(11.40 hodin)
(pokračuje Kohoutová)

Pak tady také ale říkám, že tento legislativní proces, který tady dnes schvalujeme, a týká se to i předešlých zákonů, možná prostě nebude dokončen, protože my se chceme rozpustit. A když se rozpustíme a prezident usnesení o rozpuštění podepíše, pak jednoduše všechny nedokončené legislativní procesy jsou ukončeny. Kdy končí legislativní proces? No přece tím, že vyjde ve Sbírce zákonů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Ještě předtím, než byly registrovány faktické poznámky, s přednostním právem místopředseda Sněmovny Zaorálek. Potom fakticky v pořadí pan poslanec Opálka, paní poslankyně Semelová.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Jestli mi dovolíte, vážení kolegové, já bych jen chtěl krátce reagovat na vystoupení paní poslankyně Kohoutové. Paní poslankyně Kohoutová totiž citovala a interpretovala vyjádření předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, podle kterého údajně ty naše návrhy, které budou v Senátu řádně přijaté, se stanou práchnivějícím listím ve chvíli, kdy se Sněmovna rozpustí.

Já bych vás chtěl ujistit, protože mě to také překvapilo, že jsem dokonce panu předsedovi Ústavního soudu kvůli tomu telefonoval, abych si to ujasnil. On mě ujistil, že to bylo nedorozumění, pokud ten jeho výrok byl takhle interpretován. A on naprosto souhlasí s tím, co tady vlastně řekla většina ústavních právníků, že samozřejmě on to nemyslel tak, že by ve chvíli, kdy by ty návrhy - a my se rozpustíme - že se stávají ničím. Ne, pokud tam budou řádně podány, budou řádně projednány. A dokonce mám dojem, že to potom v nějakém veřejném vystoupení i korigoval.

Takže já vzhledem k tomu, že jsem s ním shodou okolností mluvil, tak vás ujišťuji, že v této chvíli tady není žádný podle mne relevantní ústavní právník, který by tvrdil tady toto. A navíc je to v rozporu i s tou praxí, která tady v minulosti byla. My tady s tou určitou diskontinuitou Sněmovny, která je nově zvolená, zkušenost máme a já si myslím, že dnes můžeme říct s naprostou jistotou, že není možné si představit, že by ty zákony rozpuštěním v Senátu se staly neprojednavatelné. Není to tak a budou řádně projednány, pokud je tam my řádně odešleme.

 

Místopředseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. To byl pan místopředseda. A nyní dlouhá série faktických poznámek. Pan poslanec Opálka - máte dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, mám za to, že faktické poznámky mají přednost i před vystoupením toho, kdo má přednostní právo. Ale nevadí mi to až tak.

Já chci reagovat na vystoupení paní kolegyně Kohoutové. Kdo zapříčinil situaci, že byl zrušen statut zdravotně znevýhodněných? To tady zapomněla paní kolegyně poznamenat. To přece bylo koaliční rozhodnutí. Opozice hlasovala proti. Takže to, aby byla ta pravda zcela úplná.

Hřímat dnes o tom, jak by se to mělo udělat... Já souhlasím s tím, že se to má napravit, ale nesouhlasím s tím, že kvůli tomu má padnout odložení financování sociálních služeb pro kraje o jeden rok, protože to by nastal zmatek ne pro 40 tisíc, ale pro miliony potřebných.

Co se týká vyjádření předsedy Ústavního soudu, tak to nebylo citování vyjádření předsedy Ústavního soudu. To bylo citování komentáře, který napsal nějaký novinář. Pan předseda Ústavního soudu tuším včera v novém pořadu paní Drtinové toto uvedl na pravou míru a řekl přesně to, co říkal pan místopředseda Zaorálek.

Takže v této věci musím konstatovat, že situace je sice napjatá, ale já věřím, že se do konce roku, pokud bude ochota jak současného vedení ministerstva, tak příštího vedení ministerstva, Sněmovny, Senátu, dá dospět k tomu, abychom k 1. 1. roku 2014 tento problém vyřešili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci. Paní poslankyně Semelová je další s faktickou, takže prosím ty dvě minuty.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Já bych také chtěla zareagovat. V prvé řadě bych chtěla říci, že klub KSČM podporuje zákon 1058, protože si myslíme, že je potřebné právě kvůli tomu, aby se nedostaly do velkých problémů sociální služby.

Za další. Samozřejmě by bylo potřebné napravit tu situaci kolem znevýhodněných, nicméně tady opravdu hrozí velké nebezpečí. Svědčí o tom nakonec i dopis, který jsme jako poslanci dostali od předsedy Národní rady zdravotně postižených, který nás prosí, abychom pro tento pozměňovací návrh poslankyně Kohoutové nehlasovali právě z toho důvodu, že by celý ten zákon nakonec nemusel platit.

Upozorňuji, že koalice ODS, kdy ODS byla její součástí, nejdřív hlasovala pro zákony, které zkomplikovaly život zdravotně postiženým i znevýhodněným, a nyní to chce napravovat na poslední chvíli přílepkem, díky němuž by celý zákon mohl být smeten se stolu. Já si myslím, že tohle nemůžeme dopustit, proto my jako klub KSČM nebudeme pro tento pozměňovací návrh hlasovat.

Co se týká té otázky vlády, jestli má právo, nebo nemá právo, s tím dovětkem, že tuto vládu nikdo nechtěl - chtěla bych k tomu jenom poznamenat, že vládu nechtěla část Poslanecké sněmovny, která nedala důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Byla bych ráda, kdyby poslankyně Kohoutová nemluvila za všechny.

A konečně si myslím, že tato vláda má právo učinit nezbytné kroky, které by právě znevýhodněným a dalším pomohly.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Skokan je další, koho tady mám přihlášeného do rozpravy s faktickou poznámkou. Takže zase prosím o ty dvě minuty. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Petr Skokan: Pane předsedající, děkuji za slovo.

Chtěl bych také vaším prostřednictvím reagovat na slova paní poslankyně Kohoutové, která spolu s panem Drábkem a s dalšími lidmi z ODS, z TOP, ze Starostů měli tři a půl roku na to, aby pro zdravotně postižené něco udělali. Faktickým výsledkem jejich konání je zhoršení kvality života zdravotně postižených. Dneska nám dokonce tady paní Kohoutová spočítala, že se to týkalo 40 tisíc lidí, a teď na poslední chvíli chce něco zachraňovat se slovy, že tato vláda nemá důvěru nikoho.

Vážená paní poslankyně Kohoutová prostřednictvím pana předsedajícího, tato vláda má důvěru minimálně 93 poslanců. Ale co je ještě důležitější - tato vláda má daleko větší důvěru občanů České republiky, než měla vláda předcházející, kterou jste vy, TOP 09, Starostové podporovali. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Strnadlová je další přihlášenou do rozpravy s faktickou, takže také ji prosím o ty dvě minuty. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Strnadlová: Dobrý den. Děkuji za slovo. V podstatě mí předřečníci mi vzali vítr z plachet a řekli všechno to, co jsem chtěla říci paní Kohoutové já. Velice mě mrzí, že tehdy za osoby zdravotně znevýhodněné nehorovala tak jako dneska v době, kdy se jim tento statut odebíral. Chtěla bych osobám zdravotně znevýhodněným jen slíbit, že jak to bude nejblíž možné po nových volbách, tak se postaráme o to, aby byli znovu začleňováni ne do čtyř procent, ale i do všech výhod, které jim tahle vláda TOP 09 a ODS sebrala. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Kohoutová je další přihlášenou do rozpravy s faktickou.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Já bych jenom pár poznámek k tomu, co tady zaznělo.

OZD se měly ukončit ve starém režimu, čili ten starý systém posuzování, který byl, tak se ukončoval, protože posuzoval osoby zdravotně znevýhodněné úřad práce, teď je po novém bude posuzovat česká správa.

Další poznámka je, že tato vláda neměla většinu. To znamená, že tohle to je vláda, která je prostě v demisi. Tečka.

Stejně tak bych ráda řekla, že to hlasování, které bylo o sociální reformě, prostřednictvím pana předsedajícího směrem ke kolegovi Skokanovi, je jednoznačné. Já mám dokument z jednání koaličního K6 z roku 2011, kdy Věci veřejné tehdy přímo požadovaly, aby se osoby zdravotně znevýhodněné vyjmuly ze zákona o zdravotně postižených. Za prvé zákon o zdravotně postižených neexistuje a za druhé jste to chtěli udělat hned. My jsme aspoň zajistili ten odklad, a že do toho odkladu stihneme udělat nový systém posuzování osob zdravotně znevýhodněných. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP