(Jednání pokračovalo ve 14.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych zahájil odpolední jednání.

Projednávání bodu bylo přerušeno ve stadiu všeobecné rozpravy. Do obecné rozpravy zatím podle hlasovacího zařízení bylo přihlášeno šest lidí. Jenom konstatuji, že ve stavu, kdy byla přihlášena paní kolegyně Orgoníková, jsme potom obdrželi přihlášku paní poslankyně Karolíny Peake a teprve následně přihlášku pana poslance Fialy a pana poslance Doktora. Takže tam po paní kolegyně Orgoníkové vystoupí paní poslankyně Peake.

Takže budeme pokračovat ve všeobecné rozpravě a do té je v této odpolední části přihlášen jako první pan poslanec Babák. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Michal Babák: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Rád bych se též vyjádřil k dnešnímu mimořádnému jednání k rozpuštění Sněmovny. Rád bych připomněl, mnohá slova tady již zazněla, že tato vláda neztratila legitimitu zatčením našich bývalých kolegů. Ztratila ji v okamžiku, kdy se politickou dohodou stali z poslanců bývalí kolegové. Věřte, že nikomu nepřeji vazbu, a nejsem si jist, zda byla skutečně nutná. Osobně jsem rád, že jsou bývalí kolegové této zkušenosti již zbaveni. Přesto doufám, že se vyšetřování nezastaví pouze u milostného trojúhelníku, i když jde o velmi závažný přešlap pana expremiéra, ale že bude pokračovat a že bude pokračovat právě kauzami, jako je například CASA, pandury atd.

Každému musí být jasné, že tzv. trafiky mají mnohem hlubší kořeny. Není náhodou, že jeden z nejsuverénnějších poslanců této Sněmovny tady v minulých dnech předváděl velmi nervozní výstupy. Nevím, z čeho má pan poslanec Kalousek takový strach. Že se něco najde na Ministerstvu financí? Nebo reálné odstřihnutí od moci a penězovodů, o kterých když tak zasvěceně mluvil, jak by o nich věděl opravdu hodně? Tah dávno mrtvé koalice s potenciálně jmenováním premiérky Mirky Němcové sice zprvu zaskočil pana Miroslava Kalouska, nicméně stejně nakonec souhlasil a my bychom tady měli za chvilku vládu Mirka a jen trochu Mirky. Teď se omlouvám všem Mirkám a Mirkům, není to mířeno proti nim. A to navíc jen díky podpoře šesti přeběhlíků prakticky neexistující strany LIDEM.

Vím, že jediné čestné řešení je rozpuštění Sněmovny a co nejrychlejší vypsání voleb. Chápu, že je mezi nám dost zcela obyčejných lidí, kteří nechtějí přijít o dobré místo, nicméně sami ale z titulu svých pozic čerpáme privilegia a je správné za to na druhé straně nést i rizika. Dvě stě lidí v této aule se dostalo do situace, kdy ztratili důvěru. Teď máme šanci se o ni znovu utkat. Máme šanci to napravit. Hlasujte pro rozpuštění a nechte lidi znovu rozhodnout, kdo je bude v těchto prostorách reprezentovat a zastupovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je paní poslankyně Orgoníková. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já jsem ráno ve tři čtvrtě na deset převzala petici, která se opírá o zákon 85 z roku 1990, o právu petičním, a vychází z Listiny základních práv a svobod a žádá rozpuštění Poslanecké sněmovny. Je to petice, kterou zde mám u sebe. Ale k této petici byl přiložen průvodní dopis, se kterým bych vás ráda seznámila. Je určen všem poslancům všech politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně.

My občané, ať již angažovaní v různých iniciativách a hnutích či stojící mimo ně, jsme nucení sledovat nechutné divadlo, které ve jménu demokracie hrajete. Nechceme, aby byl pojem demokracie pojmem prázdným a bezobsažným. Bojíme se, že by takový stav mohl vést k fašizaci společnosti a volání po autokrativním vládci. Nedopusťte, aby k tomu došlo. Nechceme přihlížet dalšímu znásilňování demokracie a již vůbec ne ke znásilňování jejím jménem. K tomuto prohlášení nás opravňují výroky z úst skoro každého z vás, kdy se z porušování demokracie navzájem obviňujete.

Slovo demokracie není prostředkem dobývání moci. Demokracii máte svým každodenním úsilím naplňovat.

Propagandistickými hesly o důvěře, zodpovědnosti, hospodárnosti, šancích, vizích a dalších byl naplněn pouze jediný účel. Dovedení občana k správnému hlasovacímu lístku. Z pohledu většiny občanů označovaných jako dolních deset milionů jste nabourali důvěru ve smyslu existence politických stran. Ryba nikdy nezačne smrdět od ocasu. Jste plně odpovědni za stav morálky ve společnosti, jste odpovědni za stav, kdy není v našich silách rozpoznat v řadě případů lež od pravdy. Co bylo za desetiletí pro občany vybudováno? Půlmilionová nezaměstnanost, zvýšení chudoby, pokles vzdělanosti, frustrace z pocitu, že právní stát je pouze slovem bez obsahu.

To jsou fakta, stejně tak jako je faktem, že řada zákonů, které negativně ovlivnily životy řady z nás, prošla jen díky 101 hlasu, v některých případech s nádechem podezření z korupce. Ani jednomu z vás nic nebránilo v tom, aby onu parlamentní většinu 101, kterou je dnes tak šermováno, odmítl. Zvyklosti nezvyklosti, hlasovali jste o přestávce. Účel světil prostředky. A najednou vás máme považovat za ochránce demokracie?

Demise předsedy vlády a celé vlády nastala v důsledku podezření z korupce a zneužití funkce vojenské rozvědky. To také není otázka náhody, výjimky či okamžitého dění. V civilizovaném světě i v očích veřejnosti, občanů, je na takové podezření možná jediná reakce. Odchod do opozice. Jsme přesvědčeni, že takto to má vnímat každý člen politické strany bez rozdílů.

Myslete na práva a zájmy občanů.

Vyzýváme vás touto cestou, využijte článku 35 bodu 2 Ústavy České republiky a přijatým usnesením navrhněte prezidentu republiky rozpuštění Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Neznehodnoťte tento článek Ústavy různými výklady tak, jako jsou znehodnocována slova demokracie a parlamentní systém. Nenechte nadále narůstat napětí ve společnosti. Obrátilo by se to i proti vám.

Za iniciativy, které se zabývaly touto peticí, ale tímto průvodním dopisem, tak je to Akční spolek nezaměstnaných, Hnutí za přímou demokracii, Iniciativa za demisi vlády a iniciativa Ne základnám. A potom ještě Spojenectví práce a solidarity.

S tímto průvodním dopisem a s touto peticí vás seznamuji proto, že bych i já chtěla apelovat na vás, na poslance, kteří se zaklínáte tou stojedničkou, abyste podpořili rozpuštění Poslanecké sněmovny a dali šanci občanům, aby znovu rozdali karty. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP