(19.40 hodin)
(pokračuje Skokan)

Takže děkuji za to, že na to dáte pozor, a já už nyní přejdu k tomu, co jsem chtěl říct k hlasování o důvěře.

Já bych chtěl z tohoto místa vyslovit podporu vládě Jiřího Rusnoka. Předcházející vláda se zhroutila pod tíhou vlastních skandálů a pro mě je nemyslitelné, aby byla obnovena, byť v pozměněné podobě. Minulá vláda nemá ani elementární podporu veřejnosti a myslím, že vyjádřit podporu této vládě, která by nás dovedla k předčasným volbám, je to nejčistší řešení, které můžeme za dané situace udělat. Jde o obnovení základního pořádku. Ve státních institucích by měli dělat to, co jim náleží. Věci na ministerstvech by se měly rozhodovat na základě základních a normálních principů, a ne na základě přání a požadavků kmotrů, ať už jsou praví, či leví. Tato vláda dává největší šance vyšetření korupčních kauz. Začala totiž už s vyhazováním mafiánů z dozorčích rad a vládních orgánů, a to bez ohledu na to, zda byli dosazeni zprava, či zleva. Já jsem velice rád, že tyto věci se dávají právě nyní do pohybu a mohli jsme vidět ten pohyb např. na Českých dráhách. Pro mě je tato vláda příslibem, že se zlepší i situace ohledně předražených českých silnic.

Také mě velmi povzbudila slova o tom, jaký důraz tato vláda klade na investice a hospodářský růst. Česká ekonomika má opět letos poklesnout a podle makroekonomické predikce Ministerstva financí dokonce o 1,5 %. Kdo jiný než přední český ekonom na pozici premiéra by měl dostat zemi z ekonomického poklesu? Já jsem přesvědčený o tom, že v každém případě mu to půjde líp než chemikovi. Pozitivní impulz to může být pro celou českou společnost.

Já jsem také rád, že jsme mohli v klubu Věcí veřejných jednomyslně tuto novou vládu podpořit. Je totiž příslibem v mnoha oblastech, ať už co se týká problematiky odebírání karet zdravotně tělesně postižených, nebo problematiky sociálně vyloučených oblastí. Podstatné také je to, že tato vláda je předpokladem pro nezávislé vyšetřování korupčních kauz. Tyto a další věci, které jsem ještě nevyjmenoval, jsou nejenom pro mě a pro občany České republiky, ale také pro občany Libereckého kraje, se kterými mluvím a které tady reprezentuji, velkou nadějí a já nechci tuto naději zardousit v samotném zárodku. Proto dám této vládě svůj hlas.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Skokanovi. Nyní je přihlášen pan poslanec Michal Hašek. Prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážená vládo, kolegyně a kolegové, nemějte obavu, nebudu už žádným dlouhým projevem zdržovat skomírající rozpravu v Poslanecké sněmovně k bodu žádost o vyslovení důvěry této vládě České republiky. Nicméně považuji za důležité zareagovat na některé příspěvky kolegy poslance Miroslava Kalouska, na jeho dojemnou péči o budoucnost České strany sociálně demokratické a také České republiky.

Péči pana Kalouska byl vystaven náš stát a naši občané uplynulých sedm let. A jak to dopadlo, dámy a pánové? TOP 09 slibovala tradici, odpovědnost, slibovala zodpovědnou správu státu. Dnes se oháníte Masarykem, připomínáte tradice parlamentarismu. Kde jste mysleli na tyto tradice, dámy a pánové z bývalé vládní koalice, když jste tady na nočních schůzích válcovali opozici v Poslanecké sněmovně? Mysleli jste si, že máte 118 hlasů a můžete všechno. Kde jste byli s podporou parlamentarismu, když jste tady hlasovali o tom, že opoziční poslanci a celá Sněmovna měli omezen počet vystoupení a také délku vystoupení opozičních poslanců? Zneužívali jste institutu vyhlášení stavu legislativní nouze, to konstatoval i Ústavní sod České republiky. A vy dnes máte odvahu se pasovat na ochránce českého parlamentarismu?

Tomáš Masaryk, dámy a pánové, měl spoustu zajímavých hesel. Jedno z nich je, že demokracie je diskuse. Možná jste podlehli tomu, že demokratická diskuse v sociální demokracii byla někým označována ve skutečnosti za rozpad nebo rozkol sociální demokracie. Tak tomu však není. My bereme vyjádření důvěry vládě Jiřího Rusnoka, pro kterou za chvíli budou hlasovat všichni poslanci a poslankyně sociální demokracie, jako zodpovědný akt vůči této zemi a vůči jejím občanům. Vláda důvěru může dostat, nebo také nemusí. Možná se za malou chvíli rozplyne růžový sen o pravicové stojedničce, která by se chtěla strašně vrátit zpátky, víc, než si všichni myslíme. Já doufám, že se to nestane. (Potlesk vlevo.)

Ať už vláda pana premiéra Rusnoka důvěru dostane, či nikoliv, stále bude sociální demokracie tou, která bude oslovovat ostatní parlamentní subjekty a bude nabízet nejčistší řešení současné politické krize, současné mravní a společenské krize, do které tuto zemi uvrhla pravice. Tím řešením jsou nové volby. Já jsem přesvědčen, vážené kolegyně a vážení kolegové, že i v příštích dnech a týdnech je tady reálná šance na to, aby se v Poslanecké sněmovně našlo zodpovědných 120 hlasů, 120 hlasů, které dají přednost nikoliv vlastní budoucnosti, hypotékám, splátkám, poslanecké imunitě, ale budoucnosti celé České republiky. Za sociální demokraty můžu říci: budeme hlasovat pro vládu Jiřího Rusnoka a při jakémkoli výsledku tohoto hlasování jsme připraveni co nejdříve hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny a umožnění nových voleb. To je totiž nejčistší řešení současné situace.

A tak na závěr také ještě jedna připomínka Tomáše Masaryka, kterého se tady dovolávali někteří předřečníci. Tomáš Masaryk v jedné ze svých myšlenek řekl: Nebát se a nekrást! Kéž byste se tak chovali, když jste spravovali některá ministerstva.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl pan poslanec Michal Hašek. Nyní se hlásí pan poslanec Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vzhledem k tomu, že byly vyčerpány řádné přihlášky do rozpravy, já bych požádal...

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ještě jsem zde měla ale s přednostním právem pana poslance Kováčika. Moc se vám omlouvám, pane předsedo, jenom jsem věděla, že chce pan poslanec Benda dát procedurální návrh směrem k prodloužení možnosti hlasování dneska, aby tento bod byl dokončen. Jestli tedy dovolíte, tak ho nechám tento návrh přednést.

 

Poslanec Marek Benda: Já bych přednesl návrh, abychom hlasovali dnes a pokračovali v jednání i po 21. hodině, aby tento bod byl dokončen, a pokud by tento bod byl schválen, tak bych poprosil o půlhodinovou přestávku na poradu poslaneckého klubu ODS.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže já přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Slyšeli jste procedurální návrh, který znamená, že Sněmovna je žádána, aby dnes bylo možno hlasovat v rámci tohoto bodu i po 21. hodině a tento bod dokončit. Až se dostaví všichni do jednacího sálu, toto hlasování zahájím.

 

Zeptám se, kdo je pro návrh na hlasování dnes i po 21. hodině.

Zahajuji hlasování číslo 10. Ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Proti návrhu?

V hlasování číslo 10 přítomno 196, pro 174, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Nyní se zeptám pana předsedy Kováčika, zda chce teď vystoupit, protože jste byl přihlášen, a teprve poté bych tedy vyhověla žádosti na přestávku poslaneckého klubu. Nebo jestli chcete po přestávce, záleží na vás. Po přestávce bude prvním, kdo bude mluvit pan předseda Pavel Kováčik. Nyní vyhlašuji půlhodinovou přestávku na jednání poslaneckého klubu Občanské demokratické strany. Sejdeme se ve 20.20 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 19.49 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP