(10.50 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si myslím, že je určitě dobře, že konečně i v této fázi někteří koaliční poslanci pochopili, že to, pro co původně hlasovali, je absolutní sociální riziko a hazard z hlediska příštího roku. Ale já se ptám, co by se stalo, kdyby vládní zdražovací balíček tady nebyl zamítnut, resp. by prošel a od 1. ledna příštího roku by se objevily obrovské problémy z hlediska Drábkovy reformy příspěvku na bydlení. Ty škrty, které vy už jste tady jednou schválili, by znamenaly, že se tisíce rodin, zejména osamělých důchodců, ale také rodin s dětmi, ocitnou na dlažbě, protože stát už by jim nebyl schopen garantovat dorovnání nezbytných výdajů, které jsou spojené s bydlením. Kdyby tady tehdy sociální demokracie nepomohla tomu, že návrh byl zamítnut, tak by dnes ta legislativa platila, od 1. ledna by spousta lidí skončila na ulici a vy byste se potom na to jenom koukali.

To, co tady předvádíte, je v tuto chvíli chvályhodné, ale současně je to obrovsky pokrytecké vůči občanům, jejichž zájmy jste měli hájit od samého počátku. Vy jste jako vládní koalice vůbec neměli připustit, aby se takto nepromyšlený hazardní návrh vůbec ve vládním návrhu objevil, a pak jste ho neměli podporovat během celého legislativního procesu. Bohužel jste se probudili pozdě. Naštěstí teď je ještě šance věc napravit a já doufám, že všichni rozumní poslanci budou hlasovat pro to, aby se Drábkova reforma příspěvku na bydlení ze zákona úplně vypustila. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě faktická poznámka - paní poslankyně Kohoutová.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: V prvním návrhu byla domluva, že tento se opraví, protože samozřejmě to není platnost od 1. ledna, ale od 1. dubna. Tak abychom nedělali problém, jak jsme to tak zajistili. A kolegové ze sociální demokracie to moc dobře vědí. Je velmi jednoduché a velmi laciné na sebe házet špínu, než se konstruktivně domluvit.

Teď je situace taková, že se to vyndává a my to stejně musíme opravit. Vyndává se to proto, protože se nestihne opravit. Ano, ta změna konstrukce vyplácení příspěvku je prostě nešťastná, a proto to děláme. Ale i tak, kdyby se toto stalo, nikdo by na ulici nekončil.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka - prosím, pan poslanec Sklenák.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, panu kolegovi Vidímovi (připravenému ke své řeči vedle řečnického pultu), ale na to musím reagovat.

Prosím vás, já jsem se teď díval do stenozáznamu, jak jsem vás tady v červenci na jednotlivých případech konkrétních důchodců přesvědčoval o tom, abyste toto neschvalovali. Ukazoval jsem vám, že řada samostatně žijících důchodců nebude mít co jíst po tomto zákonu. A vy teď tady říkáte, že byla nějaká domluva, že až se to schválí, tak se to opraví. Přece takhle nemůžeme zákony přijímat. A skutečně, my jsme o tom hovořili velmi silně. Dával jsem zde kalkulace, abych vás přesvědčil. A odpovědi vaše byly takové - ať se ti lidi přestěhují někam do levnějšího bydlení, ať jim pomůžou děti... Takové reakce tady byly. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Sobotka, faktická poznámka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, já myslím, že paní poslankyně Kohoutová tady přesně předvedla metodu, jakou se v této zemi realizují reformy. To znamená, my to nejprve schválíme, v okamžiku, kdy pro to hlasujeme, tak už víme, že tam je chyba, takže to zase budeme opravovat - proboha, to je koncepce? To je promyšlená sociální politika? To říkáte, že máte představu o tom, jak zlepšíte fungování sociálního systému v naší zemi - něco navrhnete, už víte, že to je špatně, ale protože podporujete vládu, tak zatnete zuby a hlasujete i pro špatné zákony? Jsme tady od toho, abychom hlasovali pro špatné zákony v okamžiku, kdy už to víme? Máme se chovat jako pokrytci? Máme tady lhát nebo máme si tady lhát vzájemně? To přece není možné takovým způsobem postupovat!

Kam to vede, ukazuje i situace kolem daně z přidané hodnoty. Od 1. ledna má platit sazba 17,5 procenta daně z přidané hodnoty. Vy jste to tady schválili, vy jste se na tom dohodli. Pak jste změnili názor a teď zase budou dvě jiné sazby, bude 15 a 21 %. To přesně ukazuje, že vaše reformy nejsou promyšlené. Že to je vždycky jenom ad hoc reakce, kterou si vynutí sestavování státního rozpočtu na ten nejbližší rok. Prostě vy najednou zjistíte, že máte problém, že zase musíte připravit další státní rozpočet, co se dá dělat, je potřeba to udělat, takže škrtáte a zvyšujete daně absolutně bez rozmyslu! Stejně jako to udělal ministr Drábek. Potřeboval sehnat někde miliardu korun, tak škrtl příspěvek a doplatek na bydlení a bylo mu úplně jedno, co se stane s těmi lidmi, kteří jsou na tom příspěvku závislí. Jestli skončí pod mostem nebo jestli skončí na ubytovnách. Ministru Drábkovi to bylo úplně jedno a vám to bylo taky úplně jedno, protože jste pro všechny tyto zákony bez rozmyslu hlasovali! (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nevidím žádné další faktické poznámky. Slovo nyní dostane pan kolega Jan Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, vážená paní předsedkyně, paní a pánové, pouze jménem volební komise po dohodě s její místopředsedkyní paní poslankyní Bohdalovou vyhlašuji lhůtu na podávání návrhů na ověřovatele Poslanecké sněmovny do dnešního dne do 19 hodin. A současně avizuji, že zítra ráno navrhnu při zahájení jednacího dne Sněmovny zařazení nových dvou bodů, a to návrh na volbu předsedy stálé delegace Poslanecké sněmovny do Meziparlamentní unie a návrh na volbu ověřovatele Poslanecké sněmovny. Děkuji pěkně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Prosím o slovo místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Vystupuje s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte, abych obrátil pozornost k tomu, co představuje v daňovém balíčku zřejmě největší sumu finančních prostředků, které mají být získány zvýšením daně z přidané hodnoty.

Dovolte mi, abych připomenul jednu věc. V tomto roce se Ministerstvo financí nakonec dobralo ke zjištění, že předpoklady rozpočtu 2012 se nenaplní a že výsledek a výpadek bude podle optimistického odhadu Ministerstva financí 21,3 miliardy korun. Je to shodou okolností přesně zhruba tolik (s úsměvem), tedy zhruba je to tolik, kolik ministerstvo předpokládalo získat ve zvýšení základní sazby DPH o 4 %. Takže je to taková škola a lekce, kterou ministerstvo dostalo na zvyšování DPH v roce 2012. A my dneska víme, že přesto, že ta sazba výrazným způsobem zvýšila ceny základních potřeb, tak do státního rozpočtu se neinkasovala v podstatě ani koruna! Takže tuhle lekci Ministerstvo financí dostalo, a přesto navrhuje dále zvýšení DPH a opět má poměrně smělou představu o tom, že by to mohlo být přes 16 miliard, které by vybralo. Takže tohle je pozoruhodné. A skoro mi připadá až iracionální, že dokonce jsem zaregistroval, že i na kongresu ODS kdosi vystupoval s tím, že připomínal členům vlády a ODS Lafferovu křivku, tu slavnou křivku ekonoma Arthura Laffera, ve které se říká, že když se překročí určitá hranice, určitý bod, tak už se potom při zvyšování daní neprojevuje zvýšení příjmů do státní pokladny. Ale to je pravděpodobně zbytečné, protože mně připadá, že tahle debata, ve které se útočí na rozum a argumenty, už dávno neplatí.

Mně se zdá, že to, co se prosadilo daleko víc, je spíš jakási bajka, taková moralitní bajka, která se tady vypráví z úst premiéra a z úst ministra škrtů a zvyšování daní. A ta bajka, přátelé, vypadá asi tak, že se v ní říká, že za to, že v této zemi nefunguje ekonomika, ten stroj ekonomiky, si můžeme rozmařilostí, které jsme se dopouštěli, a proto jsme po zásluze potrestáni tou askezí, kterou nám právě dospělý tatínek Nečas a Kalousek ordinují. Oni jsou takoví ti dospělí tatínci, kteří těm rozmařilým dětem říkají: ne, teď budete utahovat opasky, teď budete muset žít asketicky, protože jste ty peníze rozhazovali.

Víte, já to tady říkám proto, že výsledky samozřejmě téhle bajky jsou na státní rozpočet a ekonomiku velmi destruktivní. Ale nepřipadá mi, že by to bylo dnes účelné ukazovat, protože na to vláda moc neslyší, tak mi dovolte, abych spíš ukázal na něco úplně jiného. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP