(10.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. To znamená zařadit ho dnes po pevně zařazených bodech. (Konzultace mimo mikrofon.) Jsem teď informován, že to číslo neodpovídá sněmovnímu tisku. Nejedná se náhodou o bod číslo 24, nikoliv bod 26? Prosím ještě o kontrolu, ať víme, o čem budeme hlasovat, paní poslankyně. Je to prý bod číslo 24. Prosím, podívejte se na to.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Já se velmi omlouvám. Jedná se o návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu. Jedná se o bod 24. Velice se omlouvám, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně. Je to bod číslo 24. Chápu to správně, že má být zařazen dnes po pevně zařazených bodech, takže je zřejmé, o čem budeme hlasovat.

Kdo se dále hlásí k programu schůze? Nikoho nevidím, budeme tedy hlasovat o těchto návrzích. Máme zde tři návrhy.

 

Nejprve návrh pana předsedy Bendy na vyřazení dvou bodů. Já to ještě zopakuji. Jedná se o vyřazení bodu č. 9, sněmovního tisku 712, a bodu č. 14, sněmovního tisku 821. Zdůrazňuji, že vyřazujeme obě čtení. Je to tak jasné? Pan předseda potvrzuje, že víme, o čem budeme hlasovat.

Přátelé, zahajuji hlasování pořadové číslo 51. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 51, přihlášeno 137 poslanců, pro 131, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Paní vicepremiérka Peake má náhradní kartu číslo 34.

 

Dalším návrhem byl návrh pana poslance Grospiče vyřadit bod číslo 49, sněmovní tisk 639. Budeme o tom neprodleně hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 52, přihlášeno 140 poslanců, pro návrh 134 poslanců, proti žádný poslanec. Návrh byl přijat.

 

Posledním hlasováním, které se dotýká programu našeho jednání, byl návrh paní poslankyně Langšádlové. Jedná se o pevné zařazení bodu číslo 24, sněmovního tisku 743, a to dnes po pevně zařazených bodech. Je to tak? Děkuji.

Zahajuji hlasování k návrhu paní poslankyně Langšádlové. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 53, přihlášeno 141 poslanců, pro návrh 71, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se, dámy a pánové, vypořádali s programem našeho jednání a můžeme přejít k prvnímu pevně zařazenému bodu, kterým je

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 56/2001 Sb.,
o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích
a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu
způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona
č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 717/ - druhé čtení

Upozorňuji, že se nacházíme ve druhém čtení. Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Já poprosím o klid v sále! Začínáme projednávat zákony. Dejme prostor panu ministrovi, aby se mohl vyjádřit!

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Děkuji, pane předsedající. Budu mluvit silnějším hlasem než je obvyklé. Možná mě bude slyšet, nebo mě uslyší ti, které to zajímá. (Hluk v sále neutichá.)

Nacházíme se na začátku druhého čtení. Já bych možná jenom připomenul základní oblasti, kterým se tato novela věnuje. Věnuje se jak registru silničních vozidel, samotnému procesu registrace vozidel, věnuje se zvláštním registračním značkám, problematice vyřazování silničních vozidel, schvalování technické způsobilosti, problematice technických kontrol a také, jak už říkal pan místopředseda, doprovodná novela pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Já bych vás chtěl upozornit na změny, které doporučuje hospodářský výbor, které podporuji, které jsou v usnesení hospodářského výboru.

(Předsedající zvoní.)

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Opravdu prosím o klid v sále. Nelze projednávat zákon při takovém hluku. Platí to jak pro poslance napravo, tak nalevo. Prosím o klid v sále, jinak nebudeme projednávat.

 

Ministr dopravy ČR Zbyněk Stanjura Hospodářský výbor se ve svém pozměňovacím návrhu dotýká zhruba jedenácti problémů. Já bych zde chtěl podrobně popsat dva.

Za prvé dochází ke komplexní změně v registraci vlastníka a provozovatele vozidla. Navrhujeme výrazné zjednodušení tohoto procesu, úbytek administrace pro občany. Dnešní stav je takový, že když kupujete či prodáváte vozidlo, na úřad musí jít oba dva účastníci tohoto obchodu, jak prodávající, tak kupující. Náš návrh to sjednocuje. Přijali jsme zásadu jeden registr, jeden úřad, jedna žádost. Bude záležet na obou stranách smluvního vztahu, zda se dostaví na úřad společně, zda jeden druhého zmocní, či najdou jiné zmocněnce.

Současně chci říci, že dochází k výraznému zjednodušení v oblasti vyřazování vozidel z provozu a zániku vozidel. Proti stávajícímu stavu se zavádí pouze jediná kategorie, a to vyřazení vozidla z provozu.

Ostatní úpravy nejsou tak podstatné. Kdo bude chtít, bude se moci podrobně seznámit s pozměňovacím návrhem, který přijal hospodářský výbor.

Chci touto cestou poděkovat všem členům hospodářského výboru, kde novela byla projednávána dlouho a velmi podrobně. Pozměňovací návrhy, které Sněmovně navrhuje hospodářský výbor, vedou ke zkvalitnění předloženého vládního návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně panu ministrovi. Jak pan ministr naznačil, přikázali jsme tento návrh zákona v prvém čtení hospodářskému výboru, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 717/1. Nyní poprosím zpravodaje tohoto výboru pana poslance Václava Baštýře, aby nás seznámil s usnesením. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Baštýř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych pouze potvrdil slova pana ministra, která tady přednesl. Tento zákon přišel do hospodářského výboru loni na podzim a jeho projednávání bylo skutečně velmi pečlivé. Proběhlo několik seminářů ať už na Ministerstvu dopravy, tak tady na půdě Poslanecké sněmovny. Bylo k němu více než 80 pozměňovacích návrhů. Tento zákon byl skutečně velmi pečlivě prozkoumán, tak abychom ho mohli přednést našim občanům k jejich spokojenosti.

Nezbývá mi, než požádat Sněmovnu, aby tento zákon doporučila do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Pospíšil: Děkuji pěkně panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Huml. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP