(12.10 hodin)

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Dámy a pánové, dovolte, abych jménem vlády uvedl návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o partnerství a spolupráci mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Iráckou republikou na straně druhé, která byla podepsána dne 11. května 2012 v Bruselu.

Rada dne 23. března 2006 zmocnila Komisi, aby vyjednala dohodu o obchodu a spolupráci s Irákem, a jednání byla zahájena v listopadu 2006. V průběhu jednání se Evropská unie s Irákem dohodly na zvýšení statusu navrhované dohody s tím, že její název bude změněn na dohodu o partnerství a spolupráci a že bude zřízena rada pro spolupráci, v rámci níž se budou pravidelně konat schůzky na ministerské úrovni. Proces vyjednávání byl po devíti kolech v listopadu 2009 dokončen.

Dohoda je vůbec prvním smluvním vztahem mezi Evropskou unií a Irákem a upravuje právní rámec pro řadu oblastí, od pravidelného politického dialogu přes rozvojovou pomoc až po obchodní vztahy a spolupráci v oblasti právních předpisů. Pokud jde o právní povahu dohody, je koncipovaná jako tzv. smíšená smlouva, tzn. že Evropská unie bude moci provádět samostatně jen část závazků vyplývajících z této dohody, zatímco ve zbytku bude potřeba součinnosti členských států.

Sjednaná dohoda je plně v souladu se zahraničněpolitickými zájmy České republiky. Její obsah je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu České republiky, se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii, se závazky převzatými v rámci jiných platných smluv a obecně závaznými zásadami mezinárodního práva.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje pro první čtení pana kolegu Jana Bauera, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, milé dámy a pánové, dovolte mi, abych vám doporučil a zároveň vás vyzval, abychom tento materiál propustili do druhého čtení a zároveň přikázali zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Otevírám k tomuto bodu obecnou rozpravu. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Žádnou oficiální přihlášku nemám, z místa nevidím, že by se někdo hlásil. Obecnou rozpravu končím. Přejete si závěrečné slovo, pane ministře? Ne.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh neregistruji.

Zahajuji hlasování o návrhu přikázání výboru zahraničnímu. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 181, přihlášeno 117, pro 95, proti 1. Konstatuji, že návrh byl přijat, a tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Faktickou poznámku paní kolegyně Drastichová.

 

Poslankyně Jana Drastichová: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych vás požádala o přestávku na jednání klubu do jedné hodiny odpoledne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Dobře. Vyhovuji této žádosti a přerušuji jednání do 13 hodin.

 

Poslankyně Jana Drastichová: Děkuji, pane předsedající. Zároveň žádám klub Věcí veřejných do pětapadesátky.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Teď jsem si ještě uvědomil, že ve 13 hodin je přestávka na oběd, takže začátek odpoledního jednání bude ve 14.30.

 

(Jednání přerušeno ve 12.14 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP