(12.40 hodin)
(pokračuje Skokan)

Já bych vás chtěl poprosit, milé kolegyně, vážení kolegové, podívejte se ještě jednou na pozměňovací návrhy, které nám byly předloženy. Zkuste se oprostit od lobbistických a politických tlaků, které jsou na nás vyvíjeny. Zkuste vzít do hrsti zdravý selský rozum a podívat se zdravým selským rozumem na to, jestli chceme, aby několik set firem zmizelo z trhu, jestli tohle je cílem našeho jednání. Já nerozumím tomu, proč zákon, který tady právě projednáváme, není zacílen na ty, kteří dělají dovozy. A pokud tady jsou firmy, které v životě nedovezly ani litr pohonných hmot, a přesto mají tady skládat 20milionové kauce, a my víme, že to je pro ty firmy likvidační, a jsou to firmy, které působí na trhu už 20 let bez ztráty kytičky, tak proč kvůli nim, nebo proč kvůli podvodníkům zlikvidujeme tyto malé firmy? Komu to bude vyhovovat? Jenom těm velkým, kteří si tím zpřehlední svůj trh a následně to po nich obsadí. Já doufám, že tohle není cílem našeho jednání a že ještě jednou se zamyslíte nad pozměňovacími návrhy a způsobem, jaký navrhuji, k nim přihlédnete.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo dál se hlásí do rozpravy? Není už nikdo takový, můžeme rozpravu ukončit. Ukončíme rozpravu a budeme hlasovat. (Žádost o závěrečné slovo.) Závěrečné slovo, výborně. Prosím pana poslance Kubatu, aby si vzal závěrečné slovo.

 

Poslanec Jan Kubata: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych za předkladatele vyjádřil absolutní respekt ke všem názorům, které tady zazněly. Jsou to všechno věci, se kterými jsme se setkali po dobu měsíců při projednávání tohoto zákona, úvahy, jakým způsobem ta konečná verze bude vypadat. Já je plně respektuji a odpusťte mi, že se nemohu při znalosti všech argumentů proti s nimi ztotožnit.

Chci zkrátka říci, že prodej zbraní formou živnosti volné je pro nás nepředstavitelný a organizovaný zločin, který se pohybuje v pohonných hmotách, je přibližně srovnatelný s tímto rizikem. Musím říci, že zároveň jsme připraveni pracovat dál na velké novele zákona o pohonných hmotách, která bude řešit další věci, to jsou pravidelná měsíční hlášení jednotlivých firem tak, aby to mělo hlavu a patu, registrace a prokazování odbornosti jak v rejstříku distributorů, tak v rejstříku živnostenském apod.

Chci poděkovat ještě jednou všem kolegům a kolegyním, kteří se na této novele podíleli, všem resortům, hospodářskému výboru a prosím vás, abyste podpořili tento zákon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď požádám pana poslance Milana Urbana - už hlasovat? Takže už nebude vystoupení, jenom hlasování závěrečné, budeme se muset vypořádat s nějakými návrhy. Takže prosím, pane poslanče, můžete nám sdělit jak.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych navrhoval, abychom se vypořádali s pozměňovacími návrhy tak, že bychom hlasovali vždy o bodech jednotlivých pozměňovacích návrhů, které spolu věcně souvisejí. To se týká zejména jednotlivých částí usnesení hospodářského výboru. Tam, kde je proti usnesení hospodářského výboru předložen pozměňovací návrh ve druhém čtení, navrhuji napřed hlasovat o pozměňovacím návrhu ze druhého čtení, a teprve pak hlasovat o příslušné části hospodářského výboru.

Z toho tedy vyplývá naprosto konkrétní postup hlasování, který navrhuji takto: Nejdříve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Chaloupky pod písmenem B, potom pana poslance Kádnera pod písmenem C, pan poslanec Nekl - písmeno D, Babák E, a poté o usnesení hospodářského výboru pod písmenem A. Na závěr bychom hlasovali o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tady je návrh. Ptám se, jestli to někdo zpochybňuje nebo chce jinak hlasovat. Ne, necháme to odhlasovat, tento návrh, který zazněl.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro proceduru, tak jak tady zazněla z úst Milana Urbana, ať se k tomu vyjádří a řekne pro. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 163, přihlášeno je 159, pro hlasovalo 130, proti 1. Takže jsme přijali proceduru.

 

A teď budeme postupovat přesně tak, jak jste, pane poslanče, řekl. Prosím, říkejte návrhy a eventuálně stanovisko.

 

Poslanec Milan Urban: Hlasujeme tedy o pozměňujícím návrhu pod písmenem B pana poslance Chaloupky. Stanovisko negativní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Kubata, navrhovatel? (Negativní.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 164, přihlášeno je v této chvíli 160 poslanců, pro hlasovalo 28, proti 105, takže to nebylo přijato. Můžeme další návrh.

 

Poslanec Milan Urban: Další návrh je pod písmenem C pana poslance Kádnera. Stanovisko negativní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Navrhovatel? (Negativní.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 165. Přihlášeno je 160, pro hlasovalo 12 - ne, pro hlasovalo 13. Ze 160 pro hlasovalo 13, proti 102, takže to také nebylo přijato. Prosím dál.

 

Poslanec Milan Urban: Pozměňovací návrh pod písmenem D pana poslance Nekla. Stanovisko negativní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, navrhovatel? (Negativní.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 166, přihlášeno je 160, pro hlasovalo 27, proti 102. Takže to bylo zamítnuto. Prosím další návrh.

 

Poslanec Milan Urban: Pozměňovací návrh pod písmenem E pana poslance Babáka. Stanovisko negativní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan navrhovatel? (Negativní.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 167, přihlášeno je 161 poslanců, pro hlasovalo 9, proti 102. To nebylo přijato. Dál.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní bychom hlasovali v celku o pozměňovacím návrhu hospodářského výboru pod písmenem A. Stanovisko pozitivní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Navrhovatel? (Kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 168, přihlášeno je 160, pro hlasovalo 132, proti 1, takže tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Urban: Nyní bychom, pane místopředsedo, měli hlasovat o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže budeme hlasovat o návrhu jako o celku. Je zřejmé, že stanoviska navrhovatele i zpravodaje jsou v této chvíli kladná. Já vám přečtu text závěrečného hlasování.

 

Celý návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jana Kubaty, Jana Bureše, Jiřího Rusnoka, Jana Husáka, Františka Laudáta, Jana Čechlovského, Františka Sivery a Igora Svojáka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pohonných hmotách), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 833, ve znění schválených pozměňovacích návrhů." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP