(13.00 hodin)
(pokračuje Filip)

A to je podle mého soudu to, kdy bychom neměli zamítat návrh toho zákona, té novely, ale měli bychom o tom diskutovat a vytvořit si vůbec, promiňte mi to slovo, principiální postupy, které vedou k tomu, že v téhle části si uděláme jasno, kam tu Ústavu chceme dát. Jestli jsme přesvědčeni, že bude trvale klesat úroveň politiky v České republice na úroveň nějakých vulgarismů - a potom tedy musíme mít více kontrolních mechanismů. A já po tom vůbec nevolám, protože si myslím, že se nedá stát ukontrolovat, ale stát se dá jenom řídit a kontrolní mechanismus musí být subsidiární, a nikoliv primární.

A v tomto ohledu tedy já doporučuji, abychom zákon propustili do druhého čtení, abychom vážně uvažovali o tom, že nám chybí jakási komise pro Ústavu, dočasná, která by se nezabývala běžným provozem, který má ústavněprávní výbor, a která by se v koordinaci se Senátem pokoušela dát po dvaceti letech platnosti Ústavy nějaký mantinel pro to, abychom se bavili o případných změnách, které nebudou náhodným hlasováním případné ústavní většiny v obou komorách Sněmovny, ale budou skutečně postupem, který svědčí ústavodárcům, nikoliv pouze zákonodárcům. A teď jde o tu zásadní otázku, jestli takového stavu, že bychom chtěli být ústavodárci, vůbec chceme dosáhnout.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu poslanci Filipovi. On volal po pokračování diskuse. To se zcela jistě stane, protože tento bod nedokončíme a já ho přeruším v obecné rozpravě. Vyhlásím pauzu na oběd a upozorňuji, že pět minut po vyhlášení pauzy, tedy ve 13.05, se sejde organizační výbor. Vyhlašuji tedy pauzu do 14 hodin 30 minut.

 

(Jednání bylo přerušeno ve 13.01 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP