(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: To byla faktická poznámka. Faktická poznámka - kolega Laudát. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji, pane místopředsedo. My v žádném případě neválčíme za to, aby se prokazatelné křivárny, porušování zákona nevyšetřovalo. Ale domnívám se, že bychom našim občanům měli dát jistotu, že je nikdo nesebere jenom proto, že se něco domnívá, že jim neomezí svobodu, že je nenechá sedět rok a čekat ve vazbě na soudní proces, ať byl chycen, nebo nebyl chycen. Já osobně chci bojovat za to, aby někdo, pokud má nějaký problém, je vyšetřován, ať už právem, či neprávem, tak aby se vyšetřování netáhlo 20 let. To jsou věci...

Já si myslím, že bychom měli dát našim lidem jistotu. Když si vydělají poctivě majetek, tak jim na něj nikdo nemá sahat. Když si vydělají peníze, tak jim nemá na to sahat. Jestliže má prostě nějaké relevantní posudky, že něco dělá dobře, tak ho nikdo nemá trestat a obviňovat. A pak se má hojit na těch, kdo ty posudky zpracovávají. Není vám divné v kauze CASA, že nejdříve obrovské akce obrovského humbuku, a teď, složitým způsobem, se ověřuje, získávají se ekonomická data ze Španělska a další, následující měsíce, možná to bude trvat roky, kdo ví, jestli o to někdo požádal. Vám tohle přijde normální, že tady se vazba používá jako to, jestli někdo něco neřekne, něco z něj nevypadne? Já si myslím, že ten postup by měl být obráceně. A jestliže někomu se sáhne na svobodu v těchto elementárních právech, tak by už ten dotyčný orgán měl mít setsakra jasno, že už měl aspoň něco v ruce, z čeho se dá vycházet, a vycházel z velké jistoty, že už ta omezení jsou namístě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další faktická poznámka - pan kolega Bárta.

 

Poslanec Vít Bárta: Jen faktická poznámka na mého předřečníka. Této vládě nebudou vládnout policejní plukovníci a podplukovníci. Věta expremiéra Petra Nečase, věta mnohokrát obhajovaná exministrem Miroslavem Kalouskem. Vymytí mozku pana poslance Laudáta je zcela dokonalé. Gratulujeme sektě TOP 09. (Projevy nespokojenosti z řad pravice.)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: To byla zatím poslední faktická poznámka. Hlásí se ještě někdo z místa do všeobecné rozpravy? Protože nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu končím. Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Prvním přihlášeným v podrobné rozpravě je pan poslanec Filip. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Jak jsem avizoval v obecné rozpravě, navrhuji, aby hlasování o návrhu usnesení bylo prováděno po jménech.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: To je procedurální návrh. Ještě další přihláška do podrobné rozpravy - pan poslanec Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, já za malou chvíli přednesu formální návrh usnesení, tak aby Poslanecká sněmovna mohla hlasovat o návrhu, který je v souladu s Ústavou České republiky.

Jenom ještě na okraj tohoto návrhu musím konstatovat sám za sebe, že mě dojalo prohlášení pana poslance Laudáta o tom, že je potřeba se starat o zaměstnanost v naší zemi, o to, aby lidé měli práci. Dojalo mě to zejména v souvislosti s tím, že to byla právě jeho politická strana, TOP 09, která poslala na Ministerstvo práce vynikajícího experta pana Drábka, kterému se podařilo během dvou let zničit práci všech jeho předchůdců, kteří na tomto ministerstvu byli, protože úplně zdevastoval úřady práce. A dojalo mě to od poslance vládní strany, za jejíž vlády v České republice přibylo nejvíce nezaměstnaných a měli jsme nominálně nejvyšší nezaměstnanost od roku 1989. Čili ano, je to hezká starost o zaměstnanost, ale přichází trošku pozdě, po třech letech politiky vlády. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Dovolte mi tedy, abych přednesl návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna navrhuje prezidentu republiky, aby podle článku 35 odst. 2 Ústavy České republiku Poslaneckou sněmovnu rozpustil."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. To byly přihlášky do podrobné rozpravy. Pokud nevidím nikoho, že by se hlásil z místa - nevidím, takže podrobnou rozpravu končím. O slovo se hlásí pan poslanec Dědič. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec František Dědič: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany žádám o přestávku na dobu pěti minut.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Po dobu 25 minut? (Hlasy: Pěti minut.) Pěti minut. Takže vyhlašuji přestávku do 14.50 hodin. ***

 

(Jednání přerušeno ve 14.45 hodin.)




Přihlásit/registrovat se do ISP