(14.40 hodin)
(pokračuje Smýkal)

Pane premiére, protože vaše vláda je aktuálně bez ministra dopravy a jiného jste zatím se skupinkou LIDEM nevyhandloval, chtěl bych vás tedy požádat o odpovědi na následující otázky:

Proč vláda české republiky ve vztahu k ČD Cargo nic nekonala, když už v květnu 2012 měla informace o zásadních problémech?

Za druhé - pokud cosi konala, můžete prosím uvést, jaká konkrétní opatření přijala, resp. jaké úkoly uložila ministru dopravy, aby se situace v této společnosti konsolidovala?

Za třetí - proč vláda svou nečinností napomáhá k likvidaci národního karga, kargo dopravce, a proč přispívá k tomu, že převážně ekologická nákladní železniční doprava postupně snižuje objemy přepravy a otevírá cestu k tomu, aby naše silnice zaplavily v ještě větší míře kamiony?

Za čtvrté - proč vláda ohrožuje existenci až 2 500 pracovníků ČD Cargo, ale i regionální, a to i osobní, dopravy v některých krajích České republiky?

Pane premiére, vše, co jsem uvedl, mě nutí k výzvě: Pane premiére, vládo, řešte urgentně situaci v ČD Cargo, než bude pozdě! Chtěl bych od vás jasnou konkrétní odpověď, ne fráze, konkrétní postup. Věřte, že lidé zaměstnaní na železnici na to čekají.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane kolego. Stejně jako ostatní dostanete od pana premiéra písemnou odpověď v zákonné lhůtě.

Další vylosovanou byla paní kolegyně Wenigerová, která svoji interpelaci stáhla, takže se budeme zabývat interpelací paní poslankyně Kateřiny Konečné ve věci smlouvy o sociálním zabezpečení. Připraví se pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážené kolegyně, kolegové, nepřítomný pane premiére, já jsem vás chtěla zeptat na to, na co jsem se vás zde ptala 8. listopadu, ale vy nejenže se neúčastníte - už docela pravidelně - odpoledních čtvrtečních interpelací, vy si i s odpověďmi dáváte poměrně na čas. Lhůta pro vaši odpověď vyprší v sobotu a předpokládám, že zítra do své schránky nic nedostanu, takže prosím a brala bych jako korektní, abyste, když už nechodíte na interpelace, aspoň na interpelace včas odpovídal.

Nicméně já tady nebudu opakovat svůj dotaz, abyste na něj musel odpovídat písemně. Já se vás zeptám na jinou věc, a to, jaké pracovní povinnosti jste měl 8. listopadu tohoto roku v době průběhu ústních interpelací, to znamená od 14 do 16 hodin, a jaké pracovní povinnosti máte dnes, tedy 6. prosince, v době od 14 do 16 hodin, když vaší jedinou povinností jako premiéra této země je účastnit se schůze Poslanecké sněmovny, být zde přítomen a odpovídat na podněty poslanců. A protože jsem to již minule řekla, tak si koledujete o to, resp. jste si vykoledoval v rámci včerejšího Mikuláše to, že v úterý na začátku schůze Poslanecké sněmovny přednesu návrh, aby dle § 55 jednacího řádu se Sněmovna usnesla na tom, že člen vlády je povinen dostavit se osobně na schůzi Sněmovny, v tomto případě zcela konkrétně příští čtvrtek, pane premiére, mezi 14. a 16. hodinou, v době, kdy máte odpovídat na ústní interpelace.

Toto není totiž pouze pohrdání touto Sněmovnou. Toto je pohrdání občany této země. Dáváte je najevo velmi jasně. A já vám chci jenom říci, že pokud nechcete dodržovat už ani zákony, které v této zemi pořád ještě platí, tak to po vás prostě budeme muset chtít usnesením. Proto jen říkám - v úterý navrhnu usnesení, abyste byl povinen se dostavit, a pevně věřím, že vám to někdo vzkáže, tak abyste své pracovní povinnosti, které bezpochyby již máte naplánované na příští čtvrtek, abyste zde s námi nemusel být, mohl zrušit a mohl se účastnit a odpovídat na interpelace poslanců, které přednášejí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, paní kolegyně. Dalším vylosovaným je pan poslanec Břetislav Petr ve věci ceny elektrické energie. Prosím, pane kolego, máte slovo. Připraví se pan kolega Sklenák.

 

Poslanec Břetislav Petr: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Stejně jako moji předřečníci se nestačím divit, že si pan premiér podruhé v průběhu dvou měsíců není schopen naleznout čas, aby odpovídal na interpelace poslanců. Také jeho odpovědi na interpelace nejsou vyřizovány v termínech. Mám dojem, že to ukazuje, v jakém stavu je vláda, která se pokouší vládnout. Předpokládám, že co nejdříve tento způsob vládnutí skončí.

A teď k vlastnímu problému. Na počátku měsíce listopadu protestovala v hospodářském výboru skupina podnikatelů, kteří prezentují rozhodující průmyslové podniky tohoto státu a kteří se výraznou měrou podílejí na tom, že zahraniční obchod tvoří více než 40 % výrobků, které produkují jejich továrny. Průmysl odvádí 20 % nezdaněného zisku na obnovitelné zdroje. Průmyslové podniky, kterým se říká, že mají těžkou výrobu a které i spotřebovávají mnohem víc, odvádějí 50 až 63 % z nezdaněného zisku. Celá řada podniků se dostává na hranici konkurenceschopnosti a kromě toho některé podniky v sektorech, jako je sklářství, výroba cementu, skoro krachují. Jenom je třeba uvést, že za megawatt elektrické energie platí tito podnikatelé v Německu 2 eura, u nás 13 eur.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Pane kolego, váš čas uplynul.

 

Poslanec Břetislav Petr: Ano, pane předsedající. Já budu hovořit, poněvadž pana premiéra není a potřeboval jsem také uvést něco, co nebylo v mém vystoupení.

Otázka zůstala taková. Vláda sice přislíbila po tomto protestu 2 mld. Kč navíc, ale to vůbec neřeší situaci, poněvadž obnovitelné zdroje navozují každý rok zvýšení nákladů o 4 mld. Kč, takže místo stávajících 419 Kč podniky zaplatí v příštím roce 538.

Moje první otázka zní, co chce vláda v této záležitosti dělat. Pokud si myslí, že 2 mld. Kč na obnovu obnovitelných zdrojů problém vyřeší, tak všichni, kteří tomu rozumějí, tvrdí že ne.

Druhá moje otázka navazuje na jistou epizodu, která vznikla v této Sněmovně v měsíci listopadu, když jsme projednávali zákon o podporovaných zdrojích. Tento zákon byl vrácen prezidentem, který upozornil, že náklady na bioplyn zvýší celkovou potřebu peněz na obnovitelné zdroje až o 11 mld. v průběhu tří let. A ta epizoda spočívá v jednom - že zhruba ze 180 poslanců 153 hlasovalo proti vetu prezidenta a proti vetu prezidenta hlasovali také všichni ekonomičtí ministři. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP