Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
25. června 2013 ve 14.00 hodin
Přítomno: 166 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych zahájil další jednací den 54. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Nikdo nemá náhradní kartu? Tak samozřejmě během úvodních formalit se můžete ještě se svou náhradní kartou přihlásit.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Benda (Petr) z pracovních důvodů, pan poslanec Dobeš Josef z pracovních důvodů, Chaloupka Otto - zahraniční cesta, John Radek - zahraniční cesta, Koskuba Jiří - pracovní důvody, Květa Matušovská - zdravotní důvody, Vít Němeček - osobní důvody, Jiří Paroubek - zahraniční cesta, Pekárek Roman - osobní důvody, Petráň Miroslav - rodinné důvody, Seďa Antonín - zahraniční cesta, Sivera František - osobní důvody, Skokan Petr - osobní důvody a poslední pan poslanec Václav Votava ze zdravotních důvodů.

Paní poslankyně Konečná má náhradní kartu číslo 33.

Z členů vlády se omlouvá ministr zemědělství Petr Bendl z důvodu zahraniční cesty.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vás seznámil s dalším postupem při jednání pořadu 54. schůze.

Na úvod se hlásil jako první pan ministr Tomáš Chalupa. Prosím. (V sále je značný hluk.)

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Dámy a pánové, dovolte mi, protože jsem v posledních hodinách dotazován celou řadou z vás, jakým způsobem vypadá povodňová situace v České republice, abych vás seznámil s aktuální informací Ústřední povodňové komise o stavu a průběhu povodně v České republice. Dovolte mi, abych vás seznámil pouze asi s tou částí, která popíše tu situaci, co se děje v tuto chvíli z hlediska srážek a předpokládané hydrologické situace v celé řadě krajů naší země.

Předpokládáme, že v horizontu následujících 24 až 36 hodin, tedy zhruba do středečního večera, budou pokračovat vydatné srážky na území České republiky, a to zejména v oblasti Krkonoš, Jizerských hor, Lužických hor a Českomoravské vrchoviny. Předpokládáme, že dojde v těchto místech, ale i v dalších částech republiky k výskytu nárazového větru kolem 15 metrů za sekundu, což fakticky znamená zhruba tuto prognózu:

Předpokládáme, že bude dosažen nebo již byl třetí stupeň povodňové aktivity zejména v těchto částech České republiky: obecně v Českomoravské vrchovině a na severu Čech a konkrétně pak na menších tocích v oblasti Českomoravské vrchoviny, v oblasti Vysočiny, Pardubického kraje a Jihočeského kraje, a to zejména v oblasti toků řek Novohradky, Chrudimky, Doubravy, horní Sázavy a jejích přítoků, Nežárky, Horní Dyje, Svratky a Jihlavy. (Odmlčení z důvodu velmi intenzivního hluku v sále.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Kolegyně a kolegové, prosím vás, abyste se ztišili a věnovali pozornost této závažné informaci, kterou pan ministr Chalupa chce přednést. Myslím si, že opravdu zasluhuje naší pozornost. Prosím vás o elementární kázeň.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Děkuji pěkně.

Dále předpokládáme, že v průběhu 24 hodin voda z Českomoravské vrchoviny bude dotékat na dolní úseky postižených řek, přičemž hladiny mohou rovněž vystoupat na třetí úroveň povodňové aktivity, a to zejména v oblasti Sázavy, Jihlavy, Svratky a středního toku Labe.

V reakci na srážky v oblasti Krkonoš, Jizerských hor a Lužických hor jsou pravděpodobné vzestupy rovněž na třetí stupeň povodňové aktivity na horním úseku Labe, Jizery, na Smědé - tam již třetího stupně povodňové aktivity bylo dosaženo, Jihlavy, Lužické Nise a na tocích v oblasti Šluknovského výběžku. Vlivem dotoku budou na dolních úsecích postižených toků ve všech oblastech stoupat na první a druhý stupeň povodňové aktivity, to fakticky znamená, že již nyní dochází k vyhlášení prvního stupně povodňové aktivity v Praze, k uzavření náplavek a k uzavírání oblasti Kampy. Kulminace na malých tocích pramenících na Českomoravské vrchovině očekáváme v předpokládaném snížení intenzity srážek během úterního odpoledne, respektive během noci na středu.

Pro celou řadu z vás je rovněž důležitá informace do vašich volebních obvodů, že Ústřední povodňová komise vydala a vydává důrazné varování v oblasti podmáčených lesních ploch pro vstup do lesů z hlediska rizika pádu stromů a že toto varování se speciálně s ohledem na začátek letních prázdnin a dětských táborů týká organizátorů dětských táborů a dětských rekreací. Z tohoto pohledu rovněž hygienik České republiky vydává důrazné varování.

Ústřední povodňová komise dnes dopoledne doporučila vládě České republiky, aby prodloužila mandát armády k jejímu nasazení v likvidaci a záchranných pracích o další dva týdny.

Pane místopředsedo, to je asi základ té informace z hlediska situace v České republice.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji, pane ministře, za tuto informaci. O slovo se hlásí pan poslanec Marek Benda, předseda klubu Občanské demokratické strany. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji.Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane místopředsedo, já bych rád v tuto chvíli navrhl, abychom vypustili všechny zbývající body této schůze a tuto schůzi ukončili. Já vím, že se na mě možná hněvají členové grémia, kterým jsem ráno říkal jiné stanovisko, ale všechny jsem se pokusil ještě informovat pomocí SMS zprávy.

Prostě pokládám za nerozumné, abychom za situace, kdy čekáme na projev prezidenta republiky, pokračovali v projednávání bodů. Myslím, že se k tomu můžeme v klidu vrátit někdy v průběhu prázdnin, až se budeme nepochybně scházet při nějaké důvěře vládě nebo k nějakému rozpouštění Sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Takže pan kolega Benda vznesl procedurální návrh. Dovolím si konstatovat, že o tomto procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy. Je zde návrh na odhlášení, proto vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP