(10.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan poslanec Petr Braný, prosím.

 

Poslanec Petr Braný: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vládo, vystupuji jenom v tomto doprovodném zákoně, mohl jsem tak učinit už v prvním případě, a to z toho důvodu, že chápu to, co tady říkal kolega Michalík, že je velmi složité, na práci členů výborů to klade velmi vysoké nároky, ale to už jsem tady kritizoval v jiných souvislostech. A zase na druhé straně, když se na ministerstvu aktivita zvýší, tak tomu říkám to stachanovské hnutí, tak jsem k němu kritický ve směru věcného, co se mi nelíbí.

Tady musím říct, že výrazně převažuje pozitivum, to znamená zavedení většího pořádku. Zkrátka nebudu opakovat to, co jsem řekl už v prvém čtení, a ozývám se jenom proto, že jsem doporučil klubu a klub po diskusi to zvážil a podporujeme jak předchozí tisk, to už jsme provedli hlasováním, tak i doprovodný zákon, protože si myslíme, že je třeba jít touto cestou. A diskuse, která se tu rozvinula, mně trošku připomíná takový ten boj o formální stránku přípravy, nebo dokonce aby se to nezvrhlo do toho, kdo je pro bankovní sektor a deriváty a kdo není.

Za klub KSČM vám jenom sděluji, že převážila rozvaha. A kdybych slyšel od kolegů ze sociální demokracie zásadnější výhradu, rád bych se zaobíral svým názorem a klub by to projednal s tím, že vždy jsme podpořili našeho nejbližšího politického souputníka. Ale tak to nyní nebylo, jenom jsme slyšeli názor, že Slávkovi se to trochu nezdá, když jsem se ptal na argumenty. Říkám to otevřeně, proč my jsme nezměnili názor a budeme podporovat i tento tisk. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Přesto chci říct panu poslanci Michalíkovi, že tuto výhradu beru vážně, a chci ho ujistit, že se jednalo o zcela výjimečnou situaci a že pozměňující návrhy, které byly předloženy ve druhém čtení, neměnily nijak věcnou materii a neměnily nijak hmotu zákona. Šlo opravdu jenom o legislativně technické věci v zájmu co nejvyšší kvality předlohy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Nehlásí, rozpravu tedy končím. Budeme se moci věnovat hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování.

 

Poslanec Radim Jirout: Kolegyně a kolegové, pozměňovací návrhy máte v tisku 897/2. Musím konstatovat, že nebyl vznesen žádný návrh na zamítnutí. Jsou tam dva pozměňující návrhy pod písmeny A a B. Nejprve bych nechal hlasovat o pozměňujících návrzích pod písmenem A bez bodu 23 a následně bych pak nechal hlasovat o bodu B a jako poslední o zákonu jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zeptám se, zda je souhlas s touto procedurou. Není žádná námitka. Prosím o váš první návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Radim Jirout: K písmenu A bez bodu 23 je stanovisko zpravodaje pozitivní. (Stanovisko ministra je kladné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 136. Ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 136 přítomno 161, pro 135, proti 1. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat. Prosím.

 

Poslanec Radim Jirout: K bodu B je stanovisko zpravodaje kladné. (Stanovisko ministra rovněž kladné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 137. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 137, přítomno 161, pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

To byly tedy všechny pozměňovací návrhy a budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o investičních společnostech a investičních fondech a s přijetím přímo použitelného předpisu Evropské unie upravujícího vypořádání některých derivátů, podle sněmovního tisku 897."

Prosím stanoviska? (Stanoviska zpravodaje i ministra kladná.)

Zahajuji hlasování číslo 138. Kdo souhlasí s přijetím tohoto zákona? Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 138 přítomno 161, pro 104, proti 10. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 128, sněmovního tisku 897 ve třetím čtení. Děkuji panu ministrovi, děkuji také panu zpravodaji.

 

Budeme se nyní věnovat bodu 129. Je to

 

129.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 403/1990 Sb., o zmírnění
následků některých majetkových křivd, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 716/ - třetí čtení

Pan ministr Miroslav Kalousek zůstává, zpravodajem k tomuto tisku je pan poslanec Josef Cogan. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy předneseny nebyly a já otevírám rozpravu ve třetím čtení a prosím o vaše případné přihlášky. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím a přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 403/1990 Sb., o zmírnění následků některých majetkových křivd, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 716."

Zahajuji hlasování číslo 139 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem zákona. Kdo je proti?

Hlasování číslo 139 přítomno 161, pro 100, proti 13, návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme projednali bod 129, sněmovní tisk 716 ve třetím čtení. Děkuji znovu panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji.

 

Nyní budeme projednávat bod 131 a to je

 

131.
Návrh poslanců Heleny Langšádlové, Václava Kubaty, Lenky Andrýsové,
Ivana Fuksy, Jana Bureše a Jiřího Rusnoka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování a financování vývozu se státní podporou
a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 743/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů je zástupkyně navrhovatelů paní poslankyně Helena Langšádlová, zpravodajem rozpočtového výboru je pan poslanec Radim Jirout. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 743/3.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení a prosím o vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích. Slovo dostává pan zpravodaj a prosím, aby nás seznámil s návrhem dalšího postupu.

 

Poslanec Radim Jirout: Musím konstatovat, že nebyl vznesen žádný návrh na zamítnutí. Byl podán jeden pozměňující návrh pod č. 743/3. Nejprve bych nechal hlasovat o tomto pozměňujícím návrhu a následně pak o zákonu jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je nějaká námitka proti takto navrženému postupu? Není. Nejprve uveďte, pane zpravodaji, návrh první. Prosím o klid.

 

Poslanec Radim Jirout: Stanovisko zpravodaje je pozitivní. (Stanovisko navrhovatelky rovněž kladné.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 140. Ptám se, kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem. Kdo je proti?

Hlasování číslo 140, přítomno 160, pro 101, proti 13. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP