(11.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

A je zde návrh ještě pana poslance Marka Bendy, který navrhuje vypustit z pořadu této schůze body 3 a 4.

Zahajuji hlasování číslo 175 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Proti návrhu?

Hlasování číslo 175, přítomno 183, pro 100, proti 72. Návrh přijat byl.

 

To tedy byly návrhy, které se týkaly pořadu schůze, a my se můžeme začít věnovat prvnímu bodu. Ještě oznámím změnu z omluv, které jsem měla tady předloženy ráno. Pan kolega Pavel Drobil je ve Sněmovně, jeho omluva z dnešního dne neplatí.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

110.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování
do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím, aby se slova ujala předsedkyně volební komise paní poslankyně Jana Suchá. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Suchá: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, od 15. března 2013, kdy skončil ve funkci pan Miloslav Kala, je místo viceprezidenta NKÚ neobsazeno. Volební komise obdržela od poslaneckých klubů tyto návrhy: pan Radim Bureš za TOP 09 a Starostové a paní Zdeňka Horníková za ODS. Návrh Poslanecké sněmovny bude následně předložen prezidentu republiky, který podle Ústavy jmenuje viceprezidenta NKÚ. Ten se potom složením slibu do rukou prezidenta ujímá své funkce na dobu devíti let.

Nyní bych ráda Poslaneckou sněmovnu seznámila se způsobem hlasování. Hlasování je poněkud atypické. Nejedná se o klasickou volbu, stejně jako to bylo u prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, ale jedná se vlastně o návrh Poslanecké sněmovny, kterým tato předkládá svého kandidáta ke jmenování prezidentu republiky. Způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví a volební komise navrhuje hlasování tajné.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji a otevírám rozpravu k návrhům i ke způsobu volby. Hlásí se prosím někdo do této rozpravy? Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Suchá: Vzhledem k tomu, že v rozpravě nebyly podány žádné návrhy, navrhuji, abychom nyní hlasovali o způsobu volby, a opět uvádím, že volební komise navrhuje volbu tajnou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. V hlasování číslo 176 rozhodneme tedy o způsobu volby. Je zde návrh na to, aby se uskutečnila volba tajně.

Zahajuji hlasování číslo 176. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Proti návrhu?

Hlasování číslo 176, přítomno 183, pro 170, proti 1. Rozhodnutí o tajné volbě bylo přijato.

 

Prosím, paní předsedkyně ještě.

 

Poslankyně Jana Suchá: Protože jsme schválili tajnou volbu, navrhuji, paní předsedkyně, abyste přerušila projednávání tohoto bodu a vyhlásila konání tajné volby, přičemž hlasovací lístky budou vydávány zhruba po dobu 10 minut a sčítání - na to budeme potřebovat zhruba také 10 minut, takže navrhuji přerušit zhruba na 20 minut.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přerušuji tedy projednávání bodu 110. Je 11.23, přerušuji tedy naše jednání do 11.45. (Dotazy z pléna.) S tím, že ještě hlasovací lístky - prosím o upřesnění...

 

Poslankyně Jana Suchá: Hlasovací lístky budou vydávány do 11.33.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 11.24 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP