(10.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 767/1. Poprosím nyní zpravodaje výboru pana poslance Františka Siveru, aby se ujal slova. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec František Sivera: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já potvrdím slova pana ministra. Hospodářský výbor, který se konal 6. března roku 2013, na své 39. schůzi projednal tento tisk 767 a doporučuje jej Poslanecké sněmovně schválit ve znění předloženého vládního návrhu včetně schválených legislativních úprav. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásil pan poslanec Břetislav Petr. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pokud se týká vlastního zákona, kdy EU stanovuje nová pravidla, podle kterých mají být stanoveny minimální zásoby ropy, tak k této záležitosti nemám žádné připomínky. Ale tento zákon neřeší jeden závažný problém, na který se mi nedostalo odpovědi, pane ministře, od vašich pracovníků, kteří byli na hospodářském výboru, a zdá se mi, že tento zákon je připraven podle hesla když se kácí les, padají třísky.

Oč se mně jedná? V tomto zákonu se hovoří o tzv. ochranných pásmech, která, a já to kvituji velice kladně, se dnes snižují ze 300 metrů od ropovodu na každou stranu pouze na 150 metrů. Ale neuvědomili jsme si jednu záležitost, že ochranná pásma byla stanovena podle vládního nařízení č. 29/1959 Sb., kdy každý bez ohledu a zadarmo musel na svém pozemku strpět ochranné pásmo. V novele zákona se hovoří, že zásady ochranných pásem jsou stejné, jako byly určeny prvotně, to znamená, že majitelé nemají při změně tohoto zákona zaručeno žádné odškodnění za to, že jim jsou zabírány pozemky, na kterých prakticky nemohou podnikat.

Takže já bych si přál, pane ministře, abyste nám dal vyjádření k této záležitosti, neboť ochranná pásma nejsou malá. Když uvážíme, že na délku jednoho kilometru má ochranné pásmo šířku 0,6 kilometru čtverečního, pak při řádu několika tisíc kilometrů ropovodu se jedná o záležitosti v řádu tisíců kilometrů čtverečních, za které majitelé podle tohoto zákona nedostanou žádnou náhradu. To je první záležitost.

Druhou záležitostí, která je také nevyjasněná, je, že v budoucnosti mohou ropovody stavět i soukromé firmy. Může zde docházet ke střetu zájmů, poněvadž soukromý vlastník nemůže v rámci tohoto zákona požadovat, aby mu bylo vytvořeno... anebo dán souhlas s ochranným pásmem. Je to úplně stejné, jako jsme to schvalovali u horního zákona. Pokud to bude stát, tak je to v pořádku, ale pokud to bude soukromý vlastník, tak on třebas ten plynovod nepostaví jenom pro odpor několika málo lidí. Čili se zákonem a s jeho hlavními preambulemi je nezbytné souhlasit, ale já bych si přál, aby bylo vyjádřeno a vyjasněno, jak upravíme majetkové poměry lidí, kteří podle vládní vyhlášky z roku 1959 nedostávali žádné odčinění za újmu na svém majetku. Zdali budeme uplatňovat tuto vyhlášku, což je, bych řekl, naprosto nemyslitelné, poněvadž od roku 1993 v souladu s Listinou základních práv a svobod je třeba, pokud něco děláme ve státním zájmu, ty lidi, kteří jsou poškozeni, odškodnit.

Děkuji za pozornost a mám dojem a byl bych nesmírně rád, kdybyste se na tomto fóru k tomuto problému byl schopen, pane ministře, vyjádřit. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Dále je v obecné rozpravě přihlášen pan poslanec Miroslav Svoboda. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážené kolegyně, kolegové, pane ministře, resp. vážená vládo, dovolte, abych i já přispěl do obecné rozpravy, ale přiznám se, že budu stručný, neboť kolega Petr mě předběhl, který se věnoval ve svém příspěvku té samé problematice, na kterou chci upozornit já, a to je, že s touto novelou zákona ze zákona vypadla problematika věcných břemen, která samozřejmě, jak už kolega Petr uváděl, v roce 1959 byla v rámci tohoto zákona zafixována, a samozřejmě je velmi nutné takové věcné břemeno vůči zařízením, která slouží k manipulaci s ropnými produkty. Akorát můj pohled na věc je takový - a samozřejmě, i jak vidíte, že jsem přihlášen do podrobné rozpravy, můj pozměňovací návrh je takový, který naopak vrací ta věcná břemena do hry a chce je zachovat v rámci kontinuity tohoto zákona i v novele, která samozřejmě má být schválena.

Takže jenom jsem chtěl uvést to, že mi jde o to, aby bylo zafixováno věcné břemeno, které samozřejmě v zákoně původním bylo, a jsem toho názoru, že i v tom budoucím má být zachováno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji. Pokračujeme v obecné rozpravě, do které nevidím žádného přihlášeného poslance ani poslankyni, tím pádem obecnou rozpravu končím. Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášeného pana poslance Svobodu. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, ještě jednou. V tuto chvíli se jenom formálně přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který jsem před pár vteřinami okomentoval, který je veden pod evidenčním číslem 5971. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Ano, děkuji. Ptám se, kdo se dál hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho takového nevidím, tedy podrobnou rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova - pan ministr, pan zpravodaj, zda chtějí využít práva závěrečného slova. Pan ministr. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba Velmi krátce. Pro nás znamená zúžení ochranného pásma z 300 na 150 metrů samozřejmě věc, která umožní mnohem lepší využití území a řadě obcí a řadě soukromníků už dovolí větší využití takovýchto pozemků. Co se týče nových, řekněme připravovaných staveb, tak samozřejmě spadají pod stavební zákon a všechny parametry přípravy jsou tím určeny. Já si příliš nemyslím, že výstavba ropovodů v budoucnosti bude soukromou sférou u nás realizována. Jsou to liniové stavby energetické, na které máme svou legislativu, a myslím, že celý proces jsme schopni velmi dobře ošetřit.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. To bylo závěrečné slovo předkladatele. Zpravodaj nechce vystoupit. Nemáme zde žádný návrh k hlasování v této fázi projednávání návrhu zákona, končím tedy druhé čtení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP