(18.30 hodin)
(pokračuje Bárta)

Ale když se podíváme z tohoto hlediska, jak Miroslav Kalousek bude provádět milosti v kauze CASA, v kauze trestních oznámení na svoji vlastní osobu, co se týče hazardu, myslím si, že v tomto kontextu na první pohled bychom opravdu mohli začít rychle pracovat na tom, abychom omezili prezidentské kompetence nejenom o amnestie a milosti.

Na druhou stranu se domnívám, že toto není správný krok, protože amnestie i milosti mají hlubokou tradici v mnoha státech a záleží jenom na moudrosti a kvalitě představitelů, kteří mají tento nástroj v rukou. Je na občanech České republiky, aby příští pátek rozhodli o tom, jestli tyto zásadní kompetence bude, či nebude mít v rukou právě Miroslav Kalousek.

Nicméně přejdeme-li k tomu, proč vyslovit nedůvěru této vládě, je tedy správné hovořit více než o amnestiích o konkrétních dopadech Nečasovy vlády na život občanů České republiky. Dovolte mi v první řadě hovořit z onoho desatera, které sestavily Věci veřejné, o drahých potravinách. (Zvedá ceduli s nápisem "3. hřích - drahé potraviny" a staví ji před sebe na řečnický pult.)

Já jsem v prosinci tohoto roku představil zde konkrétní cenovou tabulku toho, o kolik procent, o kolik desítek procent je levnější plzeň a basa plzně v Německu než v Plzni a v České republice. Panu premiérovi a panu ministrovi financí jsem i tu basu piva zde věnoval s tím, že je to jejich odpovědnost, že takovýto cenový rozdíl existuje. Zdůrazňoval jsem to, že plzeňské pivo, plzeňský prazdroj, je výrazně dražší proto, že za prvé v České republice se hloupě zvedají daně, tak jak o tom hovořil pan poslanec Michal Babák, ale zároveň tohoto hloupého zvyšování daní zneužívají potravinářské oligopoly, to znamená významní potravinářští výrobci, k cenovému diktátu, kterým ještě více osolí každému občanovi České republiky to, za kolik nakupují.

V Německu jsou potraviny levnější o 20 %, v Polsku dokonce o 30 %. Nicméně vedle plzeňského prazdroje, který možná působí pro některé jako úsměvná historka, i když si vezmete v číslech, že ona basa piva stojí o více než 40 % méně v Německu než v České republice, to znamená, že v Čechách ji pořídíte za 518 korun a naproti tomu v Německu ji pořídíte za 373 koruny, to znamená o 167 korun (pozn. stenografa: správně o 145 Kč) na base levněji, tak v těch konkrétních číslech při rostoucí nezaměstnanosti, při výši sociálních dávek a při negativním vývoji platů v České republice z hlediska životní úrovně je to číslo, které si opovažuji tvrdit přímo závratné.

Nejde však zdaleka jen o to pivo. Jde kupříkladu o pečivo. Jde o to, že jestliže Prazdroj drží v Čechách 43 %, naproti tomu nejsilnější pivovar drží v Německu 10 % trhu, tak kupříkladu u pečiva v oblasti pekáren drží pan Babiš více než 40 % trhu. Babišovy pekárny Penam a United Bakeries jsou dvě pekárny, které by se měly tvářit na sobě nezávisle. Přesto za obě dvě tyto pekárny zcela beze studu hovoří pan Babiš a komentuje chování těchto pekáren jaksi společně. Když k tomu přidáme čísla, že za posledních 25 měsíců stoupla cena pšenice o 19 % jakožto základní komodita, naproti tomu cena chleba vzrostla za poslední dobu o 50 %, housek o 59 % a rohlíků dokonce o 66 %, je zcela evidentní, že zde je něco velmi prohnilého, že zde jednoznačně nefunguje svobodný trh a že zde zcela jednoznačně někdo deformuje trh umělým zvyšováním cen ,nebo chcete-li, cenovým diktátem. A toto je u pravicové vlády obzvláště pikantní.

Když to řeknu reálně, tak pravice a pravicová vláda Petra Nečase v tomto směru není vládou pro české živnostníky a české malé a střední podnikatele, ale je vládou chránící oligopoly, chránící velké firmy, které se, prorostlé s kmotry politického zákulisí, rochní v únicích peněz nás všech daňových poplatníků, ba hůř, tvoří takové zákony, které ještě mimo ono rozkrádání státu podporují v oněch konkrétních oligopolech.

Nicméně u potravin už pivo nebo pan Babiš byli mnou prezentovány mnohokrát a dovolte mi dnes vám představit další takovýto konkrétní oligopol. Je jím čokoládový gigant jménem Nestlé, držící v České republice 33 % trhu. Nestlé deformuje trh ještě o něco chytřeji než pan Babiš nebo pan Prazdroj, nebo než firma Prazdroj - pardon. A Prazdroj nebo pan Babiš provádějí cenový diktát a zvyšují ceny. Nestlé naopak nám vyrábí tyčinky, své sladkosti, stále menší a menší při zachování stále stejné ceny. Pro vaši představu, banány v čokoládě snížily svoji gramáž za poslední dobu o 10 %. Cena zůstala stejná. Tyčinka s názvem Modré z nebe snížila svoji gramáž o 2 % při zachování stejné ceny. Tyčinka Deli snížila svoji gramáž o 10 % a tyčinka Line má gramáž sníženou o 2,5 % při zachování stejné ceny.

Příčinou podpory těchto oligopolů je existence zákona o významné tržní síle, kde tento zákon, který je z pera sociální demokracie - nutno podotknout, a nikoli z pera pravicové vlády -, zabraňuje řetězcům dostatečně tvrdě vyjednávat o ceně těchto potravin. Zákon o významné tržní síle vytvořený na svázání řetězců paradoxně vytvořil regulaci, která chrání oligopoly potravinářů proti tomu, aby zde existoval tlak na cenu, tak jak existuje v jakémkoliv správném byznysu. A to, co se nazývá konkurencí v případě tohoto zákona, tedy jednoznačně nefunguje.

Tento hřích této vlády lze odstranit jedině tím, že nebude docházet ke zvyšování daní zvláště tam, kde se nevyberou, jako v případě DPH. A dále hřích této vlády spočívá v toleranci tohoto zákona o významné tržní síle. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP