(12.40 hodin)
(pokračuje Bárta)

A jste připraveni ho popravit nejenom v kontextu toho, že vám jde o vaše korýtka, ale vy jste ho připraveni popravit proto, abyste pomáhali dál té zločinecké partě koaliční k tomu, aby se zametaly věci, přesně ty věci, které tehdy Radek John sliboval, že s vámi změní a vymete. Jinými slovy řečeno, teď - teď, Lenko, Radime, Dášo, Jirko (oživení a smích v sále), Jardo, Kristýno, Jano, teď vy tady zrazujete ty, kteří vás přivedli do Sněmovny, to znamená voliče, zrazujete ty, kteří vám pomáhali k tomu, abyste se sem dostali. Zrazujete toho, který vás několik let učil a pomáhal vám vůbec k tomu, abyste uměli mluvit na veřejnosti, abyste uměli formulovat svoje názory, abyste mohli vykonávat politiku, pro kterou jste byli zvoleni.

A připomínám vám ještě jednu důležitou věc. Připomínám vám vaše spolupracovníky, které ne Radek John, ale naopak vy jste přivedli do Věcí veřejných. Připomínám Dáše Navrátilové Jirku Kohouta. Připomínám Dáše Navrátilové každého člena Věcí veřejných v Olomouckém kraji, kteří potom, co Dáša Navrátilová odešla z Věcí veřejných, tak ji vyzvali, aby složila poslanecký mandát. Protože ti, které ona přivedla do Věcí veřejných, ti, kteří zůstali věrným Věcem veřejným, tak ti ji vyzvali, aby poslanecký mandát složila.

Je neuvěřitelné, že pan Tluchoř, který stojí za prvním pučem ve Věcech veřejných, a myslím, že dnes už je to i soudně prokázaná pravda a můžete ji najít na webových stránkách soudu, že já tohohle člověka vám budu dávat za vzor a budu vám říkat: Pan Tluchoř kvůli idejím složil mandát a odešel ze Sněmovny. Vy tady sedíte a nyní chystáte popravu svého předsedy.

Když jste zradili Věci veřejné, bylo mi to líto a bylo mi z toho smutno, ale přesto jsem si říkal, že když říkáte, že dál budete bránit program Věcí veřejných, že v té koalici, a sám jsem v ní byl, máte možnost dokázat, že to myslíte vážně. Ve středu v noci z mého pohledu jste program Věcí veřejných jednoznačně popřeli. A nezbývá mi, než souhlasit s tím, co tady zaznělo hodně zleva, a to je to, že dokonce je zapotřebí opravdu vážně uvažovat nad ústavní stížností toho, jak lidé, kteří opustí politickou stranu, opustí volební program, za který byli zvoleni, a zcela jednoznačně se zásadní změnou svého postoje změní prosperitu tohoto státu krádeží ne desítek, ale stovek miliard korun ve prospěch církví. Stovek miliard korun, ano, Lenko, jsou to stovky miliard korun, nejsou to desítky miliard korun, jsou to stovky miliard korun, které budou ukradeny na církevních restitucích.

Dámy a pánové, velmi prosím, aby se odpovědělo na řadu otázek, které tady zazněly. A velmi prosím o to, aby byla řečena ne impertinence, ale jasná odpověď, proč opozice nemá mít většinu v mandátovém a imunitním výboru.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců VV.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Mám zde tři faktické poznámky. Pan poslanec Paroubek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já jsem nepochyboval o tom, že to byla výživná debata, to, co jsem byl na obědě. A ještě bych se přece jenom vyjádřil, protože když spojím to, co tady říkal můj předřečník prostřednictvím předsedajícího, pana Tluchoře a ideje, tak možná že je jediný, kdo si to v tuhle chvíli myslí, že to bylo kvůli idejím. Jinak politika skutečně není o vděčnosti, ale o službě veřejnosti.

Ze svého hlediska to rád shrnu - že tohle byla konstruktivní debata plná žertovných etud a špílců, ve které nechyběly ani kabaretní vložky. Chvílemi v těch osobních výpadech byla za hranicemi chlíva. Pokud se na ni dívá veřejnost, tak si musí s chutí odplivnout. Doporučuji taky jedné z bývalých a současné opoziční straně, nebo jak to tedy je, ony jsou to dvě strany, aby si udělaly vždycky nějaké kolokvium, kde by ty věci mezi sebou probíraly. Já do ledví té strany nahlížet nechci.

No a protože už se takovéhle věci nechci zúčastnit, protože jsem už byl na obědě, tak odcházím na moučník. Na shledanou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Václav Šlajs, faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Václav Šlajs: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, uplynulo dvacet dní, co jsem se opět stal poslancem. Strávil jsem v této Sněmovně v uplynulém období čtyři roky a nebyla to doba jednoduchá. Volby rozdaly karty sto na sto, zažil jsem zde kauzy Melčák, Pohanka a další. Ale to, co vidím těchto dvacet dní, předčilo mé očekávání.

Nebudu vůbec používat silná slova. Přátelé, demokracie v České republice pláče a mně je hodně smutno, hodně smutno. (Ojedinělý potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Koskuba. Prosím.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Děkuji, paní předsedkyně, dámy a pánové. Kolega zde hořekoval, že je poslancem dvacet dnů a je z toho zdrcen. Nechci se před nikým vytahovat, ale já v této Sněmovně mám za sebou už více než dva roky. A před chvilkou jsem zde nehovořil zrovna hezky. Já se vám chci omluvit. Já jsem se nakonec dočkal zázraku. V těch veškerých vystoupeních jsem zde zažil zázraky minimálně dva. Za prvé prozření pana ministra Kalouska, který zjistil, jakou udělal chybu. A pak jsem zde byl velice dojat řečí předsedy Věcí veřejných pana Bárty, který zde hořekoval o tom, co se s jeho stranou, která se sem dostala, stalo, jak dopadla, že nám zde chybí její významná polovina za mnou oddaně se na pana předsedu vlády dívající paní vicepremiérky Peake atd., atd.

Dámy a pánové, dospěli jsme, kam jsme dospěli. Já vás ale moc prosím, pana kolegu, prostřednictvím paní předsedkyně, Kováčika i svého bývalého předsedu pana Jiřího Paroubka, který dnes výjimečně ve svém projevu opomněl vzpomenout, jaké to bylo, když on byl premiérem. Já vás chci poprosit: Netvrďte, že se deklasujeme před lidmi všichni. Mě tím urážíte. Já si nemyslím, že za ty dva roky zde ve Sněmovně jsem udělal něco, za co bych se musel stydět. To, že jsem ve společnosti lidí, za které se stydět musím, je už druhá věc. Přestaňme si tu hrát na soutěž, kdo je blbý a kdo ještě blbější. Já si myslím, že po středě a čtvrtku je vítěz naprosto jasný. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP