(16.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak moment, já se na to podívám... Ale vy mluvíte o bodu 77. To byl váš návrh. To byl návrh pana poslance Vilímce a ten bod byl vyřazen z pořadu schůze. Už se dívám tady do svých záznamů, je to tak. Tento bod je již vyřazen, nebudeme ho mít v tomto souboru hlasování o bodech, které chceme vyřadit na návrh pana poslance Bendy.

Ještě paní kolegyně Klasnová k tomu, prosím.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěla poprosit, jestli by se mohlo hlasovat zvlášť o bodu 73.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová 73 zvlášť. Takže bychom teď hlasovali v jednom hlasování bod 3 a 124, což je druhé a třetí čtení, dále bod 33 a 147. Zahajuji hlasování číslo 29. Kdo je pro, aby tyto body byly vyřazeny z pořadu schůze? Proti?

Hlasování číslo 29, přítomno 189, pro 179, proti 3. Návrh byl přijat.

 

A nyní bod 73.

Zahajuji hlasování číslo 30. Ptám se, kdo je pro vyřazení bodu 73 z pořadu schůze. Proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 30, přítomno 189, pro 92, proti 85. Návrh přijat nebyl.

 

Dále je zde návrh, abychom do bloku volebního zařadili nový bod. Byla by to volba člena - nebo členů? - členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

Zahajuji hlasování číslo 31. Kdo je pro zařazení tohoto bodu do bloku voleb? Proti návrhu?

Hlasování číslo 31, přítomno 189, pro 177, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

To byly všechny návrhy pana poslance Bendy. Já se zeptám ještě kolegyň a kolegů, zda všichni, kteří předložili návrhy - zda jsme o jejich návrzích hlasovali, zda nebyl někdo opomenut. Doufám, že je vše v pořádku a budeme moci hlasovat o celém návrhu pořadu 51. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy.

 

Zahajuji hlasování číslo 32. Ptám se, kdo je pro schválení pořadu 51. schůze Poslanecké sněmovny. Proti?

Hlasování číslo 32, přítomno 189, pro 97, proti 31. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Budeme se moci věnovat prvnímu z bodů. Předávám řízení prvnímu místopředsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Máme tedy schválený pořad schůze. Máme také první schválený bod, to je

 

18.
Senátní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb.,
o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 577/ - druhé čtení

Z pověření Senátu by návrh měl uvést senátor Miroslav Nenutil. (Poslanec Vidím žádá nonverbálně o slovo.) Ještě dám slovo předsedovi volební komise. Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážené kolegyně, vážení kolegové, z pověření volební komise vyhlašuji lhůtu na podávání návrhů na členy dozorčí rady fondu dopravní infrastruktury, tento bod byl zařazen do pořadu dnešní schůze, a to do zítřka do 16. hodiny.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď prosím - ještě jednou vítám senátora Miroslava Nenutila. Poprosím, abyste se ujal slova.

 

Senátor Miroslav Nenutil: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, nepředpokládám, že byste ode mě chtěli potřetí slyšet úplné zdůvodnění senátního návrhu zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Jenom snad pro připomenutí, základní ambicí novelizace tohoto řádu, vašeho jednacího řádu, je zvýšení transparentnosti, rozumějme tomu jako zpřísnění podmínek umožňující posoudit, kdo, jak a proč předkládá nové zákony, respektive jejich novely.

Senát si je vědom a ctí autonomii Poslanecké sněmovny. Nemůže však svůj jednací řád zkvalitnit, aniž by obešel jednací řád Poslanecké sněmovny. Důvody, které vedou ke změně obou jednacích řádů, jsem tady dostatečně vysvětlil. Nepokládám tedy za nutné to znovu opakovat. V případě nějakých dotazů jsem schopen, doufám tedy, odpovědět.

Chtěl bych připomenout, že má-li platit to, s čím Senát tyto návrhy předkládal, pak se předpokládá přijetí novel změn obou jednacích řádů, jednacích řádů obou komor Parlamentu.

Dámy a pánové, děkuji vám za to, že jste mě vyslechli. Děkuji panu poslanci Bendovi, že mi umožnil vystoupit dřív než po třech dnech mého obvyklého čekání tady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. My jsme v prvém čtení přikázali tento návrh ústavněprávnímu výboru. Máme také výsledek - usnesení, tisk 577/2. Tady bych požádal pana poslance Chvojku, kdyby se k tomu vyjádřil.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ano, máte pravdu, tímto tiskem se ústavněprávní výbor zabýval na své 53. schůzi dne 21. listopadu 2012.

Po zpravodajské zprávě poslance Jana Chvojky, to znamená mé, a po rozpravě ústavněprávní výbor za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila.

Za druhé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala k tomuto návrhu zákona tyto změny a doplňky:

1. V čl. I se vkládá nový bod, který zní: V § 77 odst. 2 v druhé větě se slovo "deseti" nahrazuje slovem "šesti". Následující novelizační body se přečíslují.

2. V čl. I se vkládá nový bod, který zní: V § 95a se věta třetí zrušuje. Následující novelizační body se přečíslují.

Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu, zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona, zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Já bych se zároveň z tohoto místa rád přihlásil do obecné rozpravy - jestli můžu plynule navázat na svůj výstup jako zpravodaje, nebo musím počkat, teď si nejsem jist.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžete, ale mezitím se ještě s přednostním právem přihlásila do obecné rozpravy paní poslankyně Klasnová. Ale já to udělám tak, že v této chvíli otevřu obecnou rozpravu, a pokud paní poslankyně neprotestuje, tak bych pana poslance Chvojku požádal, aby pokračoval ve svém vystoupení už teď v rámci obecné rozpravy.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji moc a děkuji paní poslankyni, že mi dala přednost. Ona si to vybere, teď to řekla.

Já bych chtěl upozornit, protože to možná trošičku zaniklo, právě na bod 2 usnesení ústavněprávního výboru. Toto usnesení, respektive tento bod byl odhlasován vyjma hlasy opozice, to znamená hlasy ČSSD a komunistů, všemi koaličními poslanci. Já tento bod č. 2 tohoto usnesení - to znamená, aby to nezaniklo, snížení počtu poslanců potřebných pro ustavení klubu z 10 na 6 - považuji za neskutečnou hanebnost, drzost, odpornost! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP