(15.00 hodin)
(pokračuje Sklenák)

Kolegyně a kolegové, já si dovolím upozornit, že Úřad na ochranu osobních údajů již udělil Ministerstvu práce a sociálních věcí dvě pokuty, že se tímto projektem zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, že se jím zabývá Ústavní soud, že ten projekt odmítá veřejnost, odmítají ho zdravotně postižení, a zdálo se, že tady je shoda i s Ministerstvem práce a sociálních věcí, že tento ostudný a nesmyslný projekt konečně ukončíme.

ODS do toho, obrazně řečeno, háže vidle. Návrh na opakování druhého čtení v situaci, v jaké je tato Sněmovna, kdy se jedná o tom, že bychom příští týden se měli rozpustit, tak my dnes budeme vracet něco do druhého čtení. Já si myslím, že to je naprosto průhledné. To je snaha o to, zachovat projekt v té podobě, v jaké je. Já vás velmi žádám, abyste podpořili komplexní pozměňovací návrh výboru pro sociální politiku a schválili ten zákon jako celek. Děkuji. (Potlesk)

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Faktická poznámka pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl vzkázat panu kolegovi Sklenákovi prostřednictvím pana místopředsedy, aby nelhal. Já respektuji váš názor. Nelžete, že chceme zachovat stávající koncept pod jiným názvem. To prostě není pravda. Já jsem vám to jasně vysvětloval. Jsem zvědav, co budete říkat vy a vaše politická strana o pár bodů dál, kdy budeme projednávat obnovitelné zdroje energie. Jak ten čas máme, nebo nemáme pro to, abychom to projednali nebo schválili. Možná i to chcete hodit pod stůl. Je to možné. Je to legitimní.

Vyprošuji si, abyste říkal nepravdy. My říkáme, že sKarty končí. Kdo chce, si chráněný účet může zřídit u kterékoli z bank, kdo nechce, si žádný účet zřizovat nebude. Dá se to zrušit i telefonicky, nemusí běhat na úřady. Tak prosím nelžete. My jsme přišli s konceptem, který podle našeho názoru minimalizuje riziko státu, že budeme muset zaplatit nějakou kompenzaci. To je všechno. Vy to riziko možná nevnímáte.

To, že jeden státní úřad předepíše druhému státnímu úřadu pokutu, to mi odjakživa připadá směšné, protože ze státního rozpočtu z Ministerstva práce a sociálních věcí získáme peníze do rozpočtu do Úřadu pro ochranu osobních údajů. To si jenom tady na něco hrajeme, to nikdo nepocítí. Kdyby tu pokutu platili konkrétní lidé, konkrétní zaměstnanci nebo někdo jiný, tak to samozřejmě je přínos pro státní rozpočet. To, že jeden státní úřad vybere pokutu od jiného státního úřadu, státnímu rozpočtu opravdu nijak nepomůže ani neublíží. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Ještě faktická poznámka - kolegyně Semelová byla před vámi, pane kolego Sklenáku. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěla požádat bývalou stojedničku, abyste vnímali aspoň v těch zřejmě zbývajících dnech názory těch, kteří vás žádají od počátku a kterých se to skutečně týká, ať už je to Národní rada zdravotně postižených, ať jsou to další lidé, abyste vnímali tyto názory a skutečně vyhověli tomu, co tady neustále žádá opozice, KSČM, ale také sociální demokracie, a ukončili tento zoufalý projekt sKaret, který udělal už tolik problémů včetně osobních dat, včetně dalších a dalších věcí, a skutečně zvedli ruku pro komplexní pozměňovací návrh, na kterém byla shoda na výboru pro sociální politiku.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Další faktická poznámka paní kolegyně Lenka Kohoutová. Pane kolego, omlouvám se, vy jste se hlásil s řádnou přihláškou do rozpravy. Takže jsem to přehlédl, omlouvám se.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Dámy a pánové, já vám možná jenom v rychlosti řeknu, že koncept chráněného účtu nemá nic společného s sKartami, se systémem sKaret. Ty půjdou úplně pryč, ty budou zrušeny, žádná sKarta nebude fungovat. A ten princip, který je o chráněném účtu, není nic jiného, než že dobrovolně u jakékoli banky si člověk, který pobírá dávky, může libovolně zřídit svůj účet, který znamená, že má ochráněny ty dávky, které mu tam jdou, ty peníze. Je to i v souladu s konceptem chráněného účtu, který je stavěn na záměru Evropské komise zavést novou směrnici o platebních účtech, která počítá se zavedením tzv. začátečnického účtu sociálního, který je zadarmo.

Další věc, kterou bych tady ještě jenom rychle chtěla doplnit, je, že ten náš pozměňovací návrh kumuluje dávky mobility, ne jednou za měsíc výplatu, které jsou náročné pro stát, protože teď všechny ty náklady platí stát, ale jsou kumulovány do tuším dvou výplat. To považuji za velmi důležité, protože po tom také lidi se zdravotním postižením volali. A my nechceme nic jiného, než to vrátit do druhého čtení a dát ty dva návrhy dohromady, s vámi se všemi o nich diskutovat a dát dohromady vhodný kompilát, domluvit se na tom. Je možné toto stihnout. Základem je zrušit systém karet sociálních systémů. To zajisté.

Ale pokud se tady vždycky bavíme o tom, že máme jakési problémy s exekucemi, tak tohle to lidem, kteří jsou nejchudší, kteří berou sociální dávky, to jim prostě chrání zablokování toho účtu. Zablokování toho účtu. Nic jiného to není.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Jak jsem si stačil poznamenat smršť faktických poznámek, tak mám zaznamenáno pořadí pak kolega Opálka, Klasnová a Sklenák. Vy máte řádnou. Takže paní kolegyně Klasnová.

 

Poslankyně Kateřina Klasnová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já tady nebudu hovořit dlouze, protože v podstatě moji předřečníci shrnuli to, na čem jsem si myslela, že skutečně panuje politická shoda. Pozměňovací návrh, který byl na sociálním výboru, byl opravdu vypracován, a pan ministr to tady znovu řekl, ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Tudíž já si myslím, že to je pozměňovací návrh, který je kvalitní a který celý projekt se ctí ukončuje.

Pokud tedy na nás hřímá pan kolega Stanjura, že budeme zodpovědní za nějaké hrůzy, no tak za ty hrůzy bude zodpovědný první exnáměstek, a s dovolením, bohužel i exministr Drábek. Ta smlouva byla nastavena mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou velmi nešťastným způsobem, ze kterého neplyne, nebo není zcela evidentní, jestli skutečně bude muset Česká republika platit nějaké peníze, či nikoli.

Dokonce je zajímavá jedna věc, že i když smlouva je známá, tak ty dodatky, které k ní jsou, tak známé nejsou, a já válčím s Ministerstvem práce a sociálních věcí už od nějakého října, kdy se snažím k tajným dodatkům podle zákona 106 a pomocí různých kasačních stížností atd. dostat.

Takže já si myslím, že tohle není opravdu zodpovědnost Sněmovny, ale zodpovědnost Sněmovny je tento projekt ukončit. Ten pozměňovací návrh je zcela v pořádku. Jak říkám, byl vypracován kvalitně a odborníky. Nevím, kdo vypracovával pozměňovací návrh kolegy Stanjury a kolegyně Kohoutové, opravdu netuším. Myslím si, že bychom měli hlasovat pro to, na čem byla politická shoda, a nevím ani, jak se to má celé stihnout, pokud se příští týden máme rozpouštět a vypouštět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Další faktická poznámka kolega Sklenák. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Vážený pane předsedající, já bych vás chtěl vaším prostřednictvím požádat, aby pan kolega Stanjura tady neosočoval své kolegy ze lži. Já trvám na tom, že to, co předložila Občanská demokratická strana ve svém pozměňovacím návrhu, je neústavní a protizákonné, a myslím si, že jsou si toho dobře vědomi, a proto chtějí vrátit tento tisk do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Další faktická, pan kolega Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Není to ani protizákonné ani protiústavní, ale můžete to dát k Ústavnímu soudu, ten vám odpoví.

Nemáme krátkou paměť, bych chtěl připomenout prostřednictvím pana místopředsedy paní kolegyni Klasnové. Byli jsme spolu v koalici, ten zákon jsme přijímali společně. Tak se netvařte, že jste byl od začátku proti, když jste pro to hlasovali s námi. S námi jste pro to hlasovali.

Ti, kteří odmítnou to, co jsme navrhli, odmítají koncept ochrany sociálních dávek před exekutory, odmítají koncept účtu zadarmo pro sociálně slabé, kteří mají zadarmo zřízení účtu, vedení účtu a používání platební karty a myslím jeden nebo dva výběry. A vy jste možná zvyklí, že vám pozměňovací návrhy někdo píše. Neurážejte nás. Když jsem pod tím podepsaný já a paní kolegyně Kohoutová, tak jsme to napsali. Možná vám to píše někdo jiný, možná jste na to zvyklí, takže se nemusíte ptát, kdo to napsal. My se k tomu hlásíme. Můžete s tím nesouhlasit, můžete to kritizovat, ale neurážejte nás tím, že jsme podepsali něco, o čem nevíme, nebo nám někdo nachystal. My to tak prostě neděláme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP