(11.50 hodin)

 

Poslankyně Jana Černochová: Bod A1, který je návrh výboru, který byl následně po diskusi v podvýboru pro vězeňství upraven návrhem B. V tomto případě je stanovisko mé jako zpravodaje nesouhlasné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nesouhlasné. Pan ministr? (Nesouhlas.) Ještě je tu návrh vás odhlásit, takže vás odhlašuji. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

Slyšeli jste dva nesouhlasy a budeme hlasovat první návrh, A1 tuším. Takže hlasujeme tento pozměňovací návrh.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 178. Přihlášeno je 163 nakonec, pro hlasovalo 33, proti 125. Tento návrh přijat nebyl. Další návrh?

 

Poslankyně Jana Černochová: Další návrh jsou pozměňovací návrhy výboru pro obranu A2 až A5. Stanovisko mne jako zpravodaje: souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře? (Souhlas.) Děkuji.

 

Budeme hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 179. Přihlášeno je 166, pro hlasovalo 161, proti žádný. Takže toto přijato bylo. Prosím nyní dále.

 

Poslankyně Jana Černochová: Nyní bod B - pozměňovací návrh můj a kolegy Váni. Stanovisko mne jako zpravodaje: souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane ministře? (Souhlas.) Ano.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 180. Přihlášeno je 169, pro hlasovalo 167, proti jediný. Takže toto bylo také přijato.

 

A to byl poslední pozměňovací návrh?

 

Poslankyně Jana Černochová: Ano, to byl poslední pozměňovací návrh. Nyní bychom měli hlasovat o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 55/1992 Sb., o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 714, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 181. Přihlášeno je 172 poslanců, pro hlasovalo 168, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Můžeme ukončit projednávání tohoto návrhu.

 

Další máme návrh poslanecký, je to číslo

 

88.
Návrh poslanců Jany Černochové, Jaroslavy Wenigerové, Igora Svojáka,
Zdeňka Bezecného, Miroslava Kalouska, Daniela Korteho, Jany Suché
a Viktora Paggia na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb.,
o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech
a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 873/ - třetí čtení

Opět poprosím paní poslankyni Janu Černochovou a zpravodaje výboru pro vědu a vzdělání Ladislava Jirků. Pozměňovací návrhy tady máme v tisku 873/3.

Otevírám rozpravu. Nevím, jestli tady mám přihlášku pana poslance Šincla? Mám. Hlásíte se do rozpravy ve třetím čtení. Je to tak, pane poslanče? (Ano.) V tom případě bych panu poslanci dal slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo do rozpravy.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, původně jsem nechtěl v rámci tohoto bodu již ve třetím čtení vystupovat, protože jsem si myslel, že můj pozměňující návrh je jednoduchý. Bohužel jsem po druhém čtení zjistil, že ne úplně všichni z vás, včetně některých médií, můj variantní pozměňující návrh úplně přesně pochopili. Proto mi dovolte předtím, než budete o něm hlasovat, jen opravdu ve stručnosti ho vysvětlit. Všem ostatním, kteří vědí, o co jde, se omlouvám, že je zdržím opravdu jen o minutu času.

Setkal jsem se totiž s názory, že by se mým návrhem státní a ostatní svátky někam posouvaly a neslavily by se, kdy je to určeno dnešním zákonem. Nikoliv, zůstaly by v kalendáři tam, kde jsou. Například nejbližší svátek 1. květen, když by připadl například na neděli, tak by ti, kdo chtějí tento den slavit v průvodech či účastí na manifestacích, mohli v tento den klidně chodit v průvodech či manifestovat. A ti ostatní včetně mne by mohli tento svátek slavit něčím zajímavějším, třeba pod rozkvetlou třešní, tak jak nás k tomu symbolicky nabádá Karel Hynek Mácha ve své slavné básni Máj. Jen to volno, tzv. pracovní klid, připadající v uvedeném případě na neděli, které bylo vždy dle mého názoru základním historickým právem každého člověka a které v tomto případě by bylo vyblokováno uvedeným svátkem, by se přesunulo na den po tomto svátku, tak aby o něj nikdo nepřišel.

Chtěl bych vás, vážené paní poslankyně a vážení poslanci, také informovat o tom, že můj variantní pozměňující návrh je v podstatě jen pokus o naplnění Evropské sociální charty. Opakuji: Evropské sociální charty, ke které se zavázala Česká republika v roce 1999, a to konkrétně jde o článek 2 odstavec 1 až 5.

Mrzí mě, že zejména pan ministr financí pan Miroslav Kalousek v České televizi tento můj návrh trošku - diplomaticky řečeno - zlehčil a negativně se k němu vyjadřoval, protože zapomněl, že pro přijetí této Evropské sociální charty sám hlasoval, ovšem v jiném stranickém trikotu - KDU. Jde o hlasování 8. 7. 1999.

Závěrem bych chtěl tedy poprosit i ty, kteří hlasovali pro Evropskou sociální chartu a myslí to vážně, požádat o podporu mého pozměňujícího návrhu. Předem děkuji těm několika málo z vás, kteří takto učiní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jsem tady potom dostal přihlášku paní poslankyně Kateřiny Konečné a pak ještě paní poslankyně Bohdalové. Ale teď prosím paní poslankyni Konečnou do rozpravy.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, svůj pozměňující návrh, kdy v § 1 se za slova "za svobodu a demokracii" vkládají slova "Mezinárodní den studentstva", jsem podrobně odůvodnila na 52. schůzi 20. března při projednávání senátního návrhu zákona o Českém národním povstání a o změně zákona o státních svátcích ve druhém čtení. Proto mi dovolte jen stručně na vás ještě jednou apelovat.

Přestože 17. listopad je v posledních letech spojován především s událostmi roku 1989, je třeba připomínat tragické události 17. listopadu 1939. Dovolím si ocitovat slova předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky, která zazněla před Hlávkovou kolejí v Praze 17. listopadu 2012. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP