(9.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme se věnovat bodu následujícímu, tedy bodu

 

78.
Vládní návrh zákona o katastru nemovitostí (katastrální zákon)
/sněmovní tisk 778/ - prvé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr zemědělství Petr Bendl. Prosím, pane ministře, o vaše slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já jsem se chtěl zdvořile zeptat, zdali by nebylo možné sloučit debatu ke dvěma zákonům, jak ke katastru, tak katastrálnímu zákonu a souvisejícím zákonům, protože jsou to dvě k sobě patřící záležitosti. Vím, že to má navrhnout zpravodaj.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Určitě se k tomu dostaneme za chvíli. Teď budeme absolvovat vaše úvodní slovo, poté slovo zpravodaje a potom Sněmovna může rozhodnout o tomto návrhu. Takže prosím o úvodní slovo k tomuto.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, v listopadu 2012 přijala Poslanecká sněmovna nový občanský zákoník, který nabude účinnosti 1. ledna 2014. Nový občanský zákoník výrazně mění úpravu právních vztahů k nemovitostem. Nově je definována nemovitost stavba bez součásti pozemků. Do katastru nemovitostí se bude zapisovat dvacet typů práv namísto dosavadních pěti. Rozroste se počet typů poznámek zapisovaných do katastru nemovitostí o třináct nových. Význam zápisu v katastru nemovitostí se zvýší uplatněním zásady materiální publicity. Taková změna se velmi výrazně dotýká zákonů upravujících katastr nemovitostí a zápisů pro něj. Vláda se proto rozhodla předložit návrh nového katastrálního zákona, který má nahradit dva současné zákony upravující tuto problematiku, neboť řešit tak rozsáhlé změny novelizací dosavadních předpisů by bylo velmi obtížné.

Návrh nového katastrálního zákona obsahuje všechny změny vyplývající z nového občanského zákoníku. S ohledem na zásadu materiální publicity se navrhuje zpřísnit přezkum listin předložených k zápisu právních vztahů k nemovitostem a klade se velký důraz na procesní kroky, které mají zajistit informovanost vlastníků o prováděných zápisech. Je to reakce na některé pokusy o podvody při nakládání s nemovitostmi, kterých je zaznamenáván sice malý počet, ale protože jde o nemovitosti, které mají značnou hodnotu, považujeme je za závažné a snažíme se na to zákonem reagovat.

Pokud se týká technické stránky vedení katastru, návrh v zásadě přebírá dosavadní osvědčenou právní úpravu. Přitom zohledňuje nové potřeby elektronické komunikace při podávání návrhů na provedení zápisu o právních vztazích.

Návrh katastrálního zákona byl připraven po poměrně široké diskusi, do které se zapojila nejenom příslušná ministerstva, ale také například Česká bankovní asociace, Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí, Notářská komora, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Zemědělský svaz a Zeměměřická komora.

V průběhu přípravy návrhy katastrálního zákona se objevily ve sdělovacích prostředích obavy, zda dostatečně reagujeme na riziko podvodů při nakládání s nemovitostmi. Na toto riziko, jak jsem již zmínil, návrh od počátku reaguje zpřísněním podmínek pro zastupování účastníků na základě plné moci, neboť falzifikáty plných mocí byly při většině známých pokusů o podvody použity, a také zasíláním informace o provedeném zápisu vždy do rukou původního vlastníka, i když bude zastoupen zmocněncem. Přesto jsme dál hledali nějaká další opatření, která by snížila možnost dokonání takových podvodů a přitom neprodloužila a neprodražila zápis práv do katastru nemovitostí. Vláda proto ještě návrh doplnila o vyrozumívání dotčených vlastníků nad rámec správního řádu nezávisle na případném zmocněnci, a to elektronicky do datové schránky. To by mělo uklidnit každého, kdo má obavu ze sice řídkých, ale závažných podvodů.

Jde o důležitý zákon, bez kterého by nový občanský zákoník v části týkající se nemovitostí nemohl v praxi fungovat. Proto vás žádám o jeho propuštění do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za úvodní slovo panu ministrovi Bendlovi. Nyní dostane slovo zpravodaj, kterým je pan poslanec Josef Šenfeld. Prosím.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové, přijetí nového katastrálního zákona, jak tady již bylo řečeno panem ministrem, je vynuceno přijetím nového občanského zákoníku, který přináší do oblasti katastru nemovitostí rozsáhlé změny, které vyžadují přizpůsobení katastrálních předpisů nové právní úpravě přijetím nového zákona. Je nezbytné, aby katastrální zákon nabyl účinnosti ve stejný den jako nový občanský zákoník, to znamená 1. 1. 2014, jinak by došlo k právnímu rozvratu v celé oblasti týkající se nemovitostí.

Nový občanský zákoník přináší řadu podstatných změn při provádění zápisů do katastru nemovitostí. Bude nutné zajistit zápisy patnácti nových typů práv k nemovitostem, které současný občanský zákoník neupravuje nebo se nezapisovaly do katastru nemovitostí. Zatímco u některých typů práv zřejmě nepůjde o velké počty případů, u jiných, zejména u zápisů nájmů a pachtů zemědělských pozemků či práva stavby, lze očekávat až statisíce nových zápisů ročně.

S ohledem na novou definici nemovitosti v novém občanském zákoníku bude nově definován předmět evidence v katastru. Stavby totiž převážně přestanou být samostatnými věcmi a stanou se součástmi pozemku. Jako samostatné věci budou proto stavby evidovány pouze v případě, že nebudou součástí pozemku nebo práva stavby, ale budou i nadále samostatnou věcí.

Všechna věcná práva se do katastru budou zapisovat výlučně vkladem, tak jak se tomu dělo v době platnosti obecného knihovního zákona, podle kterého byly prováděny zápisy do bývalých pozemkových knih. Informovanost účastníků vkladového řízení bude zvýšena nad rámec požadavků stanovovaných správním řádem. Opatřením ke zvýšení informovanosti bude doručování vyrozumění o provedeném vkladu přímo těm osobám, které vkladem právo pozbývají nebo jejichž právo se vkladem omezuje, i v případech, kdy jsou tyto osoby ve vkladovém řízení zastoupeny zmocněncem na základě plné moci a budou vyrozumívány prostřednictvím tohoto zmocněnce. Toto zvýšení informovanosti nad rámec právního řádu povede k tomu, že i v případě, že katastrálnímu úřadu budou ke vkladu předloženy podvržené listiny, vyjde tato skutečnost najevo.

Přínosem nového občanského zákoníku a na něj navazující právní úpravy katastru nemovitostí bude především zavedení zásady materiální publicity, která přináší zásadní zvýšení ochrany nabyvatelů věcných práv. V důsledku toho se výrazně zvýší bezpečnost realitních transakcí a již nebude nutné zkoumat nabývací tituly předchozích vlastníků ani pojišťovat se proti nepředvídatelným skutečnostem, o nichž v katastru nebyla uvedena žádná informace. Přínosem bude významné zvýšení informační hodnoty katastru, ke kterému dojde tím, že se do katastru bude v souladu s novým občanském zákoníkem zapisovat mnoho skutečností, které se do katastru dosud nezapisovaly.

Nepředpokládá se přímý ani nepřímý finanční dopad navrhované právní úpravy na státní rozpočet. Předpokládají se určité náklady spojené se zřízením nových rejstříků a s nárůstem některých agend, jako například evidence nájmů a pachtů do katastru nemovitostí. Realizace opatření navrhovaných novým občanským zákoníkem by měla být pokryta výnosem ze správních poplatků za realizaci nově navrhovaných agend.

Doporučuji propustit prvním čtením a děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Vím, že došlo k dohodě, že rozpravu nebude nutno slučovat, proto otevírám obecnou rozpravu k tomuto bodu. Přihlášky mám zatím dvě. Nejprve dostane slovo pan poslanec Ivan Ohlídal, poté pan poslanec Michal Doktor. Pan kolega Ohlídal. Prosím.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, pan ministr Bendl řekl ve svém úvodním slovu, že novelizovaný katastrální zákon má odstranit nepříjemnosti spojené s jeho aplikací v dřívější době, to znamená především případné podvody. Přesto podle odborníků tento vládou navržený katastrální zákon obsahuje jisté problematické body, jistá problematická ustanovení, která jsou do určité míry v rozporu s účelem, o kterém hovořil pan ministr Bendl. Podle názoru odborníků i podle mého názoru, i když nejsem odborníkem v této oblasti, existují dva nejproblematičtější body, o kterých se zmíním.

Tím prvním problematickým bodem je § 16 odst. 1. Podle tohoto ustanovení by měl katastrální úřad informovat účastníky vkladového řízení o tom, že právní vztahy jsou dotčeny změnou, pouze prostřednictvím datové schránky - zdůrazňuji, pouze prostřednictvím datové schránky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP