(17.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Budete mít doplňující dotaz, pane kolego Votavo? Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji. Pane ministře, čtete mé myšlenky, protože jsem si připravil jednu takovou konkrétní věc konkrétní obce, předal bych vám ji. Samozřejmě bych vás požádal o to, zda byste ji nechal prověřit, protože případ této obce se týká i dalších obcí a je to obdobné. A zdali byste mě pak mohl informovat o stanovisku nebo o prověření této věci. Jinak vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Tak ještě reakce ze strany pana ministra.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji. Já využiji tu možnost ještě reagovat. Samozřejmě mohli jsme to možná udělat už dříve. Já si tu záležitost vezmu, přestože bych doporučoval poslat to přece jenom cestou podatelny, ať to má všechny náležitosti, protože já nejsem chodící podatelna. Kdyby mi každý, kdo se na mě obrátí, vše strčil takto do ruky a říkal "já jsem vám to dal tehdy a tehdy tam a tam", já si to nemusím pamatovat. Je lépe, když všechny věci máme v pořádku a zúřadovány tak, aby se potom bylo možné odvolat na konkrétní věci. Jinak tu záležitost v obci Úlice, pokud vidím správně, určitě nechám prověřit - Město Touškov.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další interpelaci vznáší pan poslanec Jan Chvojka na ministra spravedlnosti Pavla Blažka ve věci amnestie. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane ministře, děkuji, že jste se dostavil, protože jinak je účast ministrů zde na tomto plénu v době interpelací opravdu tristní.

Vážený pane ministře, nejenom poslankyně a poslanci zde v sále, ale zejména občané-voliči, i ti, kteří použili iniciativy naší strany a využili možnost interpelovat svého ministra, se ptají, jak je to s amnestií. Chtějí vědět o okolnostech jejího vzniku a spoluautorství. Proč Ministerstvo spravedlnosti neustále doslova mlží při objasňování autorství amnestie.

Pane ministře, vy jste tvrdě hájil své ministerstvo i své pracovníky s tím, že na vašem ministerstvu se nenapsal jediný článek amnestie. Právník Pražského hradu Pavel Hasenkopf přitom nedávno prohlásil, že článek II, který se týká podle mého názoru dost kontroverzního zastavení trestního stíhání, se zrodil právě na vašem Ministerstvu spravedlnosti. Dokonce byl zveřejněn doklad, že někteří pracovníci mají určitý podíl na amnestii.

Jak to tedy je? Podíleli se někteří vaši zaměstnanci na amnestii? Nebo máte na ministerstvu takový nepořádek, že ani to nám tu nejste schopen sdělit?

Pane ministře, všichni víme, že se blíží volby, a mně připadá, že se snažíte zamést všechny stopy a dál už se k amnestii nechcete vyjadřovat. Přitom nejenom vaši voliči čekají pravý opak. Chtějí znát autora amnestie. Je tedy Ministerstvo spravedlnosti, nebo jeho zaměstnanci, spoluautorem amnestie? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Prosím, pane ministře, o reakci.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Autorem amnestie je Václav Klaus bez jakýchkoli pochybností. To za prvé. Za druhé, kolik různých návrhů odborníků a nevím čeho všeho možného využil Pražský hrad při vymýšlení amnestie, mi známo není, nikdy mi to nikdo neřekl. Na ministerstvu se, pokud jde o amnestii, nezpracovávalo nikdy vůbec nic, neboť to nebylo po mně nikým požadováno. To znamená, kdyby pan prezident například řekl, že by potřeboval součinnost ministerstva, tak by ji samozřejmě dostal - pouze v příslušném režimu, který je pro tvorbu amnestie v zákoně upraven. To se nestalo. Mnohokrát jsem veřejnosti, a možná ještě ne tady, pouze sdělil, že jediné, co Ministerstvo spravedlnosti, respektive ministr spravedlnosti vykonal, že dodal nicméně veřejně známé údaje, kolik je zhruba v období října odsouzených osob a za jakou trestnou činnost. To je vše.

Pokud jde o nějaké zaměstnance úřadu apod., to znamená propírané věci, které jsou pravděpodobně mezi - paradoxně - tím, co se odehrává v dnešní době, to znamená souboj dvou přátel - v uvozovkách - mediální, a to Pavla Hasenkopfa a Zdeňka Koudelky, je pouze důsledkem toho, kam všude může vést mediální šílenství, které bourá osobní vztahy a přátelství. Ale ty jdou prosím pěkně mimo mě. Pana Hasenkopfa neznám. To, co zveřejňuje na svých internetových stránkách, jsem, pokud mě paměť neklame, v životě neviděl. A nemám vůbec žádný komentář k tomu, co zveřejňuje on. Pouze mohu prohlásit, že na ministerstvu nikdy ani ministr ani náměstci nedali komukoli pokyn, aby se podíleli, připravovali cokoli společného s amnestií, protože, a už se nechci opakovat, to po mně nikdy ani nikdo nechtěl.

Jestli tam je nějaká doplňující, rád zodpovím.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Máte, pane kolego, ještě doplňující dotaz? Máte. Minuta je vaše.

 

Poslanec Jan Chvojka: Pane ministře, děkuji za vaši odpověď. Přiznám se, že jsem ji v podstatě čekal. Vaše vláda se už od začátku, kdy byla vyhlášena amnestie, zříká odpovědnosti, i když je to naopak. Pan prezident Klaus, který amnestii vyhlásil, samozřejmě je z Ústavy neodpovědný a kontrasignací premiéra se ocitáme v režimu určité odpovědnosti nejenom jeho, ale i vaší. Protože vy jste ministr, který má tento resort v gesci. To znamená resort spravedlnosti, vězeňství.

Pane ministře, vy jste - říkáte že ne - ale vy jste věděl o amnestii, protože už někdy na začátku ledna byly komentáře v novinách, které obsahovaly přesné vyčíslení toho, kolika lidí se tato amnestie bude týkat. Neříkejte, že toto ti pracovníci či právníci věděli bez nějaké konzultace nebo spolupráce s Ministerstvem spravedlnosti. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji. Pane poslanče, kdybychom se opravdu vrátili do doby, kdy ministerstvo vydávalo nějaké odhady, tak bychom zjistili, že právě ten odhad v propouštěných vězních, nebo v počtu propouštěných vězňů, byl od nás od začátku úplně jiný, než jaká byla realita. Tady nemáte pravdu. Teď mě nechytejte přesně slovo, protože to říkám z hlavy, ale my jsme původně v těch prvních lednových dnech odhadovali číslo nějakých 7,5 tisíce a to číslo nakonec, pokud jde o propuštěné osoby, bylo úplně jiné. Pokud jde o odhady případů, které jsou "zastavovat", ty i státní zástupce Pavel Zeman byl schopen spočítat, a teď zase podle mé hlavy, někdy až k 15. únoru. To znamená, že taková čísla jsem nikdy říkat nemohl. A naopak naše původní odhady byly špatné v řádu dokonce jednoho tisíce. Čili není pravda, že bychom ta čísla nějak věděli a říkali jsme je správně. Nebyli jsme schopni ani my to dát dohromady.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Přistoupíme k další interpelaci. Tu vznáší kolega Ladislav Skopal na ministra zemědělství Petra Bendla ve věci katastru nemovitostí. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, v poslední době se nám začínají rozmáhat podvodné zápisy v katastru nemovitostí, kdy v podstatě je odcizována nemovitost vlastníkům. Myslím si, že by bylo potřeba, aby Ministerstvo zemědělství učinilo razantní opatření k tomu, aby vlastníci nemovitostí byli informováni. Není možno tyto informace předávat mailem, SMS nebo datovými schránkami, ale dle mého názoru je potřeba použít stejné formy, jako mají státní organizace, například soudy. To znamená doručenkou do vlastních rukou. Chápu, že je to drahé řešení, ale vzhledem k tomu, že dochází k odcizení nemovitostí, které jsou řádově v milionech korun, v desítkách milionů, tak si myslím, že stát, který je zde pro občany, a ne občané pro stát, by měl jít touto formou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP