(16.20 hodin)
(pokračuje Opálka)

Tato částka pak tvoří daňový únik - mluvíme o onom ilustračním příkladu -, který je potřeba legalizovat. On nabídne lahve o 25 % levněji bez dokladu. A že se tak děje, to prokázaly orgány činné v trestním řízení, i to, kolik se našlo tisíc litrů lihu, a vše se děje v šedé či černé ekonomice. Mimo neplacení spotřební daně z lihu šetří obrovskou část na neodvedeném DPH a následně nemusí platit daň z příjmu a to celý řetězec podporuje. To je obrovský ekonomický stimul při neustálém růstu spotřební daně z lihu a daně z přidané hodnoty z výrobku.

Spekulující výrobce po devíti měsících od převzetí kolku vrátí na celní úřad nespotřebované kolky. V našem případe jde o 50 tisíc kusů, které odevzdá celnímu úřadu. Smysl takové operace je v tom, že pokud se pak někde v budoucnu objeví alkohol opatřený těmito kolky, lze uvést, že jde o kolky, které možná pocházejí z některé z krádeží, protože výrobce přece odevzdal nepoužité kolky celnímu úřadu. Je to v podstatě alibi, že vše proběhlo tak, jak bylo celnímu úřadu deklarováno. Je tedy jasné, že lahve, které takový výrobce uvede do oběhu, mají kolky, které odpovídají jejich určení, označují lihovou skupinu správně a vlastně vše je v pořádku. Na první pohled nelze příslušnými kontrolními orgány vůbec nic zjistit.

Výrobce pak postupuje tak, že tento vyrobený alkohol dodá spřízněné firmě nebo do černých řetězců.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Pane kolego, já si vás dovolím přerušit a otázat se vás, na jak dlouho ještě ten projev máte.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Jsem v polovině. (Ohlas v sále.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tím dosáhneme toho, že vzhledem k tomu, že od 16 hodin je vláda, že ten návrh budeme muset přerušit a nedokončíme ho.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Já to zkusím říci už jenom krátce.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím vás, zkuste to.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Ač mě to mrzí, nechám si to do druhého čtení, protože předpokládám, že zamítnutí asi žádné nebude. Písemně toho mám daleko více, to už je koncentrovaný výraz.

Prosím vás, stejně lze postupovat, kdybychom kontrolovali výrobu obalů, kolik se vlastně jakých lahví spotřebovalo, jakých obalů. Zde by samozřejmě kontrolní orgány taky mohly činit atd. atd.

Mě ze všeho zaráží jedině to, že pořád vymýšlíme nějakou českou cestu. Přitom na Slovensku ty věci vyřešili podle mne daleko důsledněji, možná proto, že dnes toto průmyslové odvětví potravinářského směru nedotuje možná některé činnosti, které v České republice dotovány být mohou.

Já se omlouvám za svoji délku a děkuji vám za vaši trpělivost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: I já vám děkuji, pane kolego, za vaše pochopení. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Pane ministře, pane zpravodaji, budete si přát závěrečná slova? Ne. Takže můžeme se zabývat návrhem na přikázání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Protože jiný návrh nevidím, o návrhu přikázání rozpočtovému výboru nechám hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 65, přihlášeno 146, pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, to byl poslední bod dnešního odpoledního jednání. Dovolte mi, abych jenom oznámil, že jednání naší schůze bude pokračovat zítra v 9 hodin ráno písemnými interpelacemi, a s touto informací končím dnešní jednací den.

 

(Jednání skončilo v 16.24 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP