(19.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Dnes je trend ústupu od převodu finančních prostředků do tzv. druhého pilíře a většina zemí, která druhý pilíř zavedla, se snaží zoufale najít cestu, jak se z toho dostat ven, jak zajistit finanční zdroje pro stávající veřejné rozpočty, tak aby se státy enormně nezadlužovaly. Ve všech těchto zemích je přesně obrácený trend, než nastupuje Nečasova vláda tady u nás v České republice. Proboha, proč to děláme? Proč jdeme tímto směrem v situaci, kdy většina zemí zjistila, že tudy cesta v rámci reformy důchodového systému nevede? Ani na to nikdo ze členů vlády nereagoval, nikdo na to neodpověděl. Proč se řítíme někam, kde hrozí takto vážná rizika pro stabilitu veřejných rozpočtů?

To, co je také absurdní, je, že ten systém má být spuštěn v zásadě rok před parlamentními volbami v situaci, kdy se vláda vůbec nedohodla s opozicí na tom, že opozice bude v případě svého volebního úspěchu takový systém tolerovat. Tady žádné seriózní jednání nebylo, žádná dohoda neexistuje. A v okamžiku, kdy se ten systém bude spouštět, tak za rok po něm už se rozběhne volební kampaň před novými volbami do Poslanecké sněmovny. A já si myslím, že je nezodpovědné ze strany vlády, že takovým způsobem těsně před volbami, vlastně rok před volbami, rozjíždí systém, který ve skutečnosti nemá reálnou šanci na to, aby existoval déle než dva roky. Naopak je zcela realistická pragmatická reakce těch finančních institucí, které se rozhodly v příštím roce žádné fondy v rámci druhého pilíře nezakládat. Ony totiž šetří finanční prostředky, nechtějí riskovat ve stávající ekonomické a politické nejistotě, která dnes v České republice existuje. Já ten postup chci jednoznačně uvítat, protože není odpovědné v oblasti důchodového pojištění, v oblasti spoření na důchod, které je založeno na dlouhodobé důvěře občanů, které musí být založeno na dlouhodobé platnosti pravidel, které musí být založeno na tom, že důchodové systémy fungují napříč jednotlivými volebními obdobími, napříč levicovými a pravicovými vládami, je prostě absolutně nezodpovědné spouštět tento šílený experiment rok před volbami do Poslanecké sněmovny.

My jsme jasně řekli a budeme to opakovat teď i v budoucnu, že sociální demokracie udělá všechno pro to, abychom stabilizovali průběžný důchodový systém. A jestliže tam v současné době máme deficity v řádu čtyřiceti, padesáti a někdy i více miliard korun, pak je zcela nezodpovědné ponechávat existenci druhého důchodového pilíře. V případě, že sociální demokracie bude mít po příštích volbách možnost účastnit se na vládě, v případě, že budeme moci ovlivnit vládní program, tak naším cílem bude zrušení takzvaného druhého pilíře, tak aby se finanční prostředky vrátily zpět do průběžného důchodového systému.

Chci také jasně říci, že existuje celá řada technických řešení, která se dají zvolit tak, aby občané, kteří vstoupí do druhého pilíře, o žádné své finanční prostředky nepřišli. Myslím si, že není žádný důvod strašit občany, že by přišli o nějaké finanční zdroje. Občanů se to v zásadě nedotkne. Ale je důležité, aby příští vláda udělala všechno pro stabilizaci důchodového systému a udělala všechna preventivní opatření, která by zabránila tomu, abychom byli za pár let v situaci Polska, Maďarska nebo Slovenska, které se dostaly do obrovských problémů právě v důsledku toho, že spustily druhý pilíř penzijního spoření. Spustily ho v nevhodné podobě, spustily ho bez dostatečné regulace a dostalo je to do pozice, kdy pak následně po několika letech musely přistupovat k jeho výrazné korekci. My tu korekci chceme provést ihned po příštích volbách do Poslanecké sněmovny, tak aby dopady byly co nejmenší a současně abychom zabránili vyvádění dalších prostředků z průběžného důchodového systému.

Myslím si, že velmi rozumné by bylo, kdyby vládní koalice přistoupila na návrh, který už sociální demokracie předložila v legislativní podobě, to jest návrh odložit spuštění druhého pilíře o dva roky. Znamenalo by to, že se ani vládní koalice ani investoři nebudou v příštím roce blamovat. Spuštění druhého pilíře by se odložilo na okamžik, kdy zde bude ustavena nová vláda po volbách do Poslanecké sněmovny. Tato nová vláda by měla ještě možnost spuštění druhého pilíře zrušit nebo ten druhý pilíř určitým způsobem modifikovat. To si myslím, že by byl odpovědný přístup jak vůči České republice, tak vůči občanům České republiky, tak i vůči potenciálním investorům, kteří se chystají do druhého pilíře navzdory veškeré nejistotě a navzdory veškerým varováním investovat. Za tento uvážlivý přístup se sociální demokracie jednoznačně přimlouvá. Návrh zákona je k dispozici a domníváme se, že do konce letošního roku jsme schopni na půdě Poslanecké sněmovny ten návrh schválit tak, aby mohl platit od 1. ledna. Vzhledem k tomu, že sociální demokracie má většinu v Senátu, jsme schopni zajistit i schválení tohoto návrhu zákona v co nejkratší době na půdě Senátu, tak aby od 1. ledna příštího ledna mohl pokračovat stávající důchodový systém, a případné spuštění druhého pilíře se odložilo až na rok 2015.

Jednoznačně musím říci, že všechny tyto vážné výhrady, které máme vůči druhému pilíři, nás vedou k tomu, že chceme využít i možnosti, kdy se tady hlasuje o v zásadě technickém zákoně, o technických podmínkách pro spuštění druhého pilíře, k tomu, abychom jeho vznik zablokovali. Pokládáme to za absolutně odpovědný a prozíravý přístup vůči veřejným financím, ale především také za odpovědný přístup vůči našim důchodcům. Není možné lidem na jedné straně vysvětlovat, že nejsou peníze na valorizaci jejich důchodů, a současně se pouštět do experimentů podobných druhému pilíři.

Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Laudát se hlásí o slovo, zřejmě s faktickou poznámkou na to, co tady zaznělo. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji, pane místopředsedo. Nebudu tak dlouhý jako pan kolega Sobotka. Jenom řeknu, že pan Sobotka chtěl sdělit lidu: Jestliže platíte 28 % na povinné pojištění penzijní, tak nemáte nárok rozhodovat ani o třech procentech svých peněz. Samozřejmě že jestliže někdo v životě nepracoval jinde, než se nechal živit z peněz daňových poplatníků, pak samozřejmě asi má pokřivené vidění světa, když se domnívá, že to nejsou peníze občanů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Další přihlášený do rozpravy je pan poslanec Roman Sklenák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, jsme v situaci, kdy za osm týdnů má být spuštěn druhý pilíř důchodového systému, což je bezesporu jedna z největších reforem řekněme za posledních dvacet let, a přitom dosud nemáme schválené příslušné zákony. Myslím, že tato skutečnost hodně vypovídá o současné vládě. Přitom jsme od okamžiku, kdy vláda začala připravovat tuhle takzvanou důchodovou reformu, varovali před tím, aby tak zásadní norma, která ovlivní systém vyplácení důchodů na desetiletí, byla schvalována bez všeobecné shody ve společnosti, bez projednání s opozicí, s odbory a s dalšími institucemi. Ale vláda se podle mě nepochopitelně snažila a pořád snaží protlačit tu svoji představu bez ohledu na situaci, jaká ve společnosti je. Připomenu, že tuhle tu reformu odmítá celá opozice, horní komora Parlamentu, odmítá ji prezident republiky, odborové organizace, odborná veřejnost. Petici proti této důchodové reformě podepsalo v listopadu loňského roku 90 tisíc lidí. A i ta obrovská demonstrace na Václavském náměstí v dubnu, kde bylo sto tisíc lidí, jednoznačně vyslovila nesouhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP