Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
14. května 2013 ve 14.00 hodin
Přítomno: 168 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych zahájila další jednací den 53. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Prosím též, abyste mi oznámili, kdo budete mít kartu náhradní. Pan poslanec Vojtěch Adam má náhradní kartu číslo 8.

Nejprve vás seznámím s omluvami z dnešního jednání. Z poslanců se omlouvají: Jiří Besser - zdravotní důvody, Karel Černý - zdravotní důvody, Jan Farský - osobní důvody, Jana Fischerová do 16.30 hodin - pracovní důvody, Jan Florián - pracovní důvody, Michal Hašek - zahraniční cesta, Gabriela Kalábková - zdravotní důvody, Jana Kaslová - zdravotní důvody, David Kádner - pracovní důvody, Jiří Koskuba - zdravotní důvody, Jiří Krátký neuvádí důvod, Václav Kubata - zdravotní důvody, Vladimíra Lesenská od 15 hodin - zahraniční cesta, Květa Matušovská - zahraniční cesta, Václav Mencl - pracovní důvody, Josef Novotný starší - zdravotní důvody, Hana Orgoníková - zdravotní důvody, Roman Pekárek - osobní důvody, Anna Putnová do 16 hodin - pracovní důvody, Jaroslava Schejbalová - osobní důvody, Josef Smýkal - zdravotní důvody, Pavel Svoboda - zdravotní důvody, Jaroslav Škárka - zahraniční cesta, Jiří Šlégr - osobní důvody, Jiří Štětina - zdravotní důvody, Tomáš Úlehla - pracovní důvody, Jaroslava Wenigerová - pracovní důvody. (V sále je nepřiměřený hluk.)

Z členů vlády se omlouvají: pan ministr Pavel Blažek - zahraniční cesta, Tomáš Chalupa - zahraniční cesta, Miroslav Kalousek - pracovní důvody, Karolína Peake do 14.45 - pracovní důvody, Karel Schwarzenberg - zahraniční cesta. To byly všechny omluvy.

Pan poslanec Igor Svoják má náhradní kartu číslo 15. Pan poslanec Miroslav Svoboda - náhradní karta číslo 16. Jinak snad ke kartám již nikdo.

Po omluvách vás chci ještě informovat o návrzích, na kterých se shodlo dnešní grémium. Navrhujeme vám zařadit pevně body 157 a 158, jsou to dva související body - Zpráva o kontrole výročních finančních zpráv politických stran a politických hnutí za rok 2012, je to sněmovní dokument 6623, a Doplnění výročních finančních zpráv politických stran a politických hnutí za roky 2006 až 2011, sněmovní dokument 6624, a grémium vám navrhuje zařadit tyto dva body na středu 15. května jako první a druhý bod odpoledního jednání.

Druhým návrhem je zařadit pevně bod 115, je to sněmovní tisk 994, smlouva v prvém čtení, na čtvrtek 16. května jako první bod po písemných interpelacích.

Mám tady přihlášky ještě další k pořadu schůze, a proto dostávají slovo pan místopředseda Hamáček a pan kolega Bárta. Prosím. Nejprve pan poslanec Vít Bárta, poté pan místopředseda Jan Hamáček.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi na základě § 54 odstavce 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny navrhnout zařazení nového bodu programu této schůze: "Informace předsedy vlády k plnění usnesení Poslanecké sněmovny o zastavení projektu sKaret".

Vláda podle názoru Věcí veřejných totiž nerespektuje usnesení Poslanecké sněmovny. Usnesení bylo přijato na 52. schůzi dne 22. března roku 2013. Nejprve se rozhořela ohnivá debata k mimořádnému bodu "Informace ministryně práce a sociálních věcí k situaci kolem sKaret". Na základě této diskuse navrhla předsedkyně našeho poslaneckého klubu Kateřina Klasnová usnesení, které mi dovolte zde citovat: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby v souvislosti se systémem výplaty a administrace nepojistných sociálních dávek a dávek v oblasti státní politiky zaměstnanosti prostřednictvím karty sociálního systému urychleně připravila legislativní návrhy, které zamezí používání karet sociálních systémů jako identifikačních dokladů pro osoby, které pobírají sociální dávky, a jako průkazu pro osoby se zdravotním postižením."

Dámy a pánové, Věci veřejné se jednoznačně domnívají, že toto usnesení zcela jednoznačným způsobem definuje, jakým způsobem by se vláda České republiky měla chovat. Dnes na programu schůze Poslanecké sněmovny je návrh Senátu, který bezesporu zasluhuje podporu, a to je návrh na zrušení sKaret. Ale ptám se, zda sociální demokracie a Senát v tomto směru nezachraňují něco, co v konečné fázi postihuje a poškozuje Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky. (Hluk v sále sílí.) Není to tak, že pokud Poslanecká sněmovna dala důvěru vládě České republiky, a Poslanecká sněmovna je tedy prioritně podle Ústavy České republiky tou silou, tou ústavní silou, které v tomto směru je vláda České republiky odpovědná, jak může Poslanecká sněmovna akceptovat nerespektování vlastního usnesení právě této Poslanecké sněmovny zavazující vládu České republiky?

Můžeme na to říci, že vláda měla ambici respektovat to, co říká Poslanecká sněmovna. Vláda 2. května 2013 přijala usnesení, které říká: Vláda -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane poslanče.

Dámy a pánové, respektujte, že byl zahájen jednací den Sněmovny. Slovo bylo uděleno panu poslanci Bártovi. Všichni ostatní, pokud chcete něco řešit, řešte to mimo jednací sál.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Bárta: "Vláda doporučuje ministryni práce a sociálních věcí zahájit intenzivní jednání a legislativní kroky vedoucí k ukončení projektu sKaret."

Jestliže 2. května roku 2013 bylo přijato takovéto usnesení na vládě, jestliže 22. března roku 2013 bylo přijato takové usnesení zde v Poslanecké sněmovně, tak se ptám, jak je přípustné v tomto směru, že vláda ignoruje usnesení nejenom své vlastní, ale především usnesení Poslanecké sněmovny.

Ptám se, proč premiér České republiky, když ministryně sociálních věcí a práce evidentně jedná v rozporu s přáním Poslanecké sněmovny a nakonec celé vlády, pokud jedná v rozporu, tak proč nedojde k razantnímu jednání premiéra k nápravě nerespektování takto závazných usnesení.

A ptám se, jestli by předtím, než bude projednáván návrh, který je správně, že přednáší Senát České republiky sem do Poslanecké sněmovny, na zrušení sKaret, tak jestli před tímto hlasováním o onom senátním návrhu by nám neměl pan premiér vysvětlit, jak to tedy vlastně s respektováním usnesení Poslanecké sněmovny je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP