(11.40 hodin)
(pokračuje Šenfeld)

Nejvíce z našeho pohledu bylo diskutováno zařazení výnosů ze Státního pozemkového úřadu do státního rozpočtu, což v případě Pozemkového fondu nebylo a o výnosech bylo rozhodováno jednotlivě.

Co se týká pozměňovacích návrhů Senátu, pan ministr tady o nich hovořil, ale já se o nich ještě zmíním. Aby výnosy Státního pozemkového úřadu mohly být právě použity k pozemkovým úpravám na Program rozvoje venkova České republiky a na programy k podpoře aktivit financovaných výhradně z národních zdrojů. To je jeden pozměňovací návrh Senátu.

Další, nově se navrhuje, jak tady pan ministr říkal, aby účinnost byla od 1. ledna roku 2014.

Je ustanoven nový úřad, Státní pozemkový úřad, který vydává rozhodnutí a schvaluje si sám rozhodnutí a sám řeší případné spory. Tady, upozorňuji, je prostor pro možnou případnou korupci. Proto oddálením účinnosti může být vytvořen prostor na dořešení této situace.

V § 7 návrhu zákona Senát vypouští u zemědělských pozemků nacházejících se na území národních parků možnost bezúplatného převodu na obce.

Dále je Senátem také upraveno, že poskytnutá výhoda splátek nezaniká, převede-li zemědělský podnikatel podnik včetně pozemků příbuznému v řadě přímé, sourozenci nebo manželovi nebo v případě, kdy nabyvatel převedl či převede pozemek na obchodní společnost nebo družstvo, jehož je společníkem anebo členem a které na příslušném pozemku hospodaří.

Dále je upraveno, že nabyvatel pozemku může pozemky převést na obchodní společnost či družstvo, jehož je členem či společníkem a které na těchto pozemcích hospodaří. Předkupní právo státu se na tyto převody neuplatňuje. Na rozdíl od pana ministra si myslím, že tato úprava není marginální, že je dost důležitá pro stávající zemědělské podniky.

Já si myslím, že tak, jak navrhl pozměňovací návrhy Senát, jsou k schválení, a prosím vás, abyste podpořili verzi Senátu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. K tomuto bodu můžeme otevřít rozpravu. Než dostane slovo pan senátor Nenutil, tak si ujasním faktické poznámky. Pan poslanec Florián - je to omyl. A pan poslanec Skokan teď odešel. Takže dobře.

Jako první do rozpravy je přihlášen pan senátor Nenutil. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Miroslav Nenutil: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, členové vlády, pane ministře, Senát v žádném případě nezpochybňuje transformaci Pozemkového fondu, Pozemkového úřadu. Proto také nezamítl ani návrh zákona o Státním pozemkovém úřadě, Ale doporučuje přijetí pozměňujících návrhů, o kterých tady podrobně mluvil pan zpravodaj.

O možnosti čerpání mimorozpočtových zdrojů z prostředků Pozemkového fondu pan ministr řekl, že je to vypořádáno přislíbením pana ministra financí. Tady musím říct, že přislíbení nemá váhu zákona a dosud se to řešilo každoročním usnesením vlády, což je vždycky záležitost rok od roku.

Mluvilo se tu i o navržení odsunutí termínu účinnosti na 1. leden, nebo to navrhuje Senát, roku 2014. Pan ministr ve své úvodní řeči mluvil o připravenosti úředníků Pozemkového fondu na tuto transformaci. Nevím, jaké máte zkušenosti vy ze svých regionů, já z Tachovska a Chebska mohu potvrdit, že situace je tuze nápadná situaci zhruba před rokem, kdy v tomto období jste schvalovali také přes zamítnutí Senátu vznik Úřadu práce České republiky. Rok 2012 potvrdil tehdejší oprávněnost Senátu. Byl bych tuze nerad, kdyby se tato situace opakovala i v případě, že budete trvat na svém znění návrhu zákona.

Nemíním dál odůvodňovat usnesení, protože o tom se zmiňoval jak pan ministr, tak pan zpravodaj. Jen bych chtěl, byť jsem si asi vědom toho, jak mně bylo avizováno, že o osudu zákona je rozhodnuto, aby ti, co budou trvat na původním znění vládního návrhu zákona, věděli, že podporují neobvyklý postup, kdy právnická osoba zřízená zákonem se zrušuje rovněž výslovným prohlášením zákona, čemuž tak v tomto případě není. Že zásadně souhlasí s pochybnostmi nad nepřehlednou a nesystematickou úpravou právního nástupnictví Pozemkového fondu. Stejně tak že tímto předloženým návrhem úprava působnosti Státního pozemkového úřadu je neobvyklá a hlavně nepřehledná.

Potom, že souhlasí i s tím, že vzbuzují pochybnosti o oprávnění Státního pozemkového úřadu měnit veřejnou nabídku. Jak to vypadá v praxi? Tím způsobem, že je vyhlášena veřejná soutěž. Po celou dobu průběhu té soutěže se podmínky nemění a potom, řečeno sportovní terminologií v průběhu zápasu, dojde ke změně pravidel. V praxi to vypadá tak, že konkrétně podepisovaná cena za určitou nemovitost je jiná, než byla vysoutěžena.

Chtěl bych, aby ti si, co chtějí podpořit vládní návrh zákona, byli také vědomi toho, že dochází ke splynutí pozic povinné osoby jako smluvní strany. Že připouštějí, aby stejný orgán, který dohodu s oprávněnou osobou jako smluvní stranou uzavře, taky schvaloval, resp. schválení podepřel, a to ve správním řízení, v němž bude zároveň i účastníkem. Je jasné, že tímto způsobem se neudělá radost panu ministru spravedlnosti, protože zatímco on bojuje o odlehčení agendy soudů, toto naopak naroste.

Paní poslankyně, páni poslanci, slyšeli jste doporučení svého zpravodaje a já nemohu říct nic jiného, než abyste podpořili pozměňovací návrh Senátu, který nemění zásadním způsobem vládní návrh, nicméně dává roční prostor pro to, aby všechny nejasnosti, jež tam jsou, měly možnost se vyřešit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane senátore. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Koníček. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, chtěl bych navázat na pana senátora, protože možná jste to nepostřehli v jeho projevu, někteří, ale podle zákona o církevních restitucích opravdu Pozemkový fond, který je povinnou osobou, vy k 1. 1. 2013 nyní zrušíte a majetek, který v současné době spravuje, přejde na Pozemkový úřad, který je ale podle stejného zákona, tedy zákona o církevních restitucích, odvolacím orgánem.

Chtěl bych se zeptat pana ministra zemědělství, jak on bude tuto situaci řešit a jestli jsou na to tyto orgány připraveny.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tak to byla faktická poznámka. Dalším přihlášeným je pan poslanec Viktor Paggio. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP