přihlášeným je paní poslankyně Helena Langšádlová. Připraví se pan poslanec Šnajdr.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Hezké odpoledne, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já jsem se chtěla přihlásit k pozměňujícímu návrhu, který byl evidován jako sněmovní dokument číslo 4184 a řeší příspěvek na bydlení pro seniory. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní poslankyně. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Šnajdr. Připraví se paní poslankyně Kohoutová.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji, pane předsedající. Rovněž já, jak jsem již v minulosti avizoval, jsem přesvědčen, že ekonomika, která směřuje spíše k recesi, jako je ta naše, poslední, co potřebuje ke svému vývoji a k otočení svého směřování spíše k růstové oblasti, tak je zvyšování daní. Z toho tedy vyplývá můj pozměňující návrh, ke kterému se hlásím. Je to pozměňující návrh pod sněmovním dokumentem 4233 a směřuje ke třem změnám v oblasti daní z příjmu fyzických osob, tedy směřuje k zachování stávající daně pro všechny osoby nezávisle na výši příjmů. To je bod číslo 1. Ta druhá se týká zachování daňových podmínek pro tzv. aktivní důchodce. A třetí, zachování stávajících slevových podmínek pro osoby podléhající zdanění podle § 7, tedy živnostníky. Čtvrté opatření v mém pozměňujícím návrhu se týká zachování sazeb daně z přidané hodnoty na úrovni roku 2012.

Možná poslední věc, kterou k tomu chci říct. Jsem přesvědčen, kromě těchto makroekonomických argumentů, že česká ekonomika v oblasti daní potřebuje především stabilitu, a nikoliv permanentní změnu všech položek, sazeb každého půl roku nebo každý rok. V tomto smyslu je veden můj pozměňující návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane poslanče. Dosud poslední přihláška do podrobné rozpravy patří paní poslankyni Lence Kohoutové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, ráda bych se přihlásila k pozměňovacímu návrhu, který je registrován pod číslem 4224 a který se týká sněmovního tisku 801, kde se navrhuje komplexní vypuštění úpravy příspěvku na náklady na bydlení z návrhu zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Již se nikdo nehlásí do podrobné rozpravy? Protože tomu tak není, podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli si pan ministr, eventuálně pan zpravodaj si přejí závěrečná slova. Není tomu tak. Protože ani v podrobné rozpravě nepadl žádný návrh, končím druhé čtení tohoto návrhu. Současně vám mohu oznámit, že na základě dohody poslaneckých klubů byl tento bod posledním projednávaným bodem dnešního jednacího dne.

S oznámením, že zítřejší jednání začíná v devět hodin dopoledne, dnešní jednací den končím.

 

(Jednání skončilo v 16.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP