(18.50 hodin)
(pokračuje Laudát)

Zazněla tady kouzelná věta také z jejich úst, že oni se snažili, když byli ve vládě, o prosazování politiky konkurenceschopnosti. Já jsem požádal v nějaké fázi krátce po éře Víta Bárty na Ministerstvu dopravy, kdy jsem opakovaně upozorňoval v hospodářském výboru na to, že je zločin plýtvat penězi na sklonku roku a v sychravém podzimním počasí rychle dělat povrchy silnic, že je 40% pravděpodobnost, když uděláte povrch silnic při dešti či mrazu, že do roka a do dne se ta silnice rozpadne. Tudíž jsem požádal o audit akcí, které spadaly pod ŘSD, které řídil v té době člověk pana Bárty. Bylo to v éře, kdy ministerstvo řídil pan Bárta. Ani měsíc předtím nebyl ten audit, ani měsíc poté. Z 30 prověřovaných zakázek 29 skončilo odesláním na ÚOHS a na příslušné finanční úřady. Jedna jediná přežila a obstála s argumentací. Špatně provedené práce, předražené, účelové dělení zakázek - raz, dva, tři, čtyři, pět. A tenhle člověk nám tady bude vykládat o tom, jak tam dělal pořádek. Myslím si, že asi vy to tušíte nebo to víte, máte informace, ale možná veřejnost by si začala myslet, že zrovna tato troska této strany možná se napraví a že by mohla ještě přinést nějakou hodnotu.

To, co jsem říkal, platí i na výrok pana předsedy Sobotky, že lid si koaliční vládu nepřeje. Lid si také v Německu přál silnou ruku, protože Výmarská republika byl neuvěřitelný chaos, ale ono to přineslo tragédie nejenom německé společnosti, s výjimkou těch 4 milionů, kteří ani po těch úplně posledních pseudovolbách nevolili Hitlera, jinak všichni ostatní s volebním právem ano. Takže prosím, tenkrát si lid také přál silnou ruku, a dokonce se holedbali, jak sehnali pracovní místa, a bylo by to na dlouhou diskusi.

Už tady byla komentována slovní ekvilibristika, která mohla být náhodná, ale u pana prezidenta Zemana to náhoda není, že pověří představitele vítězné strany, nikoliv předsedu. Já jsem to neslyšel, já jsem slyšel také představitele.

Pan místopředseda Zaorálek tady skutečně položil jednu naléhavou otázku, na kterou nebylo odpovězeno, a já ji považuji za stejně naléhavou, a sice kdo schválí státní rozpočet. Pan premiér Rusnok tady prohlásil, nebo prohlásil několikrát pro média, že klidně bude vládnout i bez důvěry Sněmovny. Jsem zvědav, kdo tedy ponese tu odpovědnost. Ale pokud vy říkáte, že to je pro vás konformní levicový program, proč tedy chcete po pravici, aby pak schvalovala rozpočet, když tedy středové a pravicové strany deklarují, že mají ve Sněmovně většinu. Škody, které z toho mohou vzniknout, z nečerpání evropských fondů apod., to budou skutečně řády desítek miliard a bude to asi nejdražší flám, který byl v téhle republice od roku 1990 podniknut.

Teprve dneska jsem pochopil, proč kolega Paroubek musel zmizet ze sociální demokracie a proč už tam není, protože skutečně sociální demokracie se posouvá do zcela divných vod, které rozhodně se vzdalují od standardní evropské sociální demokracie, a máme péči, když už to tady zaznělo, že se o vás staráme. Víte, já bych chtěl, aby byla stabilní evropská sociální demokracie v České republice už s ohledem na očekávání občanů v nastavení hodnot, tak prosím, je dost pravděpodobné, že byste mohli poměrně dlouhá období vládnout, a já chci žít v zemi, která je spravována ať zleva, nebo zprava s tolerancí nějakých preferencí, ale zodpovědně. Takže já tady nechci nějaké takovéhle přemety, jako že si někdo sem pošle své kamarády!

Myslím si, že v kultivované společnosti by si nikdo neměl dovolit urážet jakékoliv řemeslo, jakékoliv povolání - důstojné. Pan kolega Grebeníček tady prohlásil, že má péči o penzisty a tak, ale na druhou stranu, a ono se to tady odehrálo už v minulosti, prosím do Poslanecké sněmovny a mezi kultivovanou společnost, říkám na rovinu, nepatří výroky typu hajzlbába. Já si vážím každé poctivé práce. Tohle není zrovna práce, která je jednoduchá, a já si myslím, že jsou ti lidé potřeba. Dělají něco, co není příjemné, a myslím si, že urážet jakoukoliv profesi čestnou, poctivou, kde ti lidé pracují, živí se nějakým způsobem, tak to zase jenom ukazuje, kam se posunujeme.

A protože vidím, že jste zjevně netrpěliví, tak trošičku tady budu parafrázovat, protože čeština je kouzelná. Pan předseda, můj předseda strany pan Schwarzenberg tady řekl, že si zřejmě musíme zvykat na nové mravy. Já vám říkám natvrdo, že se obávám, jestli si nebude muset česká společnost a všichni zvykat na nové nemravy. Byl bych rád, aby se nikdo nedral v ČR k moci bez mandátu voličů, aby se nedral k moci takovým způsobem, který už známe z dobrého vojáka Švejka. Vy si dobře pamatujete, jak přišel poskytovatel peněz za panem feldkurátem a chtěl, aby mu zaplatil, a pak tam hořekoval, a jak to skončilo nakonec tím, že ho Švejk na pokyn pana feldkuráta Katze vyhodil. A k tomu Švejk poznamenává: "Poslušně hlásím, pane feldkurát," poznamenal Švejk, že je to hotový nezmar jako nějaký Boušek z Libně. Osmnáctkrát za večer ho vyhodili od Exnerů a vždycky se jim tam vrátil, že tam zapomněl fajfku. Vlez jim tam oknem, dveřma, z kuchyně, přes zeď do lokálu, přes sklep do výčepu a byl by se spustil snad komínem, kdyby ho byli hasiči nesundali ze střechy. Takovej byl vytrvalej, že by se mohl stát ministrem nebo poslancem. Udělali jsme pro něj, co jsme mohli." Myslíte, že za našimi zády nejsou takovíhle lidé jako Bouškové z Libně?

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Mám zde dvě faktické poznámky. První je pan místopředseda Sněmovny Zaorálek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se tedy velice omlouvám, že vás zdržuji. Vystupuji jenom proto, že to cítím jako určitou povinnost reagovat na vystoupení pana poslance Laudáta, protože jsou to jenom dvě věci, které musím oponovat.

Pan poslanec Laudát řekl, že německá sociální demokracie selhala v souvislosti s nástupem Hitlera, tak mi dovolte, abych nejdřív řekl, že jsme se nedávno účastnili s Bohuslavem Sobotkou 150. výročí SPD a jedno z největších témat, které tam znělo opakovaně, byla sociální demokracie, která v německém parlamentu hlasovala proti tzv. zmocňovacímu aktu, a to i s tím, že tito lidé, kteří takto hlasovali proti němu, tak potom skončili v koncentračních táborech. A je to vlastně jedna z věcí, na které je SPD nejvíce hrdá v celé své 150leté historii, ten způsob, jak se postavili Hitlerovi.

A to je podobné jako to, když bylo panem Laudátem s lehkostí řečeno, že v roce 1948 selhala sociální demokracie znovu. Víte, to je takový výrok - co to znamená? Já vám řeknu, že můj otec a tisíce dalších sociálních demokratů odmítli fúzi s komunistickou stranou a skončili v dolech a u pétépáků apod. Samozřejmě byl Fierlinger a další, ale tohle selhání přece nebylo selhání jenom sociální demokracie, pokud nedokázala - a jak měla čelit? Přece všichni, já nejsem historik, ale víte dobře, že tohle bylo když tak selhání širších politických elit, a navíc je otázka, jak tehdy bylo možné čelit tomu sovětskému imperialismu, který tady pronikl. Čili mně připadá, že takové prohlášení je velmi nepřesné, nepravdivé, zavádějící, a já prostě takový soud odmítám! (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Grebeníček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Ano, je to reakce na poslance Laudáta a první, co sdělím, tak si myslím, že čistých cílů nelze dosáhnout nečistými prostředky. To, co předvedl vůči mně, je ubohé, podlé a nečisté. Já jsem nic takového neřekl za svoji osobu. Já jsem citoval europoslance Zahradila. Tak pokud chcete hrát fair play, tak ho vyhledejte a zkuste mu říct to, co jste tady účelově použil proti mně! (Potlesk KSČM.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP