(Jednání pokračovalo v 9.50 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, skončila pauza a budeme pokračovat v podrobné rozpravě v rámci druhého čtení státního rozpočtu na rok 2013. Mám zde ještě dvě přihlášky. Je přihlášen pan poslanec Vít Bárta a pan poslanec Michal Babák. Pokud není přítomen pan poslanec Bárta, dostává slovo pan poslanec Babák. (V sále je silný hluk.)

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, rád bych se přihlásil k pozměňovacím návrhům, které jsou zaevidovány pod číslem 4904 a 4905. První pozměňovací návrh řeší sérii pozměňovacích návrhů, které odvádějí část financí ze státního dluhu z kapitol a všeobecné pokladní správy, a to na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo kultury a Ministerstvo zdravotnictví. Druhý pozměňovací návrh 4905 odvádí částky, resp. převádí částky, z kapitol Ministerstva práce a sociálních věcí.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím pana poslance Víta Bártu.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi okomentovat pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásila předsedkyně klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová, s tím, že se jedná o pozměňovací návrh s návrhem posílení státního rozpočtu v kapitole Státního fondu dopravní infrastruktury.

Základní logika onoho navýšení státního fondu se nedotýká toho, aby se v následujících měsících více proinvestovalo do betonu a asfaltu, resp. do vlastní výstavby dálnic, ale aby se minimální prostředky, které jsou potřeba k tomu, aby se nezastavily klíčové přípravy na projekty, ke kterým v budoucích letech budeme mít zdroje z prostředků Evropské unie, ale nebudeme mít připravené stavby z hlediska projektů, výkupu pozemků atd. k tomu, aby se takové stavby vůbec mohly stavět.

Vzhledem k tomu, že kapitola dopravy není navýšena, že se jenom trávník natírá na zeleno s tvrzením, že došlo k posílení rozpočtu dopravy, protože reálně rozpočet dopravy má pouze přesouvané miliardy z roku na rok, tak ony přesunuté miliardy z roku na rok reálně tedy znamenají to, že dále probíhá stagnace příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury a Ředitelství silnic a dálnic stejně jako Správa železniční dopravní cesty, ale především Ředitelství silnic a dálnic není schopno zafinancovat dostatečnou přípravu staveb pro další programovací období i pro doinvestování tohoto programovacího období z hlediska peněz z evropských fondů.

Upozorňuji a apeluji na to, že pokud tento pozměňovací návrh nebude přijat, hrozí to, že naopak nevyčerpáme peníze z prostředků Evropské unie, nejenom díky vlastní hlouposti, špatných výběrových řízení a více víceprací, než povoluje zákon atd. - všichni víte, o čem hovořím a kde jsou ty problémy s nekvalitní výstavbou a s předraženou výstavbou v České republice -, ale vedle toho ještě budeme muset vrátit peníze proto, že ani nebudeme schopni připravené prostředky vůbec utratit s ohledem na nepřipravené stavby.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Ještě pan poslanec Vít Bárta? Ne. Hlásí se ještě někdo? Pokud se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu v rámci druhého čtení končím. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu zákona o státním rozpočtu. Projednali jsme tedy bod číslo 1, sněmovní tisk 857 ve druhém čtení. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 125. Je to

 

125.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb.,
o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce
představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců
a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 763/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Prosím též zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Vladislava Vilímce. Oznamuji, že pozměňovací návrhy byly předloženy jako sněmovní tisk 763/3. (V sále je trvalý hluk.)

Otvírám rozpravu ve třetím čtení. Pan kolega Ladislav Šincl se hlásí, dostává slovo jako první. Prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Ludmila Müllerová: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych se pouze stručně vrátila k vládnímu návrhu zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů.

Předložený návrh formálně reaguje na nález Ústavního soudu vyhlášený pod číslem 181/2012 Sb. V odůvodnění nálezu -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, paní ministryně. Dámy a pánové, je třetí čtení, všechny vás prosím, abyste usedli do svých lavic, všechny ostatní, kteří nechtějí sledovat tuto úvodní část třetího čtení, ať opustí jednací sál... Prosím opravdu všechny.

Paní ministryně, prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Ludmila Müllerová: V odůvodnění návrhu se odkazuje na dřívější nálezy, ve kterých Ústavní soud zdůrazňoval, že právě z hlediska principu dělby státní moci na moc zákonodárnou, výkonnou a soudní a požadavků jejich vzájemné vyváženosti je třeba považovat i přímou vazbu mezi platem představitelů moci zákonodárné a výkonné na jedné straně a platem soudců na straně druhé za výrazný prvek záruky přiměřeného materiálního zabezpečení soudců. Rovněž konstrukci zákona s jednotnou platovou základnou a platovými koeficienty považuje Ústavní soud za významnou pojistku, že poměr v materiálním zabezpečení představitelů jednotlivých mocí bude i v budoucnu zachován.

Jednání, která probíhala jak v rozpočtovém výboru, tak následně v Poslanecké sněmovně vyústila v přijetí komplexního pozměňovacího návrhu a já, když dovolíte, své stanovisko k němu a k dalším přijatým nebo načteným pozměňovacím vyjádřím v dalším. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní ministryni, která svým slovem byla první v otevřené rozpravě. Pan kolega Ladislav Šincl se hlásil do rozpravy. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP