(Jednání pokračovalo v 18.35 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, myslím, že můžeme pokračovat. Jen bych chtěl vyjádřit protest proti rozšiřování těch těžkých parfémových vůní tady ve sněmovně, protože my, co jsme zvyklí na přirozené vůně, my se potom těžce soustředíme na to, co tady máme dělat. Nevím, kdo to způsobil, ale dovolte, abych tedy vyjádřil svůj nesouhlas s podobným rozstřikováním. To je ten viník? Dobře.

Prosím, vážení kolegové, abyste se posadili. Já ještě jednou děkuji za pochopení. Budeme teď už opravdu hlasovat. My jsme si vlastně schválili proceduru, takže máme vše připraveno. Poprosím zpravodaje pana poslance Suchánka, aby se dostavil. Nemohu nikde najít ministra financí, kterého bychom potřebovali také. Ano.

Můžeme tím pádem začít. Prosím, aby se všichni posadili. Není toho zas tolik k hlasování. Požádám rovnou zpravodaje, protože připomínám, procedura je schválená... Tak já ještě zagonguji mocně. Proceduru máme schválenou, víme přesně, jak postupovat, a já budu žádat zpravodaje, aby sdělil vždy, co hlasujeme, a budu se ptát na názor jeho a ministra.

A prosím, ještě pan poslanec Kováčik se hlásí o slovo, tak ještě prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, ještě než začneme hlasovat, rád bych měl jasno v jedné záležitosti, a to že státní rozpočet lze stavět pouze na platných zákonech. A tak bych se rád zeptal pana ministra vnitra, protože ho tady nevidím, tak pana premiéra, a kdyby pan premiér nevěděl, tak alespoň někoho z legislativy.

Tady čtu ve vysvětlení platnosti a účinnosti právních předpisů, že právní předpisy nabývají platnosti dnem jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů. Dnem vyhlášení právního předpisu je den rozeslání příslušné částky Sbírky zákonů uvedený v jejím záhlaví. Platný předpis je již součástí právního řádu atd. Moje otázka zní, jestli už onen předpis, který jsme odhlasovali dnes, je součástí Sbírky zákonů, jestli už splnil tyto náležitosti, protože jinak, promiňte mi, pokud tomu tak není, tak hlasování, které nás právě čeká, není úplně v souladu se zákonem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já rád odpovím. Každý zákon samozřejmě vyžaduje své výkladové stanovisko, jak nás o tom koneckonců dnes a denně přesvědčuje státní zastupitelství, často velmi překvapivě. Forma není tak stoprocentně důležitá, rozhoduje duch. My jsme hlasovali o zákonech, které samozřejmě předurčují příjmovou část bilance státního rozpočtu, a tato Sněmovna se pro něj vyslovila 102 hlasy. A tedy každý může předpokládat, že tento zákon platný bude o minutu dříve nebo ve stejnou dobu, kdy bude platný zákon o státním rozpočtu, neboť i zákon o státním rozpočtu poté, co ho odhlasujeme, stane se platným teprve tehdy, až vyjde ve Sbírce zákonů. Vyjdou současně, pane poslanče Kováčiku, a ujišťuji vás, že to bude v souladu s nejlepšími právními tradicemi České republiky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Kováčik jednou.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já tomu výkladu pana ministra rozumím. Nicméně nevím, jestli vůbec došlo třeba k tomu, jestli se ten duch náhodou nezasekl někde tamhle nahoře na kopci na Hradě. Ta formulace je poměrně jasná. Ty zákony lze přijímat na základě platných zákonů, a my tady ten zákon, s odpuštěním, mám dojem, že přijímáme. Poslanecká sněmovna přijímá návrh zákona o státním rozpočtu svým hlasováním. Jde o duch a ten duch se projevuje tím, že podle mého soudu zatím ještě nedošlo ani k podpisu pana prezidenta. Zatím ještě ten zákon není platný nejen tím, že ho pan prezident posvětil svým podpisem, ale že nevyšel ve Sbírce zákonů, a tudíž my tady přijímáme návrh zákona na základě něčeho, co ještě není platné. Vyjadřuji skutečně obavy o to, jestli tady nekonáme v jemném rozporu s Ústavou, ať si tady duchem házíme, jak chceme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana ministra, aby reagoval.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ve vší úctě, na té příjmové straně dokumentace, o které teď budete hlasovat, nejsou nikde popsány parametry těch či oněch daňových zákonů. Je tam pouze absolutní inkaso. Pokud, a já to vůbec nepředpokládám, ale hypoteticky v úctě k vám, kdyby duch selhal, je věcí vlády, jak příjmy, ke kterým se zavázala, naplní. A vláda je naplní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP