(Jednání pokračovalo ve 14.16 hodin.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Dámy a pánové, prosím, zaujměte svá místa, budeme pokračovat. Ještě gongem přivolám kolegy z předsálí. (Po chvilce:) Poprosím vás o klid, abychom trochu snížili hladinu hluku v sále.

Měli bychom pokračovat bodem číslo 10, nicméně ještě předtím, než otevřu bod číslo 10, tak se o slovo přihlásil pan předseda mandátového a imunitního výboru pan poslanec Marek Benda. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády v demisi. Dne 27. listopadu 2013 byl předsedovi Poslanecké sněmovny doručen do vlastních rukou notářský zápis, kterým se vzdal mandátu poslance doc. dr. Miloslav Bačiak, Ph.D. Tímto dnem zanikl panu Bačiakovi poslanecký mandát a vznikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky panu Janu Sobotkovi.

Mandátový a imunitní výbor na své druhé schůzi konané dnešního dne přijal usnesení číslo 9, ve kterém konstatoval, že podle ustanovení § 3 a § 6 písm. c) zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky panu Miloslavu Bačiakovi, a současně konstatoval, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Jan Sobotka, jemuž dne 27. listopadu 2013 vznikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji panu předsedovi Bendovi.

Nyní se tedy zeptám, zda je přítomen pan poslanec Sobotka. Není tomu tak. V tomto případě, pokud poslanec není přítomen, složí svůj slib na první schůzi, které přítomen bude. Tím jsme se vypořádali s touto věcí.

 

Nyní otvírám bod číslo

 

10.
Návrh na stanovení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny
 

Chtěl bych vás informovat, že výsledkem jednání poslaneckých klubů je návrh, aby v sedmém volebním období měla Poslanecká sněmovna čtyři místopředsedy. Proto v souladu s § 26 našeho jednacího řádu navrhuji, abychom stanovili jejich počet na čtyři.

Otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo z kolegyň či kolegů hlásí do rozpravy. Pan poslanec Okamura se hlásí? Ne. Tím pádem rozpravu končím a přistoupíme k hlasování.

 

Dovolím si přednést návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna stanoví počet svých místopředsedů na čtyři."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 7. Přihlášeno je 197 poslankyň a poslanců, pro 189, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen a Sněmovna bude pracovat se čtyřmi místopředsedy.

 

Paní poslankyně Benešová se hlásí s faktickou poznámkou? (Ne.) Není tomu tak, odmazávám.

Končím bod číslo 10.

 

Otevírám bod číslo 11. Tím je

 

11.
Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny
 

Požádal bych pana předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s kandidáty, představil nám je a seznámil nás s dalším postupem. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Moc děkuji a opět vás zdravím tady u mikrofonu. Ještě jednou vám všem přeji dobré odpoledne.

Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně a páni poslanci, volební komise včera 26. listopadu, na své druhé schůzi projednala předložené návrhy poslaneckých klubů na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny a přijala své usnesení číslo 8.

Připomínám, že Poslanecká sněmovna rozhodla, že v tomto volebním období budou zvoleni čtyři místopředsedové Poslanecké sněmovny.

Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti na místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu - je jich celkem šest a představím je v abecedním pořadí: Pavel Bělobrádek za klub KDU-ČSL, Vojtěch Filip za KSČM, Jaroslava Jermanová - hnutí ANO 2011, Miroslav Kalousek - TOP 09 a Starostové, Miroslava Němcová - ODS, Tomio Okamura - hnutí Úsvit. V abecedním pořadí jsou rovněž tito kandidáti uvedeni na hlasovacím lístku, který použijete pro svoji volbu.

A teď mi dovolte opět rekapitulaci k volbě, jak proběhne a jak bude nebo nebude rozhodnuto. Podle zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, se místopředsedové Poslanecké sněmovny volí většinovým způsobem a tajným hlasováním podle § 75 odst. 1. Volba probíhá nejvýše ve dvou kolech.

Technicky volba místopředsedů proběhne obdobně, jako probíhala dnes dopoledne volba předsedy, s tím rozdílem - a teď vás prosím o velkou pozornost -, že poslanec na hlasovacím lístků může vyjádřit zakroužkováním souhlas nejvýše s takovým počtem kandidátů, který byl stanoven pro obsazení míst místopředsedů, tedy s počtem čtyři. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP