(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli neeviduji žádnou přihlášku. Pokud se dále nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji a prosím tedy o hlasování o tom, jestli Sněmovna souhlasí, že volba člena Dozorčí rady SFRB bude provedena tajným hlasováním.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Zahajuji hlasování o tom, aby tato volba byla provedena tajným hlasováním. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 118, přihlášeno 183 poslankyň a poslanců, pro 155, proti žádný. Konstatuji, že Sněmovna schválila tajnou volbu.

 

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Protože jsme rozhodli o tajné volbě, prosím také o přerušení tohoto bodu a otevření bodu číslo 45.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Přerušuji bod číslo 44 a zahajuji projednávání bodu

 

45.
Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování
člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Prosím pana předsedu volební komise, aby se vyjádřil i k tomuto bodu.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Zde je situace podobná. Opět se rozhodneme o tajné volbě. Je to nominace nebo volba člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, tzv. velké rady pod čarou. Lhůta na podání nominací na volbu kandidáta na jmenování členem rady byla vyhlášena také ke 14. únoru do 14 hodin a volební komise tyto nominace probrala opět na své schůzi dne 18. března. Přijala usnesení číslo 41, které vám nyní přečtu, a ještě připomenu, že i do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání budeme volit jednoho kandidáta.

Poslanecké kluby navrhly následující kandidáty: KDU-ČSL Petra Adamce, ANO 2011 Janu Kasalovou, ODS Václava Mencla a KSČM Daniela Nováka. I toto usnesení bylo pro informaci e-mailem zasláno všem předsedům poslaneckých klubů.

Situace u tohoto bodu je stejná jako u předchozího, proto prosím o otevření rozpravy jak k navrženým kandidátům, tak ke způsobu hlasování.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli neeviduji žádnou přihlášku. Pokud se dále nikdo nehlásí, rozpravu končím a předávám slovo panu předsedovi. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Jde nám to jako po másle, já za to děkuji. A teď prosím hlasovat o tom, že Sněmovna souhlasí s tím, že i volba člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání bude provedena tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: O tomto návrhu usnesení zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko, abychom volili i v tomto případě do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání tajně. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 119, přihlášeno 183 poslankyň a poslanců, pro 156, proti žádný. Konstatuji, že volba do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání bude provedena tajným způsobem.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak a já doplním, že v tomto případě budeme vybírat jednoho kandidáta ze čtyř jmen, a prosím v tuto chvíli o přerušení tohoto bodu a otevření bodu číslo 46.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Přerušuji bod číslo 45 a zahajuji projednávání bodu

 

46.
Návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů
na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Předávám slovo panu předsedovi volební komise. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Kolegové a kolegyně, tady je situace jiná. Připomenu, že členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů volí Senát na návrh Sněmovny, a připomenu, že na únorové schůzi jsme se ve volbách shodli na jednom kandidátovi Sněmovny, byl to pan Zdeněk Bárta. Mohu připomenout, že jsme byli úspěšní. Senát našeho kandidáta pana Bártu v tajné volbě zvolil dne 19. března tohoto roku. Každopádně jedno místo zůstává neobsazené, a my tedy dnes budeme rozhodovat o nominacích na toto místo. Mohu také připomenout, že přišly tři návrhy, a v tomto případě je situace jiná v tom smyslu, že vy můžete označit všechny tři kandidáty, a teoreticky i Sněmovna může Senátu doručit tři jména, ze kterých potom Senát bude vybírat.

Teď rychlé konstatování. Poslanecké kluby předložily zmíněné návrhy ve stanovené lhůtě. Volební komise přijala své usnesení číslo 42. Také vám ho přečtu a pochopitelně také bylo zasláno předsedům poslaneckých klubů.

Návrhy kandidátů pro druhou volbu členů Rady Ústavu pro studium totalitních režimů tedy jsou: Milena Bártlová za ČSSD, Jaroslava Janderová za ODS a pan Eduard Stehlík za KDU-ČSL. S tím, že zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou jednokolovou, s tím že postoupeni budou všichni kandidáti, kteří získali nadpoloviční počet hlasů. Na lístku, který dostanete, v tomto případě můžete označit kroužkem číslo před jménem teoreticky u všech tří kandidátů. Jenom zopakuji, postupují ti kandidáti, kteří získají nadpoloviční většinu hlasů poslanců, kteří půjdou volit.

I v tomto případě musíme souhlasit s tajnou formou, to znamená, o tajném hlasování se hlasuje. Prosím, abychom otevřeli rozpravu k navrženým kandidátům a ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Otevírám rozpravu, do které neeviduji žádnou přihlášku. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: A já prosím o hlasování o tom, že budeme hlasovat tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: O tomto usnesení, abychom i pro volbu kandidátů na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů hlasovali tajně, zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 120, přihlášeno 182 poslankyň a poslanců, pro 159, proti žádný. Návrh na tajnou volbu byl přijat.

 

Přerušuji tento bod jednání. Dále se budeme zabývat bodem číslo

 

47.
Návrh na volbu členů Rady České televize

K tomuto bodu vám na lavice byla rozdána usnesení volební komise číslo 45 ze dne 19. března a usnesení volebního výboru číslo 31 ze dne 19. března. Prosím pana předsedu volební komise Martina Kolovratníka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Vážené kolegyně, vážení kolegové, k dnešnímu dni je neobsazeno šest míst členů této rady. Jedná se tedy o volbu šesti členů Rady České televize, která je jinak patnáctičlenná.

A teď rychlé konstatování. Volební výbor v souladu s § 46a zákona číslo 90/1995, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů Rady, kteří mají být zvoleni. Je to již zmíněné usnesení číslo 28 ze dne 5. března. Protože množství jmen je opravdu velké, tak si dovolím vás nezdržovat, nebudu všechna jména číst, usnesení byla zaslána na kluby a i vám všem rozdána.

Přesto pro jistotu zopakuji, že z volebního výboru přichází sem na plénum návrh trojnásobku kandidátů, které budeme volit. Budete tedy vybírat z osmnácti jmen a vaším úkolem bude označit nebo vybrat šest kandidátů.

Nyní vás prosím, pane předsedo, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům a také ke způsobu volby. I v tomto případě o tajné volbě musíme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Budeme nyní dle návrhu pana předsedy hlasovat o způsobu volby. Pan předseda volební komise navrhuje tajnou volbu.

 

Zahajuji hlasování o tajné volbě na volbu členů Rady České televize. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 121, přihlášeno 181 poslankyň a poslanců, pro 149, proti 2. Konstatuji, že jsme přijali návrh na způsob volby tajnou.

 

Prosím pana předsedu volební komise o další postup.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, pane předsedající. I tady prosím o přerušení tohoto bodu a otevření posledního volebního bodu - číslo 48.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Přerušuji tedy bod číslo 47 a zahajuji projednávání bodu číslo

 

48.
Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu

K tomuto bodu vám bylo na lavice rozdáno usnesení volební komise číslo 44 ze dne 18. března. Prosím pana předsedu volební komise, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Přátelé, prosím vás ještě chvíli o klid a strpení, již je to poslední z volebních bodů. Ale i tady je důležitá stručná rekapitulace.

K dnešnímu dni jsou neobsazena tři místa členů Rady Českého rozhlasu, to znamená že se jedná o volbu tří členů. Všichni budou zvoleni na celé šestileté funkční období.

Volební výbor v souladu se zákonem o jednacím řádu Poslanecké sněmovny provedl výběr kandidátů. Situace je zde stejná, jako u České televize, pouze s jiným počtem. Návrh volebního výboru odpovídá trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni. Je to tedy kandidátka devíti nominovaných a je to usnesení číslo 29 volebního výboru. Následně volební komise přijala své usnesení číslo 44, které tento návrh stvrzuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP