(12.20 hodin)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, promiňte, musíme nalézt řešení té kvadratury kruhu. Nelze napsat datum smlouvy, neboť nemůže být podepsána, dokud nebude přijata garance. Mezitím tedy po dohodě se zpravodajem i s legislativou si dovoluji načíst legislativně technický pozměňující návrh, který tuto situaci řeší.

Současné znění odstavce 2 - přečtu jenom tu poslední část věty: "Smlouvy o půjčce mezi Českou národní bankou a Mezinárodním měnovým fondem ze dne - pár teček -, pokud tyto půjčky nebudou splaceny ve stanovené lhůtě." Tedy navrhuji, aby byla vypuštěna slova "ze dne ....", za slovo "fondem" doplněna čárka a za slovem "pokud" doplněno slovo "obě". Potom nové znění bude znít: "Smlouvy o půjčce mezi Českou národní bankou a Mezinárodním měnovým fondem, pokud obě tyto půjčky nebudou splaceny ve stanovené lhůtě."

Nemůže tam být ono datum, ale je zřejmé, že se jedná o novou půjčku, a číslo 2,53 je zde obsaženo, takže je to tak zcela hlasovatelné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Zpravodaj pan poslanec Votava se hlásí o slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vzhledem k tomu, že legislativa toto znění, jak je přednesl pan ministr, v podstatě odsouhlasila, je možné, tak moje stanovisko bude ano. Můžete nechat hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale konstatuji, že jsme ještě v rozpravě.

 

Poslanec Václav Votava: Pardon, musíme hlasovat ještě o legislativně technické změně. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale i na to máme ještě čas, protože jsme stále ještě v rozpravě. My jsme rozpravu neopustili. Právě v rozpravě ve třetím čtení je možné podat podobné opravy legislativně technických chyb, takže se to děje v rámci rozpravy, kde to může proběhnout. Já se ještě zeptám, jestli se někdo v této chvíli hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Pokud ne, můžeme rozpravu ukončit.

Myslím si, že to, co teď následuje, je hlasování o návrhu, předneseném ve třetím čtení. Já jenom zagonguji.

Sdělím, že tady mám omluvu paní poslankyně Kotalíková, která se omlouvá z osobních důvodů z jednání Sněmovny až do pátku.

Zagongoval jsem a prosím, aby se všichni dostavili k hlasování. Budeme hlasovat. Nejdříve musíme hlasovat o návrhu, který v rozpravě přednesl ministr financí Miroslav Kalousek, o legislativně technické opravě. O té musíme hlasovat nejdříve.

Myslím, že už jsou všichni tady a že jste přihlášeni. Myslím, že nemá smysl se ptát ministra na jeho stanovisko, protože ten návrh podal, takže jeho stanovisko je kladné. Zpravodaj poslanec Votava už shodou okolností také řekl, že on má stanovisko souhlasné, takže máme stanoviska obou. Za této situace navrhuji hlasování o této úpravě.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro schválení této úpravy, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 160, přihlášeno je 162, pro hlasovalo 133, proti 1. Tato úprava byla přijata.

 

Můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění půjčky České národní banky pro Mezinárodní měnový fond, podle sněmovního tisku 822, včetně úpravy, kterou jsme schválili.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 161, přihlášeno je 161, pro hlasovalo 109, proti 11. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Končím projednávání bodu 137.

 

Máme tady další bod, kterým je

 

149.
Zpráva České národní banky o inflaci - leden 2013
(Zpráva o měnovém vývoji za 2. pololetí 2012)
/sněmovní tisk 926/

Tuto zprávu předkládá guvernér České národní banky. Podle zákona č. 6/1993 Sb., připomínám, je Česká národní banka povinna podávat Poslanecké sněmovně nejméně dvakrát ročně k projednání zprávu o měnovém vývoji. Proto mi dovolte, abych požádal guvernéra Miroslava Singera, aby zprávu v této chvíli uvedl. Prosím, pane guvernére, máte slovo.

 

Guvernér ČNB Miroslav Singer Moc děkuji, pane předsedající. Rád bych uvedl velmi stručně zprávu o měnovém vývoji, zprávu o inflaci. Zpráva o inflaci je první zprávou o inflaci v roce 2013. Mezitím jsme již přijali druhou zprávu o inflaci v roce 2013, takže si dovolím trošičku updatovat informace, které máte v té zprávě.

Česká ekonomika se po celý loňský rok nacházela v recesi. Důvodem byla především slabá domácí poptávka, snížená spotřeba domácností, fiskální konsolidace a negativní sentiment spotřebitelů vedl k výraznému nárůstu míry úspor v ekonomice, současně též klesaly fixní investice. Ke konci loňského roku došlo rovněž ke zpomalení tempa růstu vývozu, zatímco zpomalování dovozu vystřídalo jeho dílčí zrychlení. Doposud kladný příspěvek čistého vývozu k dynamice ekonomické aktivity se tak zřetelně snížil.

Nepříznivý vývoj ekonomiky se projevoval postupným útlumem na trhu práce. Celková zaměstnanost v závěru roku 2012 zpomalila. V prvním čtvrtletí letošního roku, ale i meziročně i mezičtvrtletně opět, a to poměrně nečekaně, zrychlil, abych řekl také něco pozitivního.

Růst mezd v podnikatelské sféře ve čtvrtém čtvrtletí 2012 znatelně zrychlil, to však bylo dominantně dáno přesunem odměn a bonusů v některých odvětvích z ledna 2013 do prosince 2012 z důvodů daňových změn. Mimořádnost toho zrychlení bohužel potvrzuje velmi slabý meziroční růst mezd v průmyslu a ve stavebnictví v prvním čtvrtletí letošního roku.

Prognóza předpovídala pro letošní rok jako celek další pokles ekonomické aktivity o 0,3. Během roku však mělo docházet k postupnému zlepšování situace a v roce 2014 již prognóza očekávala slušný dvouprocentní růst. Nová prognóza však je v tom skeptičtější v návaznosti na slabší růst zahraniční poptávky a utlumenější domácí investiční aktivitu, mírně prohloubila meziroční pokles růstu o 0,2 procentního bodu na letošní rok, tedy na půl procenta, a snížila výhled růstu v roce 2014 na 1,8.

Pokud jde o inflaci, obě zprávy se shodují v tom, že dvouprocentní cíl bude - resp. toleranční pásmo kolem něj bude dodrženo. Inflace se příští rok bude nacházet v dolní polovině tolerančního pásma cíle. Nová prognóza posunula trajektorie lehce níže. Celková inflace se tak bude, jak jsem již řekl, nacházet mírně pod dvouprocentním cílem.

V dubnu 2013 vzrostla cenová hladina meziročně o 1,7 %, což bylo o desetinu procenta níže, než jsme čekali. Malá odchylka je primárně způsobena tím, že nezapočalo očekávané promítnutí lednového zvýšení spotřební daně na cigarety do jejich cen.

Pokud jde o úrokové sazby a naše rozhodování, úrokové sazby byly třikrát sníženy až na takzvanou technickou nulu neboli 0,05 %, kde je dvoutýdenní reposazba i diskontní sazba. Lombardní sazba je pak 0,25 %. Na všech dosavadních letošních měnových zasedáních byly ponechány úroky jednomyslně na této hladině. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP