(15.40 hodin)
(pokračuje Bárta)

A tak se tedy ptám, jak kvalitní zde zůstanou lékaři, jak excelentní personál v rokycanské nemocnici může zůstat za situace, kdy víme, jakým způsobem se vyvíjí nezaměstnanost v České republice. Jak zásadní je otázka pro výběr povolání a obzvláště pro špičkové lékaře, to, jestli dostanou smlouvu na tři roky, nebo na let pět.

Rokycanská nemocnice je tříletou smlouvou jednoznačně odkázána k tomu, že zde logicky klesne kvalita poskytované péče. Jedná se o další z mnoha dílčích příkladů toho, jak utajovaná, nenápadná zdravotnická pseudoreforma pana ministra Hegera ubližuje konkrétním zdravotnickým zařízením i kvalitě služeb, na kterou doposud byli občané těchto konkrétních regionů zvyklí.

Já si dovolím tedy v tomto směru říci, že není náhodou, že Ministerstvo zdravotnictví činí tyto kroky jinak. Právě již opakovaně Petrem Skokanem ve zmiňované nemocnici mezi Turnovem a nemocnicí, kterou s nadsázkou mohu označit jako nemocnici pana poslance Farského. Mohu se znovu ptát, tentokrát v kontextu Plzeňského kraje, proč nemohou býti zveřejněny smlouvy mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi. Proč Ministerstvo zdravotnictví nenavrhne jednotný ceník pro konkrétní standardizované nemocniční oddělení a pracoviště. Proč neproběhla řádná veřejná debata, do které se mohou zapojit všichni občané České republiky, a v souladu s programovým prohlášením vlády České republiky debata i se všemi parlamentními stranami nad tím, jak má vypadat zdravotní koncepce, a jaká tedy má býti efektivní zdravotnická koncepce, jaká zdravotnická zařízení zachovat a jaká ne.

V kontextu s tragikomedií, která s netransparentním rušením nemocnic souvisí, se mi v tomto duchu vybavuje mnoho paralel. Nicméně to nejzásadnější srovnání vidím právě v tom, že v Plzeňském kraji se v zásadě děje úplně to samé, co se děje v Mariánských Lázních a vůbec Karlovarském kraji. Akorát že pro změnu se tady ruší o jednu třetinu levnější rokycanské oddělení dětské a gynekologické, a pokud mi někdo namítne, že se reálně neruší, protože se uzavírá smlouva tříletá, tak jednoznačně říkám, že se bezesporu musí snížit kvalita zde poskytovaných služeb, a bezesporu tady říkám a jsem přesvědčen o tom, že je to jenom další příklad růstu nákladů zdravotnictví.

Dámy a pánové, dnes tady pan doktor Štětina říkal, že nemocnice budou dále poskytovat zdravotní péči bez ohledu na to, že nemají podepsané smlouvy. Je to skvělá zpráva pro občany České republiky, je to skvělá zpráva pro ty, kteří se cítí zodpovědní za to, jaká je zdravotní péče v Čechách. Je to nicméně velmi špatná zpráva pro každého, komu záleží na rozpočtu Ministerstva zdravotnictví, na otázce efektivity vynakládaných prostředků Ministerstva zdravotnictví, a v konečné fázi je to i velmi špatná zpráva pro vlastní VZP a všechny ty, kteří jsou za její správu zodpovědní. Protože to, že jednotlivé nemocnice zůstanou u toho, že budou dále poskytovat péči v nezměněném rozsahu, z toho plyne, že za leden tady ty nemocnice vyfakturují objem finančních prostředků, na jaký byly v roce 2012 zvyklé. A to je bezesporu jiná částka než ta, se kterou VZP počítá.

Když k tomu připočítám ještě to, že naopak VZP za tento rok prohospodařila všechny peníze, které v rezervách měla, a to znamená, že reálně VZP tento rok hospodařila na sekyru, do minusu, to znamená, že pro příští rok VZP jede bez rezerv, a už v tuto chvíli toto jsou další náklady, které je zapotřebí připočítat k tomu onomu minusu, který reálně systémově v tuto chvíli můžeme ve VZP vidět. Sečteno, podtrženo, dostáváme se do situace, která opravdu tady za pár týdnů může vyústit v nucenou správu VZP. A to je bezesporu proces, který zase bude vyhovovat několika málo subjektům, několika málo lidem, kteří se velmi dobře orientují v tom, co v takové situaci s takovýmto kolosem učinit. Zase je to situace, která tiše může vyplynout v další, ještě méně transparentní situaci, která bude prospívat nějakým zákulisním lobby. Stejně jako v Mariánských Lázních, stejně jako v Rokycanech nebo v nemocnici v Plzni, stejně jako ve VZP, stejně jako na Ministerstvu zdravotnictví, nebo spíše v některých stranických sekretariátech.

Jestliže k tomu připočítáme skutečnost tu, že jakákoliv nestabilita jakékoliv instituce prioritně ty nejlepší vede k tomu, že odejdou, a tudíž i v tomto kontextu musíme počítat s tím, že právě nejenom z nemocnice v Rokycanech odejdou ti nejlepší lékaři, ať už do Německa, nebo do jiných míst, tak ve stejné logice platí, že jenom tímto nekoncepčním, chaotickým, zákulisním, nenápadným rušením zdravotnických zařízení a konkrétních oddělení snižujeme kvalitu péče, snižujeme kvalitu zdravotnictví v České republice. Snižujeme tím to, co tady léta bylo budováno a na co v mnoha směrech jsme tak pyšní. Tak rádi čteme v novinách to, že z Ameriky přijedou konkrétní operatéři se učit od našich českých lékařů. Tak rádi čteme titulky o tom, jak máme nízkou úmrtnost v porodnicích, tak rádi čteme o tom, jak v mnoha směrech máme nadstandardní kvalitu péče, včetně toho, že se dozvídáme o tom, že přes tento neutěšený stav zdravotnictví zavádíme drahé a bezesporu ty nejúžasnější zdravotnické postupy, které ve světě jsou. Přesto lámeme a przníme české zdravotnictví právě těmito nenápadnými krůčky, které v současné době se dějí.

Apeluji na vás, abyste tyto netransparentní krůčky nepodporovali. Apeluji na vás, abyste podpořili boj za to, že české zdravotnictví bude moci býti lepší, a ne horší. Prosím vás o to, abyste podpořili projednání konkrétního stavu a rušení nemocnic v jednotlivých krajích, v jednotlivých nemocnicích. Prosím vás o to, aby pan ministr Heger musel přijmout odpovědnost za každé rušení konkrétního oddělení, konkrétní nemocnice, tak jak by to v každé civilizované zemi mělo být. Tak, aby pan ministr Heger musel zdůvodnit, musel obhájit tyto konkrétní kroky. A já si dovoluji tady říci na obhajobu pana ministra, že si myslím, že oproti mnohým svým předchůdcům toho pan ministr zdravotnictví schopen je. Že je to kompetentní lékař a že je to manažer, který bezesporu dokázal nejednou, že zdravotnické zařízení v Hradeckém kraji pod jeho vedením vzkvétalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP