(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě někdo se hlásí do rozpravy? Teď opravdu už nikoho nevidím, tak rozpravu končím. Poprosím pana zpravodaje, aby přednesl návrh procedury.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já to budu mít podstatně jednodušší než při procesu schvalování předešlých návrhů zákonů. Návrh na zamítnutí podán nebyl, takže navrhuji přistoupit k hlasování o pozměňovacím návrhu kolegyně Klasnové, který byl podán 10. května pod číslem 894/3. A potom jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Procedura je jednoduchá, takže o ní nemusíme hlasovat.

 

Takže první návrh, pane zpravodaji, je hlasování o návrhu paní kolegyně Klasnové. (Souhlasí.) Takže přistoupíme k tomuto hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 232. Přihlášeno 139, pro 13, proti 66. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

A protože to byl jediný návrh, tak budeme hlasovat o celém návrhu zákona. Je tady ještě žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Marka Bendy a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 894."

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 233. Přihlášeno 133, pro 118, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Je před námi bod s pořadovým číslem

 

80.
Návrh poslanců Petra Bendla, Pavola Lukši, Jiřího Papeže, Ladislava Skopala
a Pavla Kováčika na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 503/2012 Sb.,
o Státním pozemkovém úřadu a o změně některých souvisejících zákonů,
zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů
(lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 229/1991 Sb.,
o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 950/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 950/1 a prosím pana ministra Bendla, aby z pověření vlády návrh jako navrhovatel uvedl. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Děkuji za slovo, pane předsedající. Hlavním cílem předloženého návrhu zákona je zejména vyjasnění a sjednocení postupu při převodech pozemků podle zákona č. 503/2012 Sb. a zákona č. 229/1991 Sb. Stávající znění zákona č. 503 totiž fakticky neumožňuje převody pozemků se zachováním splátkového kalendáře.

Předložený návrh zdůrazňuje podmínku hospodaření na pozemku, to je posílení vazby přechodu výhody splátek v situaci, kdy nabyvatel převádí pozemek na právnické osoby, které na příslušném pozemku hospodaří, a nabyvatel je jejich společníkem nebo členem.

Návrh dále řeší situaci, kdy byl původně umožněn pouze nákup pozemků zemědělci - fyzickými osobami bez možnosti následného převodu na právnické osoby hospodařící na těchto pozemcích, které jsou vlastněny dotčenými zemědělci. Toto legislativní řešení umožní sjednocení a konsolidaci užívacích a vlastnických práv.

Navrhuje se rovněž zrušení § 22 odst. 9 zákona č. 229/1991 Sb., kterým se stanovuje minimální cena za pronájem pozemků náležejících do zemědělského půdního fondu ve vlastnictví státu ve výši 1 % z ceny pozemku. Pokud se vlastník s nájemcem nedohodnou jinak, stávající minimální výše nájemného již neodpovídá současným tržním cenám při pronájmu státní zemědělské půdy a dotčené pozemky jsou již nyní předmětem soutěže mezi zájemci.

Navrhuje se rovněž legislativně technické zpřesnění některých stávajících ustanovení zákona č. 503/2012 Sb.

Na navrhované právní úpravě má z hlediska právní jistoty zájem Ministerstvo zemědělství i zemědělská veřejnost a z výše uvedených důvodů doporučuji předložený poslanecký návrh podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení je pan kolega Josef Šenfeld. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení kolegové, pan ministr se tady podrobně vyjádřil k návrhu zákona. Já jenom chci říct, že tento zákon podporuji a doporučuji, aby byl postoupen do druhého čtení. Zároveň musím nahlásit svůj střet zájmů, protože jsem jeden z těch, kdo nakoupil takovéto pozemky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Zahajuji obecnou rozpravu. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Pan poslanec Papež. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych jménem předkladatelů tohoto návrhu zákona navrhl zkrácení lhůty pro projednání ve výborech o 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Ještě někdo do rozpravy? Protože nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Mimo návrh na zkrácení lhůty, který budeme hlasovat jako poslední, nepadl žádný jiný návrh, takže můžeme přistoupit k návrhu na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Žádný jiný návrh neregistruji, takže o tomto návrhu nechám hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 234. Přihlášeno 131, pro 92, proti 1. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru.

 

Zbývá hlasování o návrhu pana kolegy Papeže na zkrácení lhůty na projednání o 30 dní.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 235. Přihlášeno 131, pro 100, proti 2. Konstatuji, že tento návrh byl schválen a lhůta zkrácena o 30 dní. Tím končím prvé čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k bodu s pořadovým číslem

 

81.
Návrh poslanců Jana Bureše, Pavla Staňka, Jiřího Pospíšila a Františka Laudáta
na vydání zákona, kterým se mění zákon České národní rady č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 951/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 951/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan kolega Bureš. Prosím, pane kolego, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP