(13.40 hodin)
(pokračuje Paroubek)

A politizovat ty věci tak, jak to tady udělal bývalý ministr spravedlnosti, že se jedná o nějaký postkomunistický zákoník, který bychom tady vlastně navrátili do platnosti... No, přece víme, že proběhly desítky, desítky novelizací toho původního komunistického zákoníku, takže tam nezůstal prakticky kámen na kameni. Ale domnívám se, že nejde jenom o odbornou veřejnost, ale jde také o veřejnost, o obecnou veřejnost, která může všechny ty své znalosti, to své dosavadní právní vědomí zahodit a může se těšit na chaos, který tady nastane dřív nebo později. Jestli to bude k 1. 1. 2014, tak je to chaos, který se blíží velice rychle.

Víte, já bych chtěl ještě kritizovat jednu věc na činnosti vlády. Předseda Legislativní rady vlády ví, že se tady bude projednávat tak důležitá věc, jako je tento návrh. Chvilku předtím odejde. Mě by třeba zajímalo, v jakém stavu legislativní práce na doprovodných zákonech jsou.

Paní poslankyně, při vší úctě k vám, jste krásná, inteligentní žena. Ale to, že tady říkáte, že z doslechu víte, že na něčem takovém se pracuje, je pro mě irelevantní informace. Relevantní informace by byla, kdyby tady zůstal předseda Legislativní rady vlády, ministr. Čili to není žádný amatérský člen vlády, ale je to legislativec, který o tom něco ví. Já si musím klást otázku, proč zmizel. Nemá nám co sdělit? Nebo je zavalen v pátek odpoledne jinými pracovními úkoly?

Víte, jestli bude zamítnut tento návrh dnes, tak já osobně tento návrh nebo podobný návrh předložím za krátkou dobu znovu. Protože obávám se, že vláda se dostane do problémů s těmi doprovodnými zákony. A to by bylo velmi, velmi nepříjemné. Protože tím by se ten chaos, který velmi pravděpodobně nastane i s přijetím těch zákonů, dostal do úplně nezvladatelného stadia. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu končím.

Konstatuji, že byla vznesena námitka dvou poslaneckých klubů. Tím pádem nemůžeme pokračovat podle § 90 odst. 2. Budeme pokračovat podle § 90 odst. 7. Konstatuji, že bylo panem zpravodajem navrženo procedurální hlasování - návrh zamítnout. Říkám to správně, pane zpravodaji? (Zpravodaj poslanec Benda souhlasí.) Hlásí se ještě před hlasováním paní navrhovatelka. Prosím.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Ano, děkuji. Bývá zvykem, že navrhovatel a zpravodaj dostanou prostor před hlasováním, i když je pátek odpoledne.

Já budu, kolegyně a kolegové, opravdu velmi stručná. Já rozumím tomu, že bývalý ministr spravedlnost chrání pomník, který si postavil, před tím, aby mu ho neočurávali psi. Ale že to bude dělat dokonce i za takovou cenu, že připustí prohru své strany ve volbách v příštím roce, a z obav, že mu občanský zákoník zrušíme, mě docela překvapilo.

Rozumím tomu, že pan poslanec Benda jako mluvčí vlády zná veškeré její myšlenky, názory. Moc mě mrzí, že tady není stávající pan ministr spravedlnosti, aby nám na naše otázky odpověděl.

Chápu, že jste zabili devadesátku a že nechcete zkrácené projednávání. Ale kolegyně a kolegové, co vám brání v konečném hlasování tento návrh odmítnout? Já vás žádám, a spolu se mnou tak učinila celá řada předřečníků, abyste dali prostor těm obavám, které tady zaznívají. Nezaznívají pouze z našich úst. Už nyní se zdá, že nemusí být dokončen proces souběžných zákonů, které by měly platit zároveň s občanským zákoníkem. Zamítněte tento návrh zákona za měsíc, za dva, až budeme uklidněni, že skutečně nehrozí právní zmatek, kterého se my obáváme. Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Pan zpravodaj chce ještě vystoupit se závěrečným slovem? Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, nejsem mluvčím vlády, vláda má svého mluvčího jiného. Já jenom jsem reagoval na to, že plán legislativních prací na doprovodné legislativě běží tak, jak byl vládou schválen. Včera Legislativní rada schválila nesporná řízení, rejstříky právnických a fyzických osob. Příští týden schvaluje další část té doprovodné legislativy. Můžeme se samozřejmě pobavit o tom, pokud by se nám nedařilo projednat doprovodnou legislativu, v létě, jestli má, nebo nemá být odložen občanský zákoník. Ale nemá cenu to dělat teď a nemá cenu to dělat nad touto předlohou, o jejíž kvalitě mimochodem svědčí také to, že navrhuje odložit jenom občanský zákoník, ale jaksi zapomíná, že to byl blok tří zásadních zákonů. Já nevím, jestli by zákon o obchodních společnostech měl platit, který je jednoznačně navázán na občanský zákoník. Jestli by zákon o mezinárodním právu soukromém měl platit, nebo neměl platit... Prostě toto není předloha, kterou se máme v tuto chvíli zabývat. Je to výkřik opozice. A já navrhuji jeho zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Opakuji tedy, že pan zpravodaj vznesl návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Vidím zde návrh na odhlášení. Odhlašuji vás. Prosím o novou registraci.

 

Zahajuji tedy hlasování číslo 129. Kdo je prosím pro návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 129, přihlášeno bylo 135 poslanců, pro návrh 69, proti 63. Návrh byl přijat. Tím tedy končím projednávání tohoto bodu.

 

Současně konstatuji, že jsme naplnili dnešní jednání, a ukončuji tímto dnešní jednací den. Budeme pokračovat v úterý ve 14 hodin. Děkuji vám.

 

(Jednání skončilo ve 13.48 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP