(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. Požádám ještě o slovo zpravodaje pro prvé čtení poslance Václava Mencla, aby se také vyjádřil k tomuto projednávání. Prosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, jako zpravodaj jsem tento tisk ověřil a konstatuji, že tisk 998 skutečně obsahuje znění zákona, které jsme zde schválili 13. 2. 2013, a to s jednou výjimkou, kterou zde konstatoval pan ministr, to znamená odložení data účinnosti zákona z 1. září na 1. října 2013. Dále mi dovolte konstatovat, že tento návrh je v pořádku také legislativně technicky. Podle mého názoru nám nic nebrání, abychom ho schválili v prvním čtení, a dovoluji si vám toto schválení doporučit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu. Kdo se do ní hlásí? Nemám žádné přihlášky, takže obecnou rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že nebyla podána žádná námitka proti postupu podle § 90 odst. 3, budeme muset nyní rozhodnout podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Takže musíme odhlasovat to, že s ním bude vysloven souhlas už v prvém čtení. Ale na to vás musím svolat, protože nám to tady nějak prořídlo, takže vás prosím, kdo chce hlasovat, aby se dostavil do sálu, abychom mohli hlasovat o tom, že skutečně budeme jednat s tímto sněmovním tiskem tak, aby byl vysloven souhlas již v prvém čtení. (Poslanci přicházejí do sálu.) Prosím, zasedněte do lavic.

Vidím návrh na odhlášení. Já vás odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili. Budeme hlasovat.

 

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 998 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro souhlas už v prvém čtení, stiskne tlačítko a zvedne ruku.

Hlasování má pořadové číslo 30. Přihlášeno je 137, pro hlasovalo 123, proti 3. Vyslovili jsme s tím souhlas.

 

Budeme tedy pokračovat. Zahajuji podrobnou rozpravu. Hlásí se někdo do podrobné? Nikdo se nehlásí. Podrobnou rozpravu končím. Závěrečná slova už asi žádná nebudou. Doufám, že jsou tady všichni a můžeme hlasovat o celém návrhu zákona - závěrečné hlasování.

Chtěl jsem gongovat a místo toho jsem vás odhlásil. Gonguji, omylem jsem vás odhlásil, tak se musíte všichni znovu přihlásit. Budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 998, ve znění schválených úprav."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro usnesení, jak jsem vám ho přečetl, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 31. Přihlášeno je 152 poslanců, pro hlasovalo 133, proti hlasovali 3. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Máme za sebou všechna čtení. Schválili jsme tedy tento zákon ve Sněmovně a posíláme ho tímto do Senátu. Končím projednávání tohoto návrhu zákona. Můžeme se pustit do dalšího.

 

Budeme tady projednávat návrhy vrácené Senátem. Proto navrhuji na žádost předsedy Senátu umožnit vystoupení senátorům Ivu Bárkovi, Miloši Malému, Jiřímu Oberfalzerovi a Jiřímu Dienstbierovi.

Kdo souhlasí s vystoupení vyjmenovaných senátorů, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 32. Přihlášeno je 151, pro hlasovalo 122, proti jediný. Takže jsme vystoupení senátorů odsouhlasili.

 

Budeme projednávat první návrh zákona. Je to

 

6.
Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti
akciových společností a o změně dalších zákonů
sněmovní tisk 715/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Usnesení bylo doručeno jako tisk 715/5. Vítám tady senátora Ivo Bárka, který už je tady u stolku.

Prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu nejdřív vyjádřil ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. V podstatě asi nebudu říkat, o čem původní vládní a sněmovní návrh byl. Jenom ve stručnosti snad zdůrazním, že se jedná o zákon, který obsahuje některá opatření ke zvýšení transparentnosti akcií. Není to o rušení anonymních akcií. Sněmovně bych ještě rád připomenul, že od 1. ledna vstoupil v účinnost občanský zákoník a další zákony, kdy už anonymní společnosti existovat nebudou moci, respektive akciové společnosti s anonymními akciemi, které vzniknou po 1. lednu.

K tomu, co bylo projednáváno v Senátu, bych rád řekl, že to považujeme za krok, který je nesystémový, co navrhuje Senát. Důvodů je více, ale kdybych to řekl v podstatě velmi zjednodušeně, tak podle mého názoru jde trošku o míchání jablek a hrušek. Zákon opravdu byl o akciových společnostech. Přimíchávat k tomu změny zákona o zadávání veřejných zakázek a některé další věci by zcela nesystémově podle našeho, nebo mého názoru nevedlo k ničemu dobrému. Mně osobně se tam dále nelíbí případný plánovaný monopol v některých záležitostech pro centrální depozitář, což je soukromá firma, u níž by stát neměl vliv na to, kolik by takovéto ukládání do budoucna stálo.

Já si myslím, že na úvodní slovo to může stačit. Poprosil bych Sněmovnu, aby schválila návrh v původní verzi, jak byl schválen touto Sněmovnou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu ministrovi za úvodní slovo. Ještě se zeptám paní poslankyně Suché jako zpravodajky. Nechce, ani tady není, je omluvena. To nebudu žádat.

Otevírám rozpravu, kde jako prvnímu bych udělil slovo senátorovi Ivo Bárkovi. Prosím, pane senátore, měl byste vystoupit jako první.

 

Senátor Ivo Bárek: Děkuji, pane místopředsedo.

Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, pane premiére, vážená vládo, v průběhu projednávání zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností a o změně dalších zákonů ve Sněmovně se vynořila řada pochybností, a to nejen od politiků, ale i od expertů, ekonomů a právníků. Jako předseda výboru, který tento zákon posuzoval, a i z důvodu vlastních pochybností o navrhovaném znění zákona jsem se rozhodl pozvat na jednání senátního výboru experty a společně s nimi najít jasné odpovědi na několik klíčových otázek, které jsme formulovali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP