(15.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Takže pokud jde o to rostoucí napětí, které se v té oblasti projevuje, které se projevuje také v rostoucím napětí mezi Izraelem a Íránem kvůli jeho jadernému programu, a je jen otázkou času, kdy tento sud prachu může vybuchnout a Evropa bude mít problémy s dodávkami ropy - proto tento návrh podporuji, protože je v podstatě návrhem sebezáchovného charakteru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám a ptám se na další přihlášku do rozpravy. Prosím pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedkyně. Paní ministryně a páni ministři, já bych se také chtěl vyjádřit k návrhu zákona. Bylo tady řečeno dost, jenom bych chtěl zdůraznit dvě věci. První je otázka skladování v zahraničí. Jestliže hovoříme o ropné bezpečnosti a bezpečnosti státu jako takové, tak je doopravdy na pováženou, pokud se umožní, aby se skladovalo v zahraničí. Ale je zapotřebí připomenout jednu věc. On tady říkal pan předseda hospodářského výboru, že to není dobré z hlediska jaksi dostupnosti a tak dále, ale bohužel, tak jak máme zprávy, tak to skladování v zahraničí vychází levněji, ochraňování zásob, než v České republice. To je jedna věc. Ale souhlasím s tím, že je zapotřebí urychleně řešit otázku právě mezi jednotlivými ochraňovateli, poskytovateli v České republice, aby tam nedocházelo ke konkurenci a aby celkově výsledek byl výhodný a příhodný pro Českou republiku.

I když z hlediska bezpečnosti je nutné asi navýšit zásoby tak, jak ukládá evropská směrnice - bylo to tady vysvětleno i panem Paroubkem -, tak je zapotřebí ale i zdůraznit to, co řekl zpravodaj, že je nesmírně nutné zajistit, aby ropná bezpečnost a hlavně dodržení, aby bylo také finančně kryto, a to bohužel zatím v návrhu rozpočtu pro rok 2013 řešené není.

Nebudu navrhovat zamítnutí, protože je doopravdy zapotřebí o tomto návrhu zákona v hospodářském výboru diskutovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já se teď ptám na další přihlášky do rozpravy. Pokud žádná není, rozpravu končím. Budeme hlasovat o návrhu na přikázání výborům k projednání, ještě ale předtím oznamuji, že dnes od 15 hodin se ze zdravotních důvodů z našeho jednání omlouvá paní poslankyně Jitka Chalánková.

 

Hlasovat budeme o návrhu přikázání, jak jsem již řekla. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru hospodářskému a já se zeptám, zda má někdo jiný návrh na přikázání. Není tomu tak.

Proto zahajuji hlasování číslo 125, ptám se, kdo je pro, aby návrh byl přikázán hospodářskému výboru. Proti návrhu?

Hlasování číslo 125, přítomno 169, pro 135, proti nikdo. Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru hospodářskému.

 

Končím projednávání bodu 26 sněmovního tisku 767 v prvém čtení, děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

31.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 22/1997 Sb.,
o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění
některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 824/ - prvé čtení

Slovo dostává ministr průmyslu a obchodu, aby z pověření vlády tento návrhu uvedl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, novela zákona o technických požadavcích na výrobky je předkládána z důvodu provedení implementace nařízení Evropského parlamentu a Evropské rady číslo 305/2011 z března 2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh, a dále z důvodu upravení akreditačního procesu podle požadavků, které vyplynuly z praxe.

Nařízení bylo přijato za účelem zjednodušení a vyjasnění stávajícího rámce pro uvádění stavebních výrobků na trh a zvýšení transparentnosti účinnosti stávajících opatření. Za účelem řádné implementace nařízení Evropského parlamentu a Rady se ruší nařízení vlády, kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky označované písmeny C a E a nařízení vlády 128/2004 Sb. Na vnitrostátní úrovni je třeba vyřešit některé otázky, které jsou spjaty s aplikací nařízení, které jím nejsou přímo upraveny. Jedná se o otázky institucionální a procesního zabezpečení výkonu státní správy v režimu nařízení, deliktní odpovědnosti za nesplnění povinností stanovených nařízením a další. V oblasti akreditace návrh provádí změny, které pomáhají zvýšit konkurenceschopnost českých akreditovaných subjektů v rámci jednotného evropského trhu a snížit jejich administrativní a finanční zátěž. Konkrétně se jedná o vytvoření možnosti vydávat osvědčení o akreditaci v cizím jazyce nebo o zavedení široké škály možných změn již udělené akreditace.

Chtěl bych vás vzhledem k naléhavosti přijetí navrhované novely poprosit o propuštění tisku do dalšího čtení a děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, dávám slovo zpravodaji pro prvé čtení panu poslanci Ladislavu Velebnému. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ladislav Velebný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, děkuji panu ministrovi za představení návrhu zákona, protože moje zpravodajská zpráva tím pádem může být velice stručná, protože bych musel argumentovat a používat argumenty pana ministra.

Přesto jenom připomenu, že hlavním cílem návrhu zákona je provést řádnou implementaci nařízení Evropské unie z roku 2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh. Za účelem řádné adaptace je nezbytně nutné odstranit ustanovení českých právních předpisů, která jsou s nařízením v rozporu.

Předkládaný návrh zákona nepředpokládá finanční dopady na státní rozpočet.

Žádám vás o propuštění sněmovního tisku 824 do druhého čtení a po dohodě s předkladatelem žádám o zkrácení lhůty o 30 dnů. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, to bylo slovo zpravodaje. Otevírám obecnou rozpravu, zatím do ní nemám žádnou přihlášku, ptám se proto, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím. Budeme hlasovat o návrhu, který zazněl, to bude ale až v druhém roku, tedy na zkrácení lhůty.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru hospodářskému. Prosím, přihlaste se, kdo má jiný návrh na přikázání. Nehlásí se nikdo.

Zahajuji hlasování číslo 126. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby návrh byl přikázán výboru hospodářskému. Proti návrhu?

Hlasování číslo 126, přítomno 168, pro 123, proti nikdo. Tento návrh jsme přijali.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan zpravodaj, pan kolega Velebný, a to návrh na zkrácení lhůty k projednání ve výboru o 30 dnů.

Zahajuji hlasování číslo 127. Kdo je pro tento návrh? Proti návrhu?

Hlasování číslo 127, přítomno 168, pro 89, proti 6, návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru hospodářskému a lhůta k jeho projednání byla zkrácena o 30 dnů. Tím končím projednávání bodu 31 sněmovního tisku 824. Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP