(13.50 hodin)
(pokračuje Michalík)

Pánové a dámy, platy 330 tisíc měsíčně u náměstka, 250 tisíc měsíčně u náměstka, 120 tisíc u ředitele odboru. Připadá vám to normální? To jsou platy, které jsou vyšší, než má ministr. Jsou to platy, které jsou třikrát větší, desetkrát větší než naše. Co ti náměstci udělali tak krásného, tak velkého, že z platu 80 tisíc jejich základního má najednou 300? Co udělala tak velkého paní ředitelka určitého sekretariátu, která dostala odměny 900 tisíc v několika částkách, přitom její plat podle tarifu je 30 tisíc korun? To musely být zázraky. Záchrana světa před třetí atomovou válkou.

Čili prvně, jestli chce naše vláda hledat zdroje, ať se podívá do vlastní šatny. Tam si myslím, že je velký prostor, protože jestli někdo dokáže desetkrát zvýšit plat mimořádnými odměnami, svědčí vlastně o tom, že buď má velké rezervy v rozpočtech, pak je třeba tyto rozpočty zkrátit, anebo je třeba nějakým způsobem limitovat, aby svévolným způsobem někdo někoho nezvýhodňoval tak výrazným způsobem, že to hraničí s nenormalitou.

Jinak avizuji znovu, že chci vystoupit i v podrobné rozpravě a ve třetím čtení se přihlásím také do rozpravy i s tím, že to bude delší. (Výraznější potlesk přítomných poslanců z levé a středové části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já velice zkrátím své vystoupení. Chtěl bych říci, že po dlouhé době jsem téhož názoru - a je to snad první věc za hodně dlouhou dobu - jako ministr financí Kalousek. Neumím si představit v tuhle chvíli zrušení zdanění nezúčtovatelných náhrad ústavních činitelů, jak se o tom hovoří v návrhu rozpočtového výboru. Přiznám se, že komplikované výklady, které tady předvedl můj předchůdce u řečnického pultu, nechci absolvovat. Přiznám se, že to bych skutečně nedokázal. V situaci, kdy klesá české hospodářství a bude klesat i v příštím roce, kdy klesá reálná mzda, reálné důchody, si neumím představit, že by nám vlastně rostl čistý příjem. Řekněme si otevřeně, o co tady jde. A pro takovou změnu já hlasovat nebudu.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan zpravodaj Vilímec. Prosím.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, pouze učiním formalitě zadost a s odkazem na svoji zpravodajskou zprávu navrhuji, aby se po skončení obecné rozpravy hlasovalo o tom, že se návrh rozpočtového výboru vezme jako základ pro další jednání o tomto tisku a pozměňovací návrhy budou načteny k tomuto návrhu rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další přihláška patří paní kolegyni Langšádlové. Prosím.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, v poslední době jsme tady procházeli velmi bouřlivými měsíci . Vláda předkládala mnoho nepopulárních, ale já jsem přesvědčena, že správných a odvážných kroků. Jsem přesvědčena, že bylo správné přijmout změny v sociálním systému. Jsem přesvědčena, že tyto změny zajistí dlouhodobou stabilitu. Jsem přesvědčena, že bylo správné, byť velmi odvážné, přistoupit ke krokům v oblasti důchodové reformy, vyrovnání s církvemi. Ano, jsou to kroky, ke kterým neměla odvahu vláda a politická reprezentace v uplynulých dvou desetiletích. Jsou to kroky odvážné, správné, ale nepopulární.

Vážení kolegové, zejména moc prosím vás, kolegy na pravici, já jsem přesvědčena o tom, že z dlouhodobého hlediska všechny tyto kroky, které jsme přijali, zajistí dlouhodobou stabilitu. A my všichni víme, že právě tato dlouhodobá stabilita je předpokladem dlouhodobé prosperity naší země. Prosperita země nikdy nemůže být založena na dalším a dalším zadlužování.

Vím, že dnešní diskuse nebyla vyvolána touto Poslaneckou sněmovnou. Vím, že jsme si před několika měsíci výrazně snížili své příjmy. Vím, že jakýkoliv návrh, který by vedl ke zvýšení příjmu poslanců, by nebyl fiskálně významný. Přesto bych vás chtěla velice důrazně prosit o to, abychom návrhem, který přijmeme, nezvyšovali ani své odměny ani neměnili otázku zdanění náhrad. Je to opravdu otázka dlouhodobé solidarity ve společnosti. A pokud chceme, aby naše kroky byly společností akceptovány, pokud chceme, aby přijala ty nepříznivé dopady, které krátkodobě na společnost v tuto chvíli doléhají, velice naléhavě vás prosím, abychom přijali takový návrh, který nebude zvyšovat naše příjmy ani o korunu. Děkuji.

A dovoluji si předložit komplexní pozměňovací návrh, který bude alternativou proti již zmíněnému komplexnímu pozměňujícímu návrhu rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

A teď bychom měli hlasovat o návrhu, který podal pan zpravodaj Vilímec, aby za další podklad byl vzat komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru. Je to tak, pane zpravodaji? (Poslanec Vilímec nerozuměl.) Budeme hlasovat o vašem návrhu, aby se dále jednalo s předlohou, která je komplexním pozměňovacím návrhem rozpočtového výboru. (Poslanec Vilímec souhlasí.)

Je tady ještě žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami. Počet přihlášených pořád ještě roste... Tak mohu předpokládat, že všichni, kteří jsou v sále, již jsou přihlášeni.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana zpravodaje, aby jako podklad pro další jednání byl přijat komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 106, přihlášeno 115, pro 85, proti 12. Návrh byl přijat.

 

Teď můžeme otevřít podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy je jako první přihlášen pan poslanec Michalík. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, jak jsem avizoval v obecné rozpravě, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4821, který řeší nesoulad, který nastal tím, že jsme přijali tento komplexní návrh u ústavních soudců, a tím pádem je dostává do relace v rámci celé soustavy soudnictví. Máte ho jako 4821.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Helena Langšádlová. Prosím, paní kolegyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP