Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
8. srpna 2013 v 11.32 hodin
Přítomno: 164 poslanců

 

(V 11.05 hodin oznámila předsedkyně PSP Miroslava Němcová, že Poslanecký klub TOP 09 žádá o přestávku do 11.30 hodin. Jednání zahájeno v 11.32 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 57. schůze Poslanecké sněmovny, vítám vás na ní a prosím, abyste se přihlásili vašimi identifikačními kartami. Prosím též, abyste mi oznámili, kdo máte kartu náhradní. Zatím mi oznámili, že jsou držiteli náhradních karet tito kolegové: paní poslankyně Klasnová náhradní karta č. 21, pan poslanec Klučka náhradní karta č. 25, paní poslankyně Konečná náhradní karta č. 39 a paní poslankyně Putnová náhradní karta č. 58.

Nejdříve bych vás chtěla informovat o nedorozumění, které jste jistě zaznamenali. Týká se vašich osobních věcí, které jste měli ve svém stolečku. Mám pro vás informaci, že všechny věci, které úklidová služba omylem "zajistila" v našich zásuvkách, jsou k mání v místnosti u klavíru. Prosím, abyste se každý pokusil dobrat svého majetku zpět. To je jedna věc. Omlouvám se vám za tuto velmi nepříjemnou věc, která se nikdy předtím nestala. Přestože jsem na tom neměla žádný podíl, velmi mě mrzí, že jste tomuto byli vystaveni.

Seznámím vás nyní s omluvami z dnešního dne. Z poslanců se omlouvají Petr Benda - pracovní důvody, David Kádner - osobní důvody, Jiří Koskuba - zdravotní důvody, Josef Novotný st. - osobní důvody, Jiří Paroubek do 14 hodin - bez udání důvodu, Roman Pekárek - osobní důvody, Miroslav Petráň - zdravotní důvody, Miroslava Strnadlová - zdravotní důvody, Boris Šťastný - rodinné důvody, Jiří Zemánek - zdravotní důvody. Nyní mi byla ještě doručena omluva poslance Jana Floriána, který se omlouvá z osobních důvodů. A mám zde též bohužel omluvu pana poslance Rudolfa Chlada, který z vážného zdravotního důvodu musel být odvezen k lékaři. Toto jsou omluvy poslanců. A z členů vlády se omlouvají Jan Tomáš Podivínský - z dopoledního jednání pro pracovní důvody, Dalibor Štys - pracovní důvody a Zdeněk Žák - pracovní důvody. Snad jsem v omluvách na někoho nezapomněla.

A nyní informace o tom, na čem se dohodlo dnešní ranní grémium. Navrhujeme vám, abychom dnes postupovali následovně. Prosím všechny poslance do lavic. Je zde návrh grémia, jak by mohla probíhat dále schůze:

Za prvé navrhujeme projednat nejprve sněmovní dokument č. 7344, což je bod 24 této schůze, jsou to návrhy na udělení státních vyznamenání.

Za druhé sněmovní tisk č. 778/8. Je to bod 3 a tento sněmovní tisk nám vrátil Senát.

Za třetí bychom postupovali v bloku třetích čtení podle schváleného pořadu schůze, tedy body 7 až 23.

Za čtvrté by to byl sněmovní tisk 1121, bod 6 v prvém čtení, a další zbývající návrhy zákonů z bloku prvních čtení 4, 5, 25 až 28.

Pokud není námitek proti tomuto návrhu grémia, hlasovali bychom o návrhu jako o celku. Ale ještě s jiným návrhem chce vystoupit pan poslanec Opálka. Prosím, pane poslanče. (Velký hluk v jednací síni.) Dámy a pánové, prosím o klid.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych přece jenom rád, abychom se zabývali i sněmovním tiskem č. 1058, který byl v pozvánce zařazen. Abych uvedl hlavní důvod. Jde o to, jestli peníze pro sociální organizace, které zabezpečují činnost, bude rozdělovat nadále ministerstvo či kraje. Šlo o to, aby termín převedení na kraje byl o rok posunut. Z toho důvodu si myslím, že je třeba se zabývat i tímto tiskem. Jinak dle mého mínění dojde k velkým zmatkům. Tento proces není stoprocentně připraven. Proto bych byl rád, aby i tento tisk byl na pořad zařazen, a to na této schůzi, jak pro první, pro druhé i pro třetí čtení, kdy budu požadovat zkrácení termínu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pane poslanče, tento tisk je zařazen. Je to tisk č. 1058. Šlo jenom o seřazení bodů schůze v jiném pořadí. My jsme nic nevyřadili, jenom jsme to poskládali jinak s tím, že nejprve projednáme návrhy na státní vyznamenání, potom tisk vrácený Senátem, dále třetí čtení, pak prvá čtení a poté zbývající prvá čtení. V pořadu to tedy je, máte jistě možnost to navrhnout někam na nějakou pozici.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Byl bych rád, aby první čtení bylo tento týden, protože jestliže se to posune, jak se může stát, na příští týden, nebylo by to dobré.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Plánujeme, že dnes to bude projednáno.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Dnes projednáme všechno?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to takto zamýšleno.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Pokud to projednáme dnes, tak s tím nemám problém, ale jestli to spadne do příštího týdne, tak už to asi neprojednáme.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takhle jsme si to vysvětlili, v pořadu schůze to je, i na grémiu jsme se domlouvali, že se pokusíme projednat všechny body, které půjdou. V případě, že by se ukázalo, že bude potřeba tuto schůzi neskončit, necháme ji otevřenou ještě do příštího týdne, tak abychom mohli doprojednat všechno, co bude potřeba. Žádný návrh na vyřazení tedy nebyl.

Ještě někdo k pořadu schůze? Pan kolega Drobil. Prosím. ***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP